Sobota 10. prosince 2022, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 10. prosince 2022 Julie

Aby vám dršťky nesmrděly, musíte je navonět, radí Punčochář i Kašpárek

  22:45
Každý kousek masa z dobře živené krávy by měl kuchaře lákat, aby z něj na talíř vydoloval co nejvíc. I kdyby to měly být třeba dršťky. S těmi si na Angusfarm v Soběsukách umí pohrát šéfkuchař Jaroslav Viktora. Nejenže je griluje, připravuje je i na paprice. Dobře to chutná a dokonce i dobře vypadá.

„Já znám kousek od Plzně jednu restauraci a tam vaří naprosto božské jídlo. A to bys koukal – je to z takové suroviny, u které by sis tipl, že ji nedám do pusy. Ale oni to tam umí tak skvěle uvařit, a ta omáčka, a to koření,“ rozplýval se Přemek Forejt před Janem Punčochářem. A vezl ho na statek, kde chovají bezrohé masné plemeno: Aberdeen-anguský skot.

Dršťky z anguse jako poklad v kuchyni

Ale ne proto, aby tady s Radkem Kašpárkem připravovali nějaký luxusní steak, ale aby se poprali se surovinou, která spoustě lidí smrdí. A nejedí ji, podobně jako řada lidí – včetně Přemka Forejta – nejí třeba vepřové plíčky.

Pajšl není pro každého, i Forejtovi rostly ostravské plíčky v puse

Jde o dršťky. Surovinu, z níž šéfkuchař místní restaurace Jaroslav Viktora udělal specialitu podniku, dršťky na paprice. Koneckonců, právě grilované dršťky a hovězí žebra tu platí za tzv. signature dish podniku, za nimiž se sem spousta hostů vrací. Připraví i duo Kašpárek Punčochář hovězí dršťky jako luxusní jídlo, po kterém se každý olízne?

Jasně že ano, podívejte se na úvodní video, kde jsou představeny všechny tři verze – a pokud jste masožravci, do každé byste se určitě s chutí pustili. Ani jedna se neobešla bez silného vývaru, dobrého koření a čerstvé zeleniny. Jaroslav Viktora je připravuje s tradiční omáčkou na paprice, s miniverzí karlovarského knedlíku. A umí je luxusně naservírovat. „Jí se i očima, tak je to výzva, udělat dršťky tak, aby na to člověk měl chuť,“ říká k tomu skromně.

VIDEO: Fígl na loupání rajčat a levné hovězí maso po italsku

Radek Kašpárek je upravil podobně. Jen na maďarský způsob ze zauzenou paprikou a paprikovou pastou, zjemnil to zakysanou smetanou a marmeládou z pečených paprik a přidal křupavé sladkokyselé nakládané cibulky. Jako přílohu zvolil krupicový nok (aby byly nadýchané, zchlazuje je po uvaření ve vodě s ledem) a zadělávanou kedlubnou se zakysanou smetanou a špekem.

Hosté a kolega Jaroslav Viktora si prohlížejí Kašpárkovo dršťkové menu.
Kašpárkovy dršťky na paprice po maďarsku
Kašpárkův krupicový nok. Aby byl nadýchaný, po uvaření je prudce zchlazuje v...

Dršťkové menu na paprice podle šéfkuchaře Radka Kašpárka

Také Jan Punčochář, milovník masa a české klasiky si vaření na angusí farmě opravdu užil. „Snažil jsem se je udělat tak, abys už nikdy neřekl, že dršťky jsou fuj,“ komentoval svůj recept směrem k Přemkovi Forejtovi.

Punčochářovy dršťky po katalánsku
Punčochářův italský chléb na vytírání omáčky z talíře
A na odlehčení Punčochářův rajčatový salát s fetou.

Dršťkové menu po katalánsku s italským chlebem podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Připravil dršťky po katalánsku, lehce zagratinované telecí hlavou v kombinaci s dršťkami smaženými v chilli. Pojal to jako rodinný pokrm z jednoho pekáče, tak k tomu upekl focacciu, italský chléb, určený k namáčení do voňavé silné omáčky. A k tomu na odlehčení připravil ještě rajčatový salát s fetou. Všechny svým jídlem naprosto oslnil, i Kašpárek smekl, že je to jedno z nejlepších jídel, které kdy od Punčocháře jedl. A kuchařský souboj byl rozhodnut.

