Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

  • 3
Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce. Tentokrát ukázal, jak snadno připravit polníčkový salát s vepřovou panenkou, aby se grilování nemuselo odehrávat jen pod nátlakem masa až do bezvědomí, ale pokrmy byly odlehčené, jak to odpovídá letnímu období.

Letos si pro grilovací tour vybral cestu do Španělska, jehož středomořská kuchyně nabízí spoustu laskomin, z nichž mnohé lze koupit i u nás. V nedělním Rozpalto ve Španělsku, šéfe! ukázal nejen nakupování na tržnici, autentické street food, ale na břehu moře ugriloval i krásně prorostlou šťavnatou vepřovou panenku s polníčkovým salátem. Kompletní recept vidíte na videu.

Panenku z iberského pašíka občas seženete i nás v řeznictví. Toto prasátko se vyznačuje tím, že je krmené tak, aby bylo víc prorostlé tukem, což mu dává chutě navíc. A to se odrazí i na panence, což je nejkřehčí kousek masa. Tato je oproti běžnému kousku z obchodu jemně mramorovaná, což jí dává k dobru další chuť.

Příprava je však úplně stejná jako u běžného kousku z krámu. Pohlreich z ní nakrájí medailonky, osolí, opepří a položí na gril. Přiloží několik místních paprik pimientos padron a pár rozpůlených žampionů.

Než je jídlo na grilu hotové, připraví si jednoduchý salát z polníčku. Jeden ze žampionů, který si schoval, nakrájel na tenké plátky a přidal do salátu. Na zálivku postačí troška olivového oleje a šťáva z citronu, nakonec stačí promíchat.

Do misky Pohlreich nakonec přiložil medailonky z panenky, opečené papriky a žampiony a jemně osolil mořskou solí. Tedy nic, co by nešlo realizovat i na našem domácím grilu.

Soutěž v grilování

Vyzkoušej to i vy, vyfoťte, pošlete i s receptem do naší soutěže, kde můžete vyhrát jeden z elektrických kontaktních grilů nebo udicí pistoli. Kompletní pravidla soutěže najdete zde.


Letní grilování - Maso