Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

aktualizováno 
Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se můžete inspirovat pro aktuální víkendové grilování.
Část 1/4

Pizza Margherita na grilu

Pizza margherita

Pizza margherita

Recept poslal Richard Burnog z Brna.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 500 g mouky na pizzu (vysokolepková mouka Ramill na pizzu, označení 00)
  • 250 ml vody
  • 7 g sušeného droždí
  • lžičku soli

Další ingredience:

  • krájená rajčata
  • mozzarella
  • parmazán
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • sůl

Postup:

Důležité je pořídit si pizza kámen na gril.

Důležité je pořídit si pizza kámen na gril.

Smícháme ingredience na těsto. Nejdřív mouku a sůl a až poté přidáme ideálně teplou vodu smíchanou s droždím. Těsto pořádně propracujeme a rozdělíme na 4 části. Necháme nakynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 2 hodiny.

Teď přichází ta více „italská část“. Jednotlivé nakynuté kusy potřebujeme ručně zpracovat do tvaru pizzy. 

Důležité: těsto nerozválejte válečkem (pizza nebude tak nadýchaná). Z kusu těsta udělejte kuličku, kterou pak zmáčknete pěstí a poté ručně těsto natahujte do stran než se vám podaří vytvořit kulatý základ na pizzu (internet je plný instruktážních videí). 

Letní grilování

Poprvé je to o nervy, ale s další a další pizzou je to čím dál tím jednodušší.

Dále na pizzu rozetřete krájená rajčata (není potřeba přehánět), nastrouhejte kvalitní parmazán, naskládejte kousky mozzarelly, posypte solí, zakápněte olivovým olejem a položte na ni lístky čerstvé bazalky.

Samotné grilování:

Je potřeba mít pizza kámen na gril. Gril roztopte na maximální možnou teplotu (300 stupňů). Toto je ta výhoda oproti troubě, která nevyvine takovou teplotu.

Čím vyšší teplota, tím se pizza rychleji upeče a o to méně bude vysušená. Pizzu opatrně položte na kámen a grilujte se zavřeným poklopem, dokud nebudou okraje křupavé.

Autor:

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky s kari omáčkou

VIDEO Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu...

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na...

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Terasa na terčích zabrání při poruše nákladné rekonstrukci

Terče je možné použít i pro dřevěné podlahy.

Terasové terče jsou robustní polypropylenové podstavce, které umožňují suchou pokládku teras, balkonů a plochých...

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Najdete na iDNES.cz