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Tomáš Popp, který v tomto dále Souboje na talíři sekundoval Přemkovi Forejtovi, není žádný farmářský mafián, jak ho s notnou dávkou nadsázky vykreslil právě Forejt. Nejenže je to skvělý manažer Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, ale i špičkový kuchař, který nás v oboru osobně úspěšně reprezentoval se svými kolegy i v zahraničí, například v Lyonu.

Autor:
  • Nejčtenější

Restaurace teď budou padat. Ukáže leden, únor, říká Punčochář v Rozstřelu

Rozstřel Ne každý den chcete humra, někdy dáte třeba vepřový uši, říká šéfkuchař Jan Punčochář. Konstatuje tak, že ani kaviár se...

Brno Pohlreicha nepřestává překvapovat. Dostal ho pstruh s kysaným zelím

V další epizodě pořadu Jak to bylo, šéfe? se kuchař Zdeněk Pohlreich vypravil do Brna. Jelikož se vzpomínalo na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zimní houby rostou s předstihem, jejich úroda na Vysočině je extrémní

Z letošní nadúrody hřibů mohli klidně houbaři plynule přejít na sběr typicky zimních druhů hub. Ty si tento rok na...

Perníčky milovala od dětství, dnes ji živí. Vyzkoušejte její recept i rady

Není perníček jako perníček. Když se pokocháte pohledem na ty od Alžběty Knappov, budete si možná spíš připadat jako ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo v kuchyni neudrží krok s Kašpárkem, nepatří do finále Masterchefa

Televizní soutěž Masterchef Česko 2022 se blíží do finále a přitvrzuje. Boj o finálovou trojku rozhodovaly víceméně...

Miliony na účtu i exekuce. Zmapovali jsme majetky kandidátů na prezidenta

Premium Senátor Marek Hilšer vlastní v Praze dva byty. Přesto v metropoli bydlí v pronájmu ve dvoupokojovém bytě na Pohořelci....

Miliony na účtu i exekuce. Zmapovali jsme majetky kandidátů na prezidenta

Premium Senátor Marek Hilšer vlastní v Praze dva byty. Přesto v metropoli bydlí v pronájmu ve dvoupokojovém bytě na Pohořelci....

Takoví slušní lidé, říkali o nich. Rodině přitom vládl teror a nechutnosti

Premium Muž, který ten prosincový den přišel na místní oddělení VB Strašnice, vypadal velmi rozpačitě. „Ono se to bude zdát asi...

Zkuste banánový koláč s krémem z arašídového másla podle Pepy Maršálka

Banány jsou sice exotické, ale u nás naprosto domestikované ovoce, které je dokonce po domácích jablkách druhým...

Tři druhy sendvičů uděláte na grilu na jeden zátah. Tip na předvánoční party

Chystáte se ještě před Vánoci uspořádat sešlost s přáteli a nevíte, jaké pohoštění pro ně připravit? Zkuste trio...

Barborky chodily po vsi podobně jako Mikuláš. Nám zůstaly aspoň větvičky

Ještě v 19. století chodily 3. prosince po vsích od stavení ke stavení bíle oděné ženy s rozpuštěnými vlasy a...

Sprcha či úsporné splachování. Tipy, které sníží spotřebu vody v domácnosti

Ceny energií rostou, potraviny se zdražují a všichni hledáme prostředky, jak můžeme ušetřit. Hospodaření s vodou možná...

Dcera je výjimečná, říká Julia Robertsová. Hazel oslavila 18. narozeniny

Herečka Julia Robertsová (55) oslavila osmnáctiny svých dvojčat, dcery Hazel a syna Finna společnou vzpomínkovou...

Zemřela Kirstie Alleyová. Hvězda trilogie Kdopak to mluví podlehla rakovině

Po krátkém boji s rakovinou zemřela v 71 letech americká herečka Kirstie Alleyová, hvězda filmové trilogie Kdopak to...

Politik opustil partnerku a děti po šestnácti letech kvůli pornoherečce

Německý politik Hagen Reinhold (44) opustil svoji dlouholetou partnerku Karoline Preislerovou (51), se kterou má tři...

Žádné Uložto! Startuje České kino, za stovku nabízí ke streamování 650 filmů

Oblíbené české filmy, pohádky i seriály ke stažení na jednom místě, legálně a ve vysoké kvalitě slibuje nová platforma...

Céline Dion oznámila, že trpí neléčitelnou nemocí, která vede k nehybnosti

Kanadská zpěvačka Céline Dion (54) svým fanouškům na sociálních sítích oznámila, že musí zrušit nebo přesunout své...