Úterý 28. června 2022, svátek má Lubomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. června 2022 Lubomír

Odpalované těsto je v podání Fabešové to nejsnadnější pod sluncem

V novém pořadu Šéfem za pár minut spolupracuje Zdeněk Pohlreich s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Ta si pro tento díl vybrala své vyhlášené žloutkové věnečky z odpalovaného těsta. A když se jí díváte pod ruce, vyloženě to vybízí vyzkoušet to také. Toto určitě zvládnete taky.

Cukrářka je nejen šikovná, ale evidentně má i pedagogický potenciál. Během natáčení totiž nejen předvádí postup, ale zároveň přidává poznámky z praxe a prozrazuje finty, které se jí osvědčily. A to je to cenné, protože toto se ve většině kuchařek nedozvíte.

Věnečky se dělají z odpalovaného těsta, což je disciplína, kterou hodně amatérských kuchařů považuje za vyšší dívčí. Ale zkuste sledovat profesionální cukrářku a rychle dospějete k názoru, že to chce jen trochu odhodlání a nebát se toho. 

Ostatně i kdyby se to napoprvé nepovedlo, suroviny nejsou tak drahé, aby vás to zrujnovalo. Rozhodně je to levnější, než kdybyste pokazili argentinský steak za tisícikorunu.

„Vždycky je mi líto, když přijdu do cukrárny a vidím, že si dali práci s odpalovaným těstem, ale naplnili věnečky pudinkem,“ podotýká. Proto ukáže, jak vyrobit žloutkovo-vanilkový krém, který do věnečků správně patří.

Nesměla chybět ani humorná vložka, kdy se zapojil i Zdeněk Pohlreich, evidentně už dychtící po výsledku. Půjčil si cukrářský sáček a pokoušel se vykroužit na pečicí papír kolečka budoucích věnečků. Tady se opět ukázalo, že praxe je praxe.

Pořad Šéfem za pár minut sledujte na Primě každý čtvrtek před jedenáctou večer nebo v neděli dopoledne.

„Nedělejte kroužky příliš velké a myslete na to, že po upečení zhruba zdvojnásobí objem. A špičkou sáčku pohybuje asi tak centimetr nad plechem, ať jsou kolečka dostatečně vysoká,“ radí cukrářka.

Pořad není jen o sladkém, ale tentokrát se nese v duchu lehkých a rychlých jídel. Pohlreich ukáže přípravu oblíbeného lososa, o kterém tvrdí, že ho dnes lze koupit za cenu českého kapra.

Ale zajímavý postup představil ve fázi, kdy pravidelně ukazuje, jak se vypořádat se zbytky. A tak vykouzlil z lososa bleskové jídlo, které by mohlo přijít vhod rodičům, kteří jsou už v koncích s fantazií, co stále vařit dětem na distanční výuce a zároveň zvládat i vlastní práci. Ze zbytků lososa a trošky sugo omáčky připravil penne.

A poslední recept byl bezmasý. Bleskové cuketové placičky s jogurtovým dipem. Rychlá a lehká večeře.

Žloutkové věnečky podle Ivety Fabešové

Odpalované těsto:

  • 150 g plnotučného mléka
  • 150 g vody
  • 3 g soli
  • 120 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 300 g vajec

Žloutkovo-vanilkový krém:

  • 1/2 vanilkového lusku
  • 436 g plnotučného mléka
  • 120 g žloutků
  • 87g cukru krupice
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla

Poleva:

  • cukrový fondán
  • voda

Postup:

Začněte odpalovaným těstem. Mléko s vodou nalijte do hrnce, přidejte máslo a jakmile bude směs vřít, vsypte do hrnce naráz hladkou mouku.

Začněte takzvaně odpalovat, míchejte směs, dokud se na dně hrnce nevytvoří povlak. Pak přendejte těsto do mixéru a nechte ho trochu vychladnout. 

Postupně k němu přidávejte vejce. Konzistence těsta by měla být polotekutá. 

Přendejte ho do cukrářského sáčku se zubatou špičkou a nastříkejte zhruba půl centimetru vysoké věnečky na plech vyložený pečicím papírem. 

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Troubu během pečení neotvírejte.

Krém:

Než budou věnečky upečené, připravte si krém. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte celý vanilkový lusk i s vyškrabanými semínky a nechejte zahřát. 

V míse smíchejte žloutky s cukrem a na závěr míchání přisypte škrob, případně puding. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do hrnce. 

Znovu směs přiveďte k varu a zhruba minutu za stálého míchání povařte. Přelijte krém opět do mísy a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice vychladnout.

Upečené věnečky vyndejte z trouby a než vychladnou, rozpusťte v hrnci fondán s trochou vody. Cukrová hmota by neměla dosáhnout více než 45 °C. 

Rozřízněte věnečky napůl, vrchní část namočte do fondánu. Spodní část naplňte připraveným studeným krémem a přiklopte.

Autor:
  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Nenápadná amfora vám ohlídá závlahu rostlin. Za sucha i během dovolené

„Něco vám ukážu,“ zvala nás Lucie Lankašová ze spolku Kokoza do skleníku, kde kromě rostlin nešlo přehlédnout...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo uhynul oblíbený lachtan Meloun, syn proslulého Gastona

Ve dvaceti letech v pražské zoo uhynul lachtaní samec Meloun. O jeho smrti informoval na sociálních sítích ředitel zoo...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Nižší spotřebu plynu pomůže zajistit i pravidelný servis

Advertorial Pravidelná roční údržba plynového kotle autorizovaným servisním technikem je u nových spotřebičů podmínkou zachování...

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

VIDEO: Snadný návod, jak si doma připravit výbornou pistáciovou zmrzlinu

Ač je počasí zatím poněkud nestálé, brzy nastanou pravá letní pekla, kdy se naše mysl upne k představě ochlazení ve...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...