Žloutkové věnečky podle Josefa Maršálka

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z nejobyčejnějších zákusků, které snadno přehlédnete.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 60 min

bez chladnutí

Ingredience

30 PORCE +

Odpalované těsto:

Creme patissiere:

Žloutkový krém:

Citronová poleva:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    197 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    825 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    22,4 g

    25 %

    22 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    3,6 g

    6 %

    5 %

  • Tuky

    9,8 g

    15 %

    14 %

  • nasycené

    5,3 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V hrnci smícháme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přivedeme k varu a přidáme naváženou mouku. Pak ji tzv. zavaříme, což znamená, že těsto v hrnci necháme za stálého míchání odpařovat tak dlouho (obvykle 1 až 2 minuty), až se začne odlepovat od stěn. Pak ho mícháme v mixéru s lopatkou dokud nevystydne, vmