Neděle 25. října 2020, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. října 2020 Beáta

Když michelinský inspektor nenajde v podniku šéfa, je zle, tvrdí šéfkuchař Pospíšil

Legendární kuchař Pavel Pospíšil vzpomíná, jak se vyvíjela jeho kuchařská kariéra i na cestu k prestižnímu michelinskému ocenění. Zpovídá ho moderátor Vladimír Vokál.

„Když dostanete hvězdu, nepoznáte to na výplatě, ale podle toho, že je hospoda plná,“ říká Pospíšil. Zároveň připomíná, že bohatý nikdy nebyl, protože se z gastronomie nedá zbohatnout. „Můžete vydělat peníze a slušně žít, ale milionářem se nestanete,“ připomíná.

„Můžete si trošku přivydělat psaním knih nebo vystupovat v televizi, ale nesmí se to přehánět, to nemá Michelin rád. Když tam přijde inspektor a šéf tam není, tak po čase pošle druhého a zase tam není, protože natáčí něco pro Lidl, tak je to konec, protože kuchař by měl být v kuchyni,“ objasňuje.

„Ševče, drž se svého kopyta,“ tvrdí, když nechce experimentovat se současně populární asijskou kuchyní. „Co budu kupovat hada, když nevím, co s ním,“ je přesvědčený.

Fotogalerie

„Já už jsem na to starý a konzervativní a jsem přesvědčený, že bych měl vařit evropskou kuchyni. Ať si Číňané vaří svou kuchyni a Evropané zase svou kuchyni,“ říká.

Ale zároveň přiznává, že exotické koření uznává a třeba kuře na kari neodmítá. „Moji zákazníci jsou spíš starší a konzervativní, takže používám i tradiční suroviny. Na jídelníčku mám třeba candáta s asijskými nudlemi. Ale jenom jídla, o kterých něco vím,“ říká.

Pavel Pospíšil ani po létech v emigraci a přes to, že se už cítí spíš německým občanem, nezapře kouzelný moravský akcent. „My tu máme tolik krásných potravin. Nemusím mět krokodýlí ocas,“ míní.

„Dneska si kuchaři diktují, kolik chtějí brát. Ale co vám pomůže kuchař, který chce hodně peněz a nic neumí. Víte, kolik jsem jich vyhodil za poslední rok? Pořád mluví, místo aby vařil. A když to uvaří, není to k jídlu, tak musí jít,“ uvádí. Když podle něj není dorost, dopadne to jako s německým fotbalem na mistrovství světa.

Sám neví, jak to bude po jeho odchodu s vlastním podnikem. Jeho potomci sice vystudovali hotelovou školu, ale pracují jinde. „To by museli přijít sami a říct: Papá, já to chci dělat,“ říká. Ale má ve výhledu jednoho ze svých šikovných kuchařů, který se sice ještě má co učit, ale vypadá nadějně.

K uprchlické krizi se staví velmi rezervovaně. Osobně nezná nikoho z migrantů, kdo by měl o práci v restauraci zájem. „Proč by dělal, když ty peníze získá jen tak. A navíc, když uvidí vepřové maso, tak se mu chce zvracet a desetkrát denně se musí modlit s hlavou k východu. Přece nemůžete zkřížit krávu s koněm a myslet si, že z toho bude kravokůň,“ rozhořčil se.

Rozhodně nesouhlasí s Angelou Merkelovou a její politikou, budoucnost Evropy nevidí růžově. „Vy to tady máte ještě skvělé, v Německu, ale třeba ani na Slovensku bychom si takto nemohli vyprávět,“ upozorňuje.

Pavel Pospíšil se narodil ve Zlíně, dětství a mládí prožil ve Vyškově. Původně chtěl být malířem, ale na umělecko-průmyslovou školu se nedostal, takže se nakonec vyučil kuchařem ve vyškovské restauraci Besední dům.

Rád vypráví historku o tom, jak ve čtrnácti letech poprvé přišel do restaurace a dostal za úkol upéct husu. Učil se u pana Hybnera, otce herce Borise Hybnera. Tehdy ještě byly sporáky na uhlí, a tak musel podle pokynů přikládat, aby se udržovala správná teplota. Ale nakonec ho tento zážitek tak ovlivnil, že se rozhodl pro kuchařské povolání.

Nakonec si na jedenáctiletce udělal maturitu a v Piešťanech vystudoval hotelovou školu. Ve druhé polovině šedesátých let odjel do Berlína na stáž. A když v západním Berlíně získal práci, už tam zůstal.

Prosadit se mezi kuchařskými elitami však nebylo snadné, nejdříve musel u kuchařského cechu získat mistrovskou zkoušku. Nakonec nastoupil ve frankfurtském hotelu Frankfurter Hof na místo zástupce šéfkuchaře.

Jeho cesta pak vedla do Baden-Badenu, který se pro něj stal „osudným“. Po pěti letech si za městem zařídil vlastní restauraci, ve které získal michelinskou hvězdu.

Dnes má 75letý šéfkuchař restauraci a hotel Krone, na Slovensku má vlastní televizní show. Jeho restaurace bývá pravidelně zařazována mezi nejlepší podniky v Německu.

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Stavební povolení svěřte projektantovi, nebudete přešlapovat u dveří úřadu

Ve druhém díle pořadu Fachmani se hlavní hrdinové dostali do svízelné situace. Stavební firma už stojí v pozoru na...

Jaké polévky frčí u sousedů? Zkuste žurek, Schwarzsauer nebo demikát

Už vás zase honí mlsná? Pro jednou zapomeňte na babiččinu kulajdu a zkuste kulinářské zázraky sousedů z ciziny. I u...

Po přijímání trocha hříchu. Lázeňské oplatky jsou pochoutkou již stovky let

Premium Na nedělní mši přijala v kostele Nanebevzetí Panny Marie skrze malou kulatou oplatku – hostii – tělo Páně, po...

Kuchař je řemeslník, který si může špínu s chutí olíznout, říká Václav Frič

Premium Pětadvacet let vařil Václav Frič v Praze v nejlepších podnicích. Nakonec se rozhodl vrátit a usadit se v rodných...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...