Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

aktualizováno 
Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se můžete inspirovat pro aktuální víkendové grilování.
Část 1/4

Pizza Margherita na grilu

Pizza margherita

Pizza margherita

Recept poslal Richard Burnog z Brna.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 500 g mouky na pizzu (vysokolepková mouka Ramill na pizzu, označení 00)
  • 250 ml vody
  • 7 g sušeného droždí
  • lžičku soli

Další ingredience:

  • krájená rajčata
  • mozzarella
  • parmazán
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • sůl

Postup:

Důležité je pořídit si pizza kámen na gril.

Důležité je pořídit si pizza kámen na gril.

Smícháme ingredience na těsto. Nejdřív mouku a sůl a až poté přidáme ideálně teplou vodu smíchanou s droždím. Těsto pořádně propracujeme a rozdělíme na 4 části. Necháme nakynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 2 hodiny.

Teď přichází ta více „italská část“. Jednotlivé nakynuté kusy potřebujeme ručně zpracovat do tvaru pizzy. 

Důležité: těsto nerozválejte válečkem (pizza nebude tak nadýchaná). Z kusu těsta udělejte kuličku, kterou pak zmáčknete pěstí a poté ručně těsto natahujte do stran než se vám podaří vytvořit kulatý základ na pizzu (internet je plný instruktážních videí). 

Letní grilování

Poprvé je to o nervy, ale s další a další pizzou je to čím dál tím jednodušší.

Dále na pizzu rozetřete krájená rajčata (není potřeba přehánět), nastrouhejte kvalitní parmazán, naskládejte kousky mozzarelly, posypte solí, zakápněte olivovým olejem a položte na ni lístky čerstvé bazalky.

Samotné grilování:

Je potřeba mít pizza kámen na gril. Gril roztopte na maximální možnou teplotu (300 stupňů). Toto je ta výhoda oproti troubě, která nevyvine takovou teplotu.

Čím vyšší teplota, tím se pizza rychleji upeče a o to méně bude vysušená. Pizzu opatrně položte na kámen a grilujte se zavřeným poklopem, dokud nebudou okraje křupavé.

Autor:

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

VIDEO Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším...


Nejčtenější

Čápi hledají hraboše jako ve frontě před obchodem, žabích lahůdek je málo

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední...

Překvapila vás obří hejna čápů, která se začala shromažďovat na polích na Moravě a začala se živit hraboši? Podle...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada v Podkrušnohoří, s láskou vydupaná z kamení a bojující se suchem

Maminčina zahrádka v Podkrušnohoří, v téměř 700 metrech n.m. Do soutěže ji...

Podkrušnohorskou zahrádku paní Jarmily byste našli ve svažitém terénu, v místech, kde dřív stávalo několik domů. Každou...

První glóbus vyrobil náhodou, teď Brit prodává unikátní díla za miliony

Peter Bellerby ve svém studiu vyrábějícím glóby

Brit Peter Bellerby chtěl před lety darovat svému otci ke kulatinám glóbus. S nabídkou na trhu však nebyl spokojený, a...

Další z rubriky

Znáte kucmoch, bigos nebo trakař? Ochutnejte krajové speciality

Škubánky, nebo také kucmoch jsou nejoblíbenější s mákem a přelité máslem.

Skromný jídelníček našich předků zpestřovaly sýry, na západě Čech to byl třeba takzvaný „trakař“. Lovcům ve Slezsku...

Podle vědce je virgule nezastupitelná. Nejlépe určí, kde začít vrtat

Na materiálu nezáleží, protože virgule je vlastně jen ručička v měřicím...

Když se řekne proutkař, často si představíme šarlatána sázejícího na lidskou naivitu a víru v nadpřirozeno. Hydrogeolog...

„Zobejte“ zdravé sedmikrásky. Vyrobíte z nich i nepravé kapary

Sedmikrásky můžeme užívat při zánětlivých onemocněních dýchacích cest.

Sedmikrásky kvetou skoro celý rok a dokonce přečkají i mrazy. Zkuste mladé listy nasypat do omáček, salátů, pomazánek,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz