Čtvrtek 8. června 2023, svátek má Medard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 8. června 2023 Medard

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana oblíbenou pochoutkou pikantní kuřecí křidélka. Receptů i variant na ně existuje spousta, ale ta klasická a na grilu jsou jen v úpravě Buffalo.

Příběhů, jak vznikl první recept na tuto světově proslulou úpravu, je několik. Všechny začínají v americkém městě Buffalo. Dneska je najdete po celé Americe, dokonce i v etnicky zaměřených restauracích v různých chuťových variantách.

„Původně se křídla smažila a podávala se s omáčkou z modrého sýra, ale časem se prosadila i grilovaná varianta, kterou si dneska i s omáčkou ukážeme,“ říká v úvodu grilovací epizody pipMaster David Kubricht.

Na přípravu budete potřebovat asi 1,5 kg kuřecích křídel bez letek, protože v této úpravě budou lehce nasladko a letky by se mohly během přípravy připálit. Křídla nakrojte uprostřed, aby se na grilu nestáhla k sobě.

Koření si namíchejte sami

Nejdříve si namíchejte směs koření. „Ideální je použít prázdnou dózu od použitého koření, případně můžete použít i prázdnou cukřenku,“ radí pipMaster. Do ní smíchejte sladkou papriku, jemně mletý pepř, sůl, sušený česnek, granulovanou cibuli, cukr a nakonec prášek do pečiva anebo jedlou sodu, aby se na nich udělala křupavá kůžička.

„Připravená křídla vložte do misky a křídla lehce polijte olivovým olejem, protože potřebujeme, aby nám koření na nich pěkně drželo. Stačí asi lžíce a půl,“ vysvětluje pipMaster. Naolejovaná křídla vyskládejte nejlépe na mřížku a lehce je okořeňte z obou stran. „Pokud máte mřížky dvě, je ideální si jimi vypomoci při otáčení vyskládaných křídel,“ radí pipMaster.

Suroviny na Buffalo Wings:

  • 1,5 kg kuřecích křídel bez letek
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • ½ lžíce granulované cibule
  • ½ lžíce cukru
  • 1 prášek do pečiva nebo 1 lžíce jedlé sody

Gril rozpalte na 180 až 200 stupňů a grilujte nepřímou metodou. Křídla vyskládejte na rošt grilu a nechte je v něm hodinu dělat, dokud nebude v křídlech 90 °C. Než se křídla udělají, připravte si omáčku z modrého sýra a barbecue omáčku, ve které se budou v další fázi grilování křídla namáčet.

Bez omáčky to není ono

Omáčka z modrého sýra je jednoduchá. Potřebujete na ní kvalitní modrý sýr, který nakrájejte na malé kousky, dále crème fraiche, tedy hutnější zakysanou smetanu. Do misky přidejte majonézu, třtinový cukr, dijonskou hořčici, jemně mletý bílý pepř, nakonec přidejte prolisovaný stroužek česneku a lžičku worcesteru.

Vše důkladně promíchejte. „Omáčku z modrého sýra je nejlepší si připravit den předem, aby se chutě jednotlivých surovin dokonale propojily a omáčka byla ještě výraznější,“ radí pipMaster.

Suroviny na omáčku z modrého sýra:

  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 150 ml crème fraiche
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky bílého mletého pepře

Po grilování ještě namáčejte

A jako poslední krok si připravte domácí barbecue omáčku. „Omáčka se skládá z mnoha surovin, můžete si ji samozřejmě uzpůsobit podle svých chutí, ale teď vám ukážu její základní variantu,“ vysvětluje pipMaster.

Do omáčky použijte drcená rajčata, přidejte celý rajčatový protlak, aby rajčatová chuť byla intenzivní, dále tabasco, mletý pepř, papriku a další ingredience. Kompletní seznam surovin vidíte níže.

Vše promíchejte a nechte 15 až 20 minut provařit a lehce zredukovat. Do omáčky nakonec přidejte 2 deka másla na zjemnění.

Suroviny na barbecue omáčku:

  • 200 g drcených rajčat
  • 1 rajčatový protlak
  • ½ lžíce tabasca
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička granulované cibule
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička chilli vloček
  • 2 lžíce bourbonu
  • 2 lžíce worcesteru
  • 1 lžička soli
  • citronová šťáva
  • ½ lžičky tekutého kouře
  • 2 deka másla

Ugrilovaná křídla namáčejte do připravené barbecue omáčky. Nejlépe si vypomůžete kuchařskou pinzetou. Každé křídlo do omáčky ponořte a vraťte zpátky do grilu. „Ideální je, pokud je omáčka teplá, protože lépe pak drží na mase,“ radí pipMaster. Křídla pak nechte dalších 5 až 10 minut v grilu zaschnout a můžete servírovat společně s omáčkou z modrého sýra.

