Trošku hořká, sladká i kyselá. Podle Pohlreicha jsou taková křídla bomba

Mořské plody s avokádovou omáčkou, uzený lilek nebo vdolky na grilu jste mohli vidět v dalším díle kuchařské show Rozpal to, šéfe. Ale nic se nevyrovná klasice, kterou je pro Zdeňka Pohlreicha grilování kuřecích křidýlek. Na kontrastu chutí ostatně stojí celá asijská kuchyně, tak proč to nezkusit u křídel po česku.

„Co by to bylo za grilovačku, kdyby chyběla kuřecí křídla. To je prostě nutnost,“ reflektuje Zdeněk Pohlreich jeden z nejoblíbenějších pokrmů z grilu. Aby byla křídla zase trošku jiná, tvrdí, že je udělá „tak trošku sladká, trošku hořká a trošku kyselá“.

„Já to vždycky dělám tak, že z toho křídla useknu tu poslední letku, připadá mi, že je tam zbytečná,“ tvrdí Pohlreich. A vybere ingredience, které odpovídají předchozí definici. 

Napřed je naloží ve směsi, kde nechybí klasicky sůl a pepř jako základ, ale přidají se další výrazné ingredience jako worcestrová omáčka nebo pivo. Nesmí chybět ani obligátní mletá sladká paprika. 

Kuchař ji však střídmě dávkuje jen na špičku nože, aby se při při grilování nepřipalovala a příliš nezhořkla. Další příchutě bude obsahovat omáčka, kde najdete nejen cukr a med, ale i vinný ocet, chilli, zázvor, česnek nebo citronovou šťáva. 

Vzhledem k tomu, že se omáčkou budou křídla potírat už během grilování a nakonec v ní namáčet při konzumaci, chutě se spojí. Nakonec by z toho měla vzejít křídla, která budou „zase trochu jinak“.

Suroviny:

  • kuřecí křídla
  • sůl
  • pepř
  • worcestrová omáčka
  • pivo
  • sladká paprika
  • citron
  • arašídový olej
  • oregano

Omáčka:

  • olej
  • cibule
  • česnek
  • zázvor
  • sůl
  • cukr krystal
  • rajský protlak
  • pivo
  • med
  • chilli
  • červený vinný ocet
  • dijonská hořčice
  • sójová omáčka
  • worcestrová omáčka
  • citron

Postup:

Maso v pekáčku řádně osolte a opepřete. Zakápněte worcestrovou omáčkou a zalijte trochou piva. Posypte sladkou paprikou a pokapejte citronovou šťávou a arašídovým olejem. Maso s ingrediencemi promíchejte a nechte chvíli marinovat.

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Mezitím připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nakrájenou cibuli, dva stroužky česneku a kousek zázvoru. Osolte a posypte trochou cukru. Přidejte lžíci rajského protlaku, pivo a dvě lžíce medu. Namelte do omáčky trochu chilli a zakápněte červeným vinným octem. Vmíchejte jednu nebo dvě lžíce dijonské hořčice. Přilijte trochu sójové omáčky, worcestrové omáčky a citronové šťávy. Nechte omáčku svařit, aby zhoustla.

Kuřecí křídla dejte na gril nejprve kůží dolů. Zbytek marinády z pekáčku můžete nalít do omáčky a nechat povařit. Z každé strany grilujte křídla zhruba 5–7 minut. Během pečení je potírejte omáčkou. 

Upečená křídla posypejte ještě čerstvým oreganem a namáčejte je do husté omáčky.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

Nejčtenější

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

Májku známe z každé vesnice. Pohanskou tradici přitom chtěla církev zakázat

Májka se na našem území staví již po staletí, a to vždy 30. dubna. Co stojí za vznikem této tradice, která se překrývá s dnem pálení čarodějnic? Proč se staví májka? A co tato tradice symbolizuje?

30. dubna 2025

Kompostujte. Za trošku práce získáte pro svou zahradu zlatý poklad

Kompostování, zdánlivě obyčejný proces, představuje klíčový krok k udržitelnější budoucnosti a zdravější půdě. Proměna organického odpadu v bohatý humus není jen efektivním způsobem, jak se zbavit...

30. dubna 2025

Levná játra jako luxusní zboží. Historik Franc líčí, jak se jedlo v 50. a 60. letech

Premium

Co se jedlo po válce? Jaká byla kvalita masa a jak vypadaly restaurace v komunistickém Československu? Co se v 50. a 60. letech jedlo v závodních a školních jídelnách? Byly tu i po znárodnění...

29. dubna 2025

Safari Park hlásí další odchov raritního druhu, jedno mládě vykrmují chovatelé

Hyenkám hřivnatým se v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem narodilo pět mláďat. Čtyři prospívají, jedno však ztrácelo na váze i proto, že samice má jen čtyři struky. Chovatelé ho proto oddělili...

29. dubna 2025  13:13

Pálení čarodějnic v poklidu. Co si pohlídat při oslavách na vlastní zahradě

Pálení čarodějnic patří k nejoblíbenějším jarním tradicím, ale stačí chvíle nepozornosti a místo veselé noci můžete řešit neštěstí. Jak na to, aby oheň přinášel radost a ne riziko?

29. dubna 2025

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

29. dubna 2025  5:36

KVÍZ: Víte, proč nesmí pes cibuli a co dělá s kočkou mléko? Otestujte se!

Co byste nikdy neměli dávat pít svému pejskovi a která rostlina může ublížit vaší kočičce? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co víte o správném krmení domácích mazlíčků. Soutěžit o vouchery můžete do 6....

vydáno 29. dubna 2025

Proměňte si balkon nebo zahradu v pestrou oázu. Co zasadit právě teď

Kterým květinám se bude nejlépe dařit na zahradě a které nám pokvetou i v květináčích a truhlících na balkoně? Vždy záleží, jestli potřebují k životu slunce, nebo je pro ně příjemnější chlad a...

28. dubna 2025

Co když váš pes někoho kousne? I při malé oděrce musíte k veterináři

Venčila jsem svého psa a potkala jsem starší paní také se psem. Načež se psi do sebe pustili. Celkem rychle jsem je odtrhla, ale můj pes údajně kousl paní do prstu. Vlastně ani nestiskl, paní má na...

28. dubna 2025

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

27. dubna 2025

Chřest je jako jarní viagra. Umíte si s ním poradit v kuchyni?

Sezona chřestu se netrpělivě očekává každé jaro a signalizuje příchod svěžích chutí do naší kuchyně. V České republice obvykle začíná v polovině dubna a trvá do konce června, přičemž hlavní sklizeň...

27. dubna 2025

Květen se blíží. S příznivým počasím můžete začít letničky stěhovat na balkon

Nemáte zahradu? Balkon a okna plná květin přinášejí na jaře kus přírody i do městských bytů. Poradíme vám, jakými rostlinami si zkrášlit terasy nebo parapety a jaké jarní květiny zasadit do květináčů...

26. dubna 2025  6:56
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.