Úterý 16. srpna 2022, svátek má Jáchym
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 16. srpna 2022 Jáchym

Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

Soutěž
Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně dávaly přednost úpravě hovězího masa. Výjimkou, která nás mile překvapila, byl experimentátor s žabími stehýnky. Ač je to u nás dosud pokrm exotický, autor si ho velmi chválí a možná vás tak inspiruje k vyzkoušení.
Část 1/3

Zúčastněte se naší soutěže a vyhrajte jednu z grilovacích pečetí, jejíž pomocí můžete do grilovaného pokrmu obtisknout vzkaz pro každého strávníka, vtip nebo třeba jeho iniciály. Mimo pěti hlavních čtenářských cen jsme pro tři nejlepší recepty přichystali ještě redakční cenu, a to soupravu zástěry a grilovací rukavice.

Zde můžete posílat své příspěvky

Podrobné informace o celé soutěži najdete zde.

Komerční sdělení
Výhra v soutěži: grilovací pečeť

Neocenitelná pomůcka pro opravdové fanoušky grilování. Označte na grilu porce, které jsou pálivé. Označte steaky podle druhu masa nebo stupně propečení. Bavte se s přáteli! Ocejchujte steaky iniciály vašich přátel nebo jejich jmény. Předejte jim třeba krátký vzkaz vypálený na kusu dobře připraveného masa.

Grilovací pečeť

Délka pečeti 44 centimetrů, kvalitní ocelová lišta zakončená dřevěným madlem s poutkem na zavěšení. Celkem obsahuje 55 písmen s výškou 10 milimetrů. Více informací najdete na www.ignazrosler.cz.

Pečlivě si pročtěte pokyny, abyste zvýšili šance, že váš příspěvek bude zveřejněný, a tím se dostali i do ankety, ve které budou nakonec čtenáři vybírat nejlepší příspěvky z grilovačky.

Z prvních zkušeností ze zaslaných příspěvků: nešetřete písmenky, když budete posílat recept. Jasně napište, jaké suroviny jste použili, a srozumitelně popište postup při grilování.

Hovězí steak s bylinkovým máslem

Hovězí steak s bylinkovým máslem

Recept poslala Jana Masáčková. Nenapsala sice přesně, jaký kus hovězího nejraději používá, ale vhodných partií je hodně, podstatné je však vždy, aby bylo maso vyzrálé. A pak je jedno, zda to bude svíčková, vysoký nebo nízký roštěnec, pupek, ořech či šál. Určitě si pochutnáte.

Suroviny:

  • 1 kg zadního hovězího (4 steaky)
  • Na bylinkové máslo: 200 g másla, pažitka, 3 stroužky česneku, špetka soli, bazalka, tymián. 

Postup:

Steaky mírně rozklepeme (pouze rukou), posolíme, popepříme a potřeme olivovým olejem smíchaným s trochou koňaku, nebo třtinového rumu.

Zde se podívejte na minulé recepty

Grilujeme z každé strany 3–7 minut podle toho, jak kdo má rád propečené (u nás se osvědčilo 5 minut, aby byly steaky medium). 

Bylinkové máslo: rozměklé máslo smícháme s česnekem, solí a bylinkami. Utvoříme váleček a v mikrotenovém sáčku dáme na půl hodiny do mrazáku. Bylinkové máslo pokládáme na horký steak. 

Jako přílohu máme nejraději zeleninový salát.

Autor:

Nebojte se rožnění velkých kusů. Grilovací akademie vám poradí, jak na to

Na rožni nemusíte vždycky péct kuře nebo selátko, klidně třeba i krkovičku nebo...

VIDEO Seriál Kdo se bojí umístit na gril pořádný kus masa, připravuje se o skvělý zážitek, kdy se jeho hotové...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

Grilovaná žebra na víně s brusinkami

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody....

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

Hovězí steak s koprovkou, volským okem a brambory v popelu

VIDEO Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně...

Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor

Ilustrační snímek

VIDEO Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli...

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Okamžik pravdy. Takto by měla tortilla vypadat v řezu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o...

Pohlreichovy grilovací fígle. Křupavou kůrku získáte jednoduchou glazurou

ilustrační snímek

Chuť určuje to, co do jídla dáte. „Olej, ocet, sůl, pepř, hořčice... určují kvalitu kuchyně....

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Vosa je legrace, bojte se pralesního mravence. Bolest se dá změřit na stupnici

Premium Co víc bolí, bodnutí včely, nebo vosy? Schmidtova stupnice ukazuje bolestivost hmyzích žihadel či kousnutí. Vosa a...

PŘEHLEDNĚ: Jak získat dotaci na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku

Seriál Přechod z vybraného typu vytápění, charakter nemovitosti, druh jejího vlastnictví, umístění panelů, výkon a kapacita...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Předokenní rolety v létě chladí, v zimě hřejí. Ušetří tak hodně energie

V průběhu letošního parného léta jste si možná říkali, že by neškodilo trochu ochladit interiér. Zvláště v bytech...

Sýr Jarlsberg může zachraňovat kosti. Podle studie „zažene“ osteoporézu

Podle odborníků je prospěšné sníst dva plátky ořechového norského výrobku denně. Konzumace Jarlsbergu zvyšuje hladinu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na zahradu na skále v jižních Čechách si jezdí dělat radost čtyřicet let

Soutěž Snad na první pohled si tipnete, že tato zahrada musí být z jižních Čech. A trefíte se. Je z vesničky kousek od Třeboně...

Porucha imunity je první známka, že je v našem životě něco špatně, říká lékařka

Premium Lidí s poruchami imunity přibývá. Příčinou je často špatný životní styl, což vede k vážným nemocem, třeba k rakovině....

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

První díl rozhovoru s Shopaholicadel: Práci neseženu, každý den můžu umřít!

Premium Rozhovorům se dlouho úspěšně vyhýbala, nyní ale udělala výjimku a Expresu poskytla exkluzivní sondu do své duše....

  • Další z rubriky

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Jde to i bez mrazničky. Existuje více způsobů, jak skladovat potraviny

Premium Většina ovoce a zeleniny, ale i bylinek nebo hub má v létě nejlepší chuť a obsahuje také nejvíce cenných vitaminů,...

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a šéfkuchař Zdeněk Křížek...

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

Herečka Anne Heche zemřela, nepřežila následky zranění po autonehodě

Třiapadesátiletá herečka Anne Heche zemřela. Uvedla to její přítelkyně Nancy Davisová. Herečka skončila v nemocnici v...

Stav herečky Anne Heche je téměř beznadějný. Má vážně poškozený mozek

Herečka Anne Heche (53) s největší pravděpodobností nepřežije nehodu, při níž autem narazila do dvoupodlažní budovy v...

K vulgárnímu nápisu musela tatéra přemluvit sexem. Teď ho chce pryč

Její nápad se v salónech nikomu nelíbil. Žádný tatér s ním nechtěl mít nic společného, tak moc nápis svou nositelku...

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...