Stevenson je původním povoláním dýdžej. Ale jeho vášní je grilování a dnes už je možná známější jako odborník na maso než ve své původní profesi. Na naléhání svých přátel, které svými recepty nadchnul, je začal natáčet a rozprostírat po sociálních sítích.
BBQ kuchařka |
Neskrývá emoce a vyzařuje z něj velká radost z vaření. A tou svojí divokostí připomíná už i usedlejším lidem, jaké to bylo, když byl člověk do něčeho zapálený a vrhal se do všeho po hlavě.
Dělal v životě leccos, natáčel snowboarďácké filmy i pracoval v nonstopu, cestoval po Evropě. "Grilování je vaření pro velkou partu a to já miluju, aby se sešli lidi, pivo bylo vychlazený a já začal žhavit gril," vyznává se.
Ve stáji Jamie Olivera
Právě tohoto člověka objevil Jamie Oliver a dal mu prostor na svém kanále FoodTube. Setkáte se tam s kuchaři, kteří jsou podle Olivera hodni tohoto pojmenování a které rád počítá za své přátele.
"Tahle útlá knížka je jedna z prvních praktických, krásných kuchařek inspirovaných neuvěřitelnými kuchaři a všemi, kdo umí," vysvětluje Jamie Oliver. Nezapomíná ponouknout čtenáře, aby se naučili od DJ BBQ pár zábavných novotvarů a šli s láskou do toho.
Christian Stevenson se nezabývá moderním grilováním na plynu nebo elektřině. Zůstává u starého dobrého uhlí, ale zato ukáže, jak si v grilu vytvořit prostředí vhodné pro přímé grilování i pro pomalé pečení. Nezabývá se měřením teploty, poradí, jak ji poznat jen pohmatem, poradí, jaké uhlí vybrat, jak ho zapalovat.
V knížce najdete zhruba padesátku receptů, nečekejte však nějaké rychlovky, ty zvládnete sami a nepotřebujete knihu. Stevenson naopak nabízí recepty, na které se musíte přece jenom trochu připravit, hodně se pracuje s marinádami a nakládáním masa.
Pobaví vás vtipné názvy, třeba Rumboží žebírka, Moje hustý rybí kebaby, Slaninová bomba či Šílená mango salsa. Gastropuristy to pohorší (v názvu pokrmu přece má být to, co v něm najdete), DJ BBQ to neřeší. Za 45 let svého života sesbíral a nabídl pár receptů, které mají u jeho přátel největší úspěch.
Speciální kapitolu tvoří marinády, na ně se odkazuje u samostatných receptů. Možná by stálo za to si nastudovat třeba jen tuto kapitolu, určitě by obohatila vaše vlastní speciály.
Brutální mix – recept na 8 lžic
Příprava: 2 lžíce vláčného přírodního cukru, 1 lžíce mořské soli, 1 lžíce mletého černého pepře, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce granulované sušené cibule, 1 lžíce granulovaného sušeného česneku, 1/2 lžičky hořčičného prášku.
Lze přidat: 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček.
S hladinou palčivosti si můžete hrát použitím chilli komponentů. "Někdy mě taky baví přidat i 1/2 lžičky mletého hřebíčku, tak to někdy zkuste," radí DJ BBQ.
Na směs prostě jen všechno nasypejte do mísy a promíchejte. "Stejně jako ostatní směsi v knížce si jí vždycky připravím víc a mám ji pak po ruce i na příště," říká.
Hodí se prakticky ke všem masům, vepřovému, hovězímu i jehněčímu. Ale i ke slanině, kuřeti či hamburgerům. "Můj kámoš směs dokonce používá na sýrové tousty," překvapuje.
BBQ kuchařku vydá 18. června nakladatelství MLD Publishing, které se specializuje na vydávání knih spojených s Jamie Oliverem. Má 125 stránek a zaváděcí cena je 189 korun.