Úterý 7. dubna 2020, svátek má Heřman, Hermína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. dubna 2020 Heřman, Hermína

Pohlreich na grilu vyrábí i demi glace. A ukáže krkovičku s čimičuri

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich boří mýty o tom, že doma vyrobit demi glace je neskutečně pracné. Tím spíš, že ho vystřihne jen tak mezi řečí na grilu, což by jen tak někoho nenapadlo. A grilovat jahody jako dezert také ne.

Ve druhém díle Rozpal to, šéfe! je nesnadné rozhodnout se, co je z předváděných pokrmů nejlákavější. Zda jehněčí marinovaná kotleta, nebo krkovička s čimičuri (někdy se uvádí i chimichuri). "Nevím, co to slovo znamená, ale ke krkovici sedne perfektně. A to přesto, že čimičuri pochází ze Španělska, kdežto kotleta z českého kance," svěřuje se.

Demi glace

Někdy bývá psaná se spojovníkem jako Demi-glace, jindy jako jedno slovo. Je to základní omáčka, která se používá všude tam, kde je potřeba posílit masovou chuť.

Koupená bývá drahá - za půl kila kolem 150 korun, o její výrobě kolují legendy a vnímá se jako vrchol gastronomie.

Pravdou ale je, že je to v podstatě velmi silný vývar, jeho nedostupnost je spíš dána tím, že ne v každém řeznictví seženete telecí kosti. A velmi dlouhou dobou přípravy.

Zatímco předchozí řady grilování s Šéfem nezapomínaly hlavně na začátečníky, současná řada postrčí kuchaře, kteří v kuchyni nejsou úplnými začátečníky, ale zároveň před grilem mají trošku ostych. Ukazuje jim, že vařit venku lze v podstatě všechno jako doma u sporáku.

To je znát například u zmíněné krkovice. Zatímco většina z nás ji pro jistotu krájí na plátky, dává Zdeněk Pohlreich přednost grilování vcelku. A ukáže, že to lze velmi snadno. Samozřejmě to trvá déle, než když maso nakrájíme na tenké plátky, ale při grilování přece nepotřebujeme spěchat.

Aby bylo vepřové maso uvnitř hotové, mělo by mít uprostřed 60 °C. Pro jistotu si můžete pořídit vpichovací teploměr a hlavně počkejte s řezáním, aby nevytekla šťáva.

Omáčka čimičuri:

Do rendlíku nalijte olivový olej, postavte na gril, rozmačkejte zhruba čtyři stroužky česneku, na drobno nakrájejte červenou cibuli a nechte pomalu restovat.

Fotogalerie

Bylinky budete sekat zvlášť. Pohlreich přidá trochu petržele a máty. "Nepoužívejte kudrnku, té se v Německu říká Bahnhof podle toho, že se používá jen v nádražní jídelně," nezapomene poznamenat. Přidá i oregano a tymián a poseká spolu, aby se bylinky podle jeho slov skamarádily.

Do mísy vymačká půl citronu a půl limetky, osolí a opepří. Přidá trochu octa – použije vinný i jablečný. Než toto uděláte, rozvoní se česnek s cibulkou. Smíchejte obě várky dohromady a přidejte bazalku. "Je trošku citlivá, takže je dobré přidávat ji až na konec," vysvětluje kuchař. Aby se chutě spojily, dejte omáčku do chladu odležet.

Autor:

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

VIDEO Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

VIDEO Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

Rozpálení briket s pomocí komínu Weber Rapidfire.

Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si...

Pohlreich na grilu vyrábí i demi glace. A ukáže krkovičku s čimičuri

Grilovaná krkovice s omáčkou čimičuri

VIDEO Zdeněk Pohlreich boří mýty o tom, že doma vyrobit demi glace je neskutečně pracné. Tím spíš, že ho...

  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Růst salátu a další zeleniny urychlíte v pařeništi. Výroba je snadná

Pokud si vyrobíte pařeniště, klidně ze starých prken a materiálu, co dům dal, můžete za pár týdnů sklízet vlastní salát...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Velký seznam: Co čím nahradit při pečení, ať nemusíte zbytečně do obchodu

Je to běžná situace. Dáte se do pečení nebo vaření a zjistíte, že vám něco do receptu chybí. Normálně byste skočili do...

Když nakoupíte zbytečně moc zeleniny, využijte ji na ratatouille

Ratatouille je zeleninové ragú, které je typickým francouzským pokrmem. Přitom toto národní jídlo patří k těm, který...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Co uvaří i děti: špagety s rajčaty svedou, i když musíte do práce

Mnoho rodičů musí nechat děti doma samotné, kde se musí o oběd postarat samy. Větší děti to mohou zvládnout poměrně...

Advantage Consulting, s.r.o.
SPECIALISTA ZÁKAZNICKÉ KVALITY

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 40 000 Kč

Česko patrně srazilo míru nakažlivosti viru na méně než polovinu

Model českých odborníků tvrdí, že v Česku se výrazně zpomalilo šíření viru SARS-CoV-2. Podle jejich údajů klesla...

Schillerová: Podpora OSVČ bude plošná, podmínka poklesu příjmů zmizí

Ministryně financí Alena Schillerová chystá po tlaku ze strany živnostníků výrazné zmírnění podmínek pro přiznání...

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....

Ornella Koktová je podruhé maminkou. Dítě dostalo severské jméno

Ornella Koktová (27) je dvojnásobnou maminkou. Po synovi Quentinovi (7) přivítali šťastní rodiče 1. dubna na svět...

Páté zvláštní poselství za 68 let vlády. Alžběta II. promluvila o koronaviru

Britská královna Alžběta II. (93) v neděli promluvila k veřejnosti. V předtočené nahrávce zdůraznila nutnost sebekázně...