Pondělí 1. března 2021, svátek má Bedřich
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 1. března 2021 Bedřich

Pohlreich na grilu vyrábí i demi glace. A ukáže krkovičku s čimičuri

Zdeněk Pohlreich boří mýty o tom, že doma vyrobit demi glace je neskutečně pracné. Tím spíš, že ho vystřihne jen tak mezi řečí na grilu, což by jen tak někoho nenapadlo. A grilovat jahody jako dezert také ne.

Ve druhém díle Rozpal to, šéfe! je nesnadné rozhodnout se, co je z předváděných pokrmů nejlákavější. Zda jehněčí marinovaná kotleta, nebo krkovička s čimičuri (někdy se uvádí i chimichuri). "Nevím, co to slovo znamená, ale ke krkovici sedne perfektně. A to přesto, že čimičuri pochází ze Španělska, kdežto kotleta z českého kance," svěřuje se.

Demi glace

Někdy bývá psaná se spojovníkem jako Demi-glace, jindy jako jedno slovo. Je to základní omáčka, která se používá všude tam, kde je potřeba posílit masovou chuť.

Koupená bývá drahá - za půl kila kolem 150 korun, o její výrobě kolují legendy a vnímá se jako vrchol gastronomie.

Pravdou ale je, že je to v podstatě velmi silný vývar, jeho nedostupnost je spíš dána tím, že ne v každém řeznictví seženete telecí kosti. A velmi dlouhou dobou přípravy.

Zatímco předchozí řady grilování s Šéfem nezapomínaly hlavně na začátečníky, současná řada postrčí kuchaře, kteří v kuchyni nejsou úplnými začátečníky, ale zároveň před grilem mají trošku ostych. Ukazuje jim, že vařit venku lze v podstatě všechno jako doma u sporáku.

To je znát například u zmíněné krkovice. Zatímco většina z nás ji pro jistotu krájí na plátky, dává Zdeněk Pohlreich přednost grilování vcelku. A ukáže, že to lze velmi snadno. Samozřejmě to trvá déle, než když maso nakrájíme na tenké plátky, ale při grilování přece nepotřebujeme spěchat.

Aby bylo vepřové maso uvnitř hotové, mělo by mít uprostřed 60 °C. Pro jistotu si můžete pořídit vpichovací teploměr a hlavně počkejte s řezáním, aby nevytekla šťáva.

Omáčka čimičuri:

Do rendlíku nalijte olivový olej, postavte na gril, rozmačkejte zhruba čtyři stroužky česneku, na drobno nakrájejte červenou cibuli a nechte pomalu restovat.

Fotogalerie

Bylinky budete sekat zvlášť. Pohlreich přidá trochu petržele a máty. "Nepoužívejte kudrnku, té se v Německu říká Bahnhof podle toho, že se používá jen v nádražní jídelně," nezapomene poznamenat. Přidá i oregano a tymián a poseká spolu, aby se bylinky podle jeho slov skamarádily.

Do mísy vymačká půl citronu a půl limetky, osolí a opepří. Přidá trochu octa – použije vinný i jablečný. Než toto uděláte, rozvoní se česnek s cibulkou. Smíchejte obě várky dohromady a přidejte bazalku. "Je trošku citlivá, takže je dobré přidávat ji až na konec," vysvětluje kuchař. Aby se chutě spojily, dejte omáčku do chladu odležet.

Autor:

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

Asijské špízy Satay na grilu probudí chuťové buňky k životu

Asijské špízy Satay s omáčkou z kokosového mléka

Na grilu se nemusíte omezovat jen na českou klasiku. Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě....

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

VIDEO Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a...

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

Lehký zeleninový burger z lilku

Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký...

Jarní prázdniny 2021

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů.

  • Nejčtenější

Beran našel zalíbení v koze, jejich potomek teď požírá nezaplacené faktury

Chovatelce skotu a drůbeže Marii Štefanové z Tábora běhá po dvorku neobvyklé zvířátko, na něž volá Barunko. Na první...

Vyvýšený záhon zvládnete postavit sami. Na městskou dlažbu i na trávník

Ani v městském činžáku nemusíte rezignovat na pěstování vlastních bylinek a nějaké té zeleniny. Vždyť vyvýšený záhon...

Kováři budoucnosti z Liberce dělají pecky. Umí to jen tři firmy na světě

Premium Před dvaceti lety začal Milan Pokorný (41) z Liberce vyrábět první nože. Postupně se vypracoval na jednoho z...

VIDEO: Československý vlčák dokáže převzít kontrolu i nad svým pánem

Krev německého ovčáka a karpatského vlka má v sobě plemeno původně vyšlechtěné pro potřeby pohraniční stráže. I laikovi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře znáte krtečka a další zvířátka pohádkového Zdeňka Milera

Sta let by se 21. února 2021 dožil Zdeněk Miler, který v roce 1957 poslal do světa krtečka. Pro mnohé z nás...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

  • Další z rubriky

Pavel Berky vybojoval s mořským ďasem masterchefovský řád zlaté vařečky

Jak by bylo zajímavé, kdyby se Pavel Berky a Jan Vorel, favorité předchozích dvou ročníků soutěže MasterChef, někdy v...

Začalo to mizející whisky. Daktyloskopie nám pomáhá již od 19. století

Premium Nauka o kožních papilárních liniích na prstech, dlaních a ploskách nohou se dlouho nemohla v kriminalistice prosadit....

Stálá teplota a netřepat. Sedm kroků ke správné domácí archivaci vína

I vy sami si můžete doma archivovat víno, třeba pro příležitost budoucího významného jubilea. Archivace vína má svá...

Volba materiálů, povolení, výběr firmy. Šest kroků k rekonstrukci bytu

Dobu, kdy není doporučováno trávit volný čas mimo svá obydlí, tráví mnozí tím, že opravují, zkrášlují a renovují své...

Babské rady: zaručené tipy, jak bojovat proti neustálým virózám
Babské rady: zaručené tipy, jak bojovat proti neustálým virózám

Nudle u nosu, opakované virózy, nachlazení, pokašlávání –? nikdy nekončící kolotoč, ze kterého začínáte být šílení? Posbírali jsme ty...

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

ANALÝZA: Lidé nejsou méně ukáznění. Proč rostou počty případů a co dál

Ze současné situace neexistuje žádné jednoduché a levné východisko. Ale jedna cesta nabízí naději na relativně rychlé...