Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

aktualizováno 
Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce. Tentokrát ukázal, jak snadno připravit polníčkový salát s vepřovou panenkou, aby se grilování nemuselo odehrávat jen pod nátlakem masa až do bezvědomí, ale pokrmy byly odlehčené, jak to odpovídá letnímu období.

Letos si pro grilovací tour vybral cestu do Španělska, jehož středomořská kuchyně nabízí spoustu laskomin, z nichž mnohé lze koupit i u nás. V nedělním Rozpalto ve Španělsku, šéfe! ukázal nejen nakupování na tržnici, autentické street food, ale na břehu moře ugriloval i krásně prorostlou šťavnatou vepřovou panenku s polníčkovým salátem. Kompletní recept vidíte na videu.

Fotogalerie

Panenku z iberského pašíka občas seženete i nás v řeznictví. Toto prasátko se vyznačuje tím, že je krmené tak, aby bylo víc prorostlé tukem, což mu dává chutě navíc. A to se odrazí i na panence, což je nejkřehčí kousek masa. Tato je oproti běžnému kousku z obchodu jemně mramorovaná, což jí dává k dobru další chuť.

Letní grilování

Příprava je však úplně stejná jako u běžného kousku z krámu. Pohlreich z ní nakrájí medailonky, osolí, opepří a položí na gril. Přiloží několik místních paprik pimientos padron a pár rozpůlených žampionů.

Než je jídlo na grilu hotové, připraví si jednoduchý salát z polníčku. Jeden ze žampionů, který si schoval, nakrájel na tenké plátky a přidal do salátu. Na zálivku postačí troška olivového oleje a šťáva z citronu, nakonec stačí promíchat.

Do misky Pohlreich nakonec přiložil medailonky z panenky, opečené papriky a žampiony a jemně osolil mořskou solí. Tedy nic, co by nešlo realizovat i na našem domácím grilu.

Soutěž v grilování

Vyzkoušej to i vy, vyfoťte, pošlete i s receptem do naší soutěže, kde můžete vyhrát jeden z elektrických kontaktních grilů nebo udicí pistoli. Kompletní pravidla soutěže najdete zde.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Burger s trhaným masem

VIDEO Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Najdete na iDNES.cz