Čtvrtek 28. května 2020, svátek má Vilém
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 28. května 2020 Vilém

Když michelinský inspektor nenajde v podniku šéfa, je zle, tvrdí šéfkuchař Pospíšil

aktualizováno 
Legendární kuchař Pavel Pospíšil vzpomíná, jak se vyvíjela jeho kuchařská kariéra i na cestu k prestižnímu michelinskému ocenění. Zpovídá ho moderátor Vladimír Vokál.

„Když dostanete hvězdu, nepoznáte to na výplatě, ale podle toho, že je hospoda plná,“ říká Pospíšil. Zároveň připomíná, že bohatý nikdy nebyl, protože se z gastronomie nedá zbohatnout. „Můžete vydělat peníze a slušně žít, ale milionářem se nestanete,“ připomíná.

„Můžete si trošku přivydělat psaním knih nebo vystupovat v televizi, ale nesmí se to přehánět, to nemá Michelin rád. Když tam přijde inspektor a šéf tam není, tak po čase pošle druhého a zase tam není, protože natáčí něco pro Lidl, tak je to konec, protože kuchař by měl být v kuchyni,“ objasňuje.

„Ševče, drž se svého kopyta,“ tvrdí, když nechce experimentovat se současně populární asijskou kuchyní. „Co budu kupovat hada, když nevím, co s ním,“ je přesvědčený.

Fotogalerie

„Já už jsem na to starý a konzervativní a jsem přesvědčený, že bych měl vařit evropskou kuchyni. Ať si Číňané vaří svou kuchyni a Evropané zase svou kuchyni,“ říká.

Ale zároveň přiznává, že exotické koření uznává a třeba kuře na kari neodmítá. „Moji zákazníci jsou spíš starší a konzervativní, takže používám i tradiční suroviny. Na jídelníčku mám třeba candáta s asijskými nudlemi. Ale jenom jídla, o kterých něco vím,“ říká.

Pavel Pospíšil ani po létech v emigraci a přes to, že se už cítí spíš německým občanem, nezapře kouzelný moravský akcent. „My tu máme tolik krásných potravin. Nemusím mět krokodýlí ocas,“ míní.

„Dneska si kuchaři diktují, kolik chtějí brát. Ale co vám pomůže kuchař, který chce hodně peněz a nic neumí. Víte, kolik jsem jich vyhodil za poslední rok? Pořád mluví, místo aby vařil. A když to uvaří, není to k jídlu, tak musí jít,“ uvádí. Když podle něj není dorost, dopadne to jako s německým fotbalem na mistrovství světa.

Sám neví, jak to bude po jeho odchodu s vlastním podnikem. Jeho potomci sice vystudovali hotelovou školu, ale pracují jinde. „To by museli přijít sami a říct: Papá, já to chci dělat,“ říká. Ale má ve výhledu jednoho ze svých šikovných kuchařů, který se sice ještě má co učit, ale vypadá nadějně.

K uprchlické krizi se staví velmi rezervovaně. Osobně nezná nikoho z migrantů, kdo by měl o práci v restauraci zájem. „Proč by dělal, když ty peníze získá jen tak. A navíc, když uvidí vepřové maso, tak se mu chce zvracet a desetkrát denně se musí modlit s hlavou k východu. Přece nemůžete zkřížit krávu s koněm a myslet si, že z toho bude kravokůň,“ rozhořčil se.

Rozhodně nesouhlasí s Angelou Merkelovou a její politikou, budoucnost Evropy nevidí růžově. „Vy to tady máte ještě skvělé, v Německu, ale třeba ani na Slovensku bychom si takto nemohli vyprávět,“ upozorňuje.

Pavel Pospíšil se narodil ve Zlíně, dětství a mládí prožil ve Vyškově. Původně chtěl být malířem, ale na umělecko-průmyslovou školu se nedostal, takže se nakonec vyučil kuchařem ve vyškovské restauraci Besední dům.

Rád vypráví historku o tom, jak ve čtrnácti letech poprvé přišel do restaurace a dostal za úkol upéct husu. Učil se u pana Hybnera, otce herce Borise Hybnera. Tehdy ještě byly sporáky na uhlí, a tak musel podle pokynů přikládat, aby se udržovala správná teplota. Ale nakonec ho tento zážitek tak ovlivnil, že se rozhodl pro kuchařské povolání.

Nakonec si na jedenáctiletce udělal maturitu a v Piešťanech vystudoval hotelovou školu. Ve druhé polovině šedesátých let odjel do Berlína na stáž. A když v západním Berlíně získal práci, už tam zůstal.

Prosadit se mezi kuchařskými elitami však nebylo snadné, nejdříve musel u kuchařského cechu získat mistrovskou zkoušku. Nakonec nastoupil ve frankfurtském hotelu Frankfurter Hof na místo zástupce šéfkuchaře.

Jeho cesta pak vedla do Baden-Badenu, který se pro něj stal „osudným“. Po pěti letech si za městem zařídil vlastní restauraci, ve které získal michelinskou hvězdu.

Dnes má 75letý šéfkuchař restauraci a hotel Krone, na Slovensku má vlastní televizní show. Jeho restaurace bývá pravidelně zařazována mezi nejlepší podniky v Německu.

Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

KVÍZ: Dnes je Světový den včel. Vyzkoušejte, co o nich víte

Dvacátého května si připomínáme Světový den včel. Jsou to vyloženě obdivuhodná a pracovitá stvoření – ne nadarmo se...

Víkendová zahrada rodičů, kteří i úžasné jezírko zvládli vybudovat sami

Soutěž Nejprve si rodiče pana Michala z Prahy postavili srub, který využívají jako víkendovou chalupu. A zcela sami, případně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

KVÍZ: Jak se vyznáte v italských těstovinách?

Osolená voda a „al dente“ – to ví o těstovinách asi každý. Ale kdo rozezná jednotlivé druhy? Ten, kdo se vyzná v...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Otestujte s námi kapky Co-Lactase. Díky nim nebude vašemu miminku bolet bříško
Otestujte s námi kapky Co-Lactase. Díky nim nebude vašemu miminku bolet bříško

Pojďte s námi vyzkoušet enzymatické kapky Co-Lactase, které mohou pomoci vašemu miminku proti intoleranci laktózy a kojenecké kolice.

Statistik: V Česku epidemie nebyla a není. Proto nevíme, kdy „skončí“

Jak probíhalo šíření nákazy virem SARS-CoV-2, zatím zcela přesně zmapováno není. V každém případě však slovo epidemie...

Stále více lidí platí za bydlení sexem. Kvůli krizi jejich počet vzrostl

Čím dál větší počet pronajímatelů ve Spojených státech a Británii žádá po svých nájemnících sex výměnou za odpuštění...

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer zrušily všechny prázdninové zájezdy

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...