Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana oblíbenou pochoutkou pikantní kuřecí křidélka. Receptů i variant na ně existuje spousta, ale ta klasická a na grilu jsou jen v úpravě Buffalo.

Příběhů, jak vznikl první recept na tuto světově proslulou úpravu, je několik. Všechny začínají v americkém městě Buffalo. Dneska je najdete po celé Americe, dokonce i v etnicky zaměřených restauracích v různých chuťových variantách.

„Původně se křídla smažila a podávala se s omáčkou z modrého sýra, ale časem se prosadila i grilovaná varianta, kterou si dneska i s omáčkou ukážeme,“ říká v úvodu grilovací epizody pipMaster David Kubricht.

Na přípravu budete potřebovat asi 1,5 kg kuřecích křídel bez letek, protože v této úpravě budou lehce nasladko a letky by se mohly během přípravy připálit. Křídla nakrojte uprostřed, aby se na grilu nestáhla k sobě.

Koření si namíchejte sami

Nejdříve si namíchejte směs koření. „Ideální je použít prázdnou dózu od použitého koření, případně můžete použít i prázdnou cukřenku,“ radí pipMaster. Do ní smíchejte sladkou papriku, jemně mletý pepř, sůl, sušený česnek, granulovanou cibuli, cukr a nakonec prášek do pečiva anebo jedlou sodu, aby se na nich udělala křupavá kůžička.

„Připravená křídla vložte do misky a křídla lehce polijte olivovým olejem, protože potřebujeme, aby nám koření na nich pěkně drželo. Stačí asi lžíce a půl,“ vysvětluje pipMaster. Naolejovaná křídla vyskládejte nejlépe na mřížku a lehce je okořeňte z obou stran. „Pokud máte mřížky dvě, je ideální si jimi vypomoci při otáčení vyskládaných křídel,“ radí pipMaster.

Suroviny na Buffalo Wings:

  • 1,5 kg kuřecích křídel bez letek
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • ½ lžíce granulované cibule
  • ½ lžíce cukru
  • 1 prášek do pečiva nebo 1 lžíce jedlé sody

Gril rozpalte na 180 až 200 stupňů a grilujte nepřímou metodou. Křídla vyskládejte na rošt grilu a nechte je v něm hodinu dělat, dokud nebude v křídlech 90 °C. Než se křídla udělají, připravte si omáčku z modrého sýra a barbecue omáčku, ve které se budou v další fázi grilování křídla namáčet.

Bez omáčky to není ono

Omáčka z modrého sýra je jednoduchá. Potřebujete na ní kvalitní modrý sýr, který nakrájejte na malé kousky, dále crème fraiche, tedy hutnější zakysanou smetanu. Do misky přidejte majonézu, třtinový cukr, dijonskou hořčici, jemně mletý bílý pepř, nakonec přidejte prolisovaný stroužek česneku a lžičku worcesteru.

Vše důkladně promíchejte. „Omáčku z modrého sýra je nejlepší si připravit den předem, aby se chutě jednotlivých surovin dokonale propojily a omáčka byla ještě výraznější,“ radí pipMaster.

Suroviny na omáčku z modrého sýra:

  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 150 ml crème fraiche
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky bílého mletého pepře

Po grilování ještě namáčejte

A jako poslední krok si připravte domácí barbecue omáčku. „Omáčka se skládá z mnoha surovin, můžete si ji samozřejmě uzpůsobit podle svých chutí, ale teď vám ukážu její základní variantu,“ vysvětluje pipMaster.

Do omáčky použijte drcená rajčata, přidejte celý rajčatový protlak, aby rajčatová chuť byla intenzivní, dále tabasco, mletý pepř, papriku a další ingredience. Kompletní seznam surovin vidíte níže.

Vše promíchejte a nechte 15 až 20 minut provařit a lehce zredukovat. Do omáčky nakonec přidejte 2 deka másla na zjemnění.

Suroviny na barbecue omáčku:

  • 200 g drcených rajčat
  • 1 rajčatový protlak
  • ½ lžíce tabasca
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička granulované cibule
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička chilli vloček
  • 2 lžíce bourbonu
  • 2 lžíce worcesteru
  • 1 lžička soli
  • citronová šťáva
  • ½ lžičky tekutého kouře
  • 2 deka másla

Ugrilovaná křídla namáčejte do připravené barbecue omáčky. Nejlépe si vypomůžete kuchařskou pinzetou. Každé křídlo do omáčky ponořte a vraťte zpátky do grilu. „Ideální je, pokud je omáčka teplá, protože lépe pak drží na mase,“ radí pipMaster. Křídla pak nechte dalších 5 až 10 minut v grilu zaschnout a můžete servírovat společně s omáčkou z modrého sýra.

„Řapíkatý celer a mrkev k tomu dávat nebudeme, protože mi to moc nechutná, a hlavně to dává každý. Za mě je nejlepší kousek chleba, do kterého si pak můžete utřít i prsty,“ dodává spokojený pipMaster.

Autor:

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...