Pizza Margherita na grilu
Recept poslal Richard Burnog z Brna.
Na těsto budeme potřebovat:
- 500 g mouky na pizzu (vysokolepková mouka Ramill na pizzu, označení 00)
- 250 ml vody
- 7 g sušeného droždí
- lžičku soli
Další ingredience:
- krájená rajčata
- mozzarella
- parmazán
- olivový olej
- čerstvá bazalka
- sůl
Postup:
Smícháme ingredience na těsto. Nejdřív mouku a sůl a až poté přidáme ideálně teplou vodu smíchanou s droždím. Těsto pořádně propracujeme a rozdělíme na 4 části. Necháme nakynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 2 hodiny.
Teď přichází ta více „italská část“. Jednotlivé nakynuté kusy potřebujeme ručně zpracovat do tvaru pizzy.
Důležité: těsto nerozválejte válečkem (pizza nebude tak nadýchaná). Z kusu těsta udělejte kuličku, kterou pak zmáčknete pěstí a poté ručně těsto natahujte do stran než se vám podaří vytvořit kulatý základ na pizzu (internet je plný instruktážních videí).
Poprvé je to o nervy, ale s další a další pizzou je to čím dál tím jednodušší.
Dále na pizzu rozetřete krájená rajčata (není potřeba přehánět), nastrouhejte kvalitní parmazán, naskládejte kousky mozzarelly, posypte solí, zakápněte olivovým olejem a položte na ni lístky čerstvé bazalky.
Samotné grilování:
Je potřeba mít pizza kámen na gril. Gril roztopte na maximální možnou teplotu (300 stupňů). Toto je ta výhoda oproti troubě, která nevyvine takovou teplotu.
Čím vyšší teplota, tím se pizza rychleji upeče a o to méně bude vysušená. Pizzu opatrně položte na kámen a grilujte se zavřeným poklopem, dokud nebudou okraje křupavé.