„Řapíkatý celer a mrkev k tomu dávat nebudeme, protože mi to moc nechutná, a hlavně to dává každý. Za mě je nejlepší kousek chleba, do kterého si pak můžete utřít i prsty,“ dodává spokojený pipMaster.

Autor:

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

Trhané maso by vás dávat do koblihy nenapadlo. A přece to dohromady hraje

Tady máte srovnání obou variant bulka/kobliha.

VIDEO Nedaleko Nepomuku najdete Sochorův statek, kde vám v dnešním dílu grilovací akademie naši průvodci...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

Vepřová panenka se nikdy neomrzí. Zkuste ji na grilu s omáčkou v rytmu Asie

Nakrájená panenka je jemně růžová, není vysušená a je vždycky křehká.

VIDEO Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme...

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

Kuře Spatchcock

VIDEO V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na...

Zubačka Vitznau-Rigi

Sledujte exkluzivní přenos z nejstarší zubačky v Evropě ve Švýcarsku. Dráha vedoucí z Vitznau (435 m n. m.) na vrchol Rigi (1752 m n. m.) je v provozu od roku 1871. Kamera je umístěna ve stanici Staffel (1.603 m n. m.)

Více ze Slow TV:

  • Nejčtenější

Nešťastný vztah si máma tří dětí kompenzovala nákupy. Až zarovnala byt

Představte si, že bydlíte v krásném velkém domě na okraji Prahy, ale v podstatě si nemůžete pozvat nikoho na návštěvu,...

Nový byt se mu zdál nemoderní. Renovace se mu „vymstila“ za 230 tisíc

Stavební mistr Václav Adamec v dalším díle pořadu Akce: Rekonstrukce! vypravil do středočeské Hostivice, kde ho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu obehnali plotem jen kvůli srnám, výhled na Beskydy je nikdy neomrzí

Soutěž Zhruba 160 let starý dům na Frýdecko-Místecku, s pozemkem větším než 3,5 tisíce metrů čtverečních, koupili manželé z...

U maličkého domku malá zahrádka budovaná ženskou rukou. Vůbec není špatná

Soutěž Paní Petra měla velké štěstí, když se jí řadový domek u lesa, v obci známé z písničky bratří Tesaříků, podařilo koupit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podle Maršálkovy finty upečete skvělý kubánský dort z litého těsta

Co víc by mohlo patřit k cukrařině než načančaný dort. Vždyť je to disciplína sama o sobě a ne každá domácí pekařka si...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

Kde chyběla ženská ruka a chlapa drtil sentiment, zavládly chaos a špína

„Než něco vyhodím, tak si to dlouho rozmýšlím, a pak to stejně zase schovám,“ shrnul padesátník Michal z Prahy příčinu,...

Velká hra o fotovoltaickou elektrárnu míří do další fáze. Vyberou se finalisté

Aktualizujeme Do 31. května do 23 hodin jste měli možnost zasílat své příspěvky a zapojit se do hry o fotovoltaickou elektrárnu v...

Snadný recept na hubnutí. Těstoviny jezte al dente a pomalu, radí vědci

Jestli existuje něco, co Italové opravdu nesnášejí, jsou to rozvařené těstoviny. Vědci navíc nyní zjistili, že mohou...

Podle Maršálkovy finty upečete skvělý kubánský dort z litého těsta

Co víc by mohlo patřit k cukrařině než načančaný dort. Vždyť je to disciplína sama o sobě a ne každá domácí pekařka si...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Triatlonistka se chlubí fotkou ze závodu, na plavkách měla menstruační krev

„Takhle vypadá ženský sport. Čím více bariér se nám podaří zbourat, tím lépe,“ napsala Emma Pallant-Browne na...

Stejně ošklivá jako všechno, co Rusko dělá, komentují vítězku soutěže krásy

V každoroční soutěži krásy pro vdané ženy získala titul Paní Ruska světa 2023 učitelka angličtiny Natalja Oskarová....

Hanka Kynychová nafotila sexy fotky. S klientkami probírá i menopauzu

Lektorka fitness a cvičitelka Hanka Kynychová (55) přiznává, že s nastupující menopauzou je třeba změnit ve svém životě...

Miluji tě, ale podvádím tě. A nelituji. Studie nahlédla do hlubin nevěry

Premium Je jedním z nejrozsáhlejších výzkumů svého druhu a přináší víc než paradoxní zjištění. Vyjevuje, že důvody nevěry jsou...

Nejsou menší, jen jsou výš, říká o modelaci prsou za 65 tisíc Krejčíková

Aneta Krejčíková (32) se rozhodla pro plastiku prsou. Představitelka sekretářky Květy ze seriálu Volha si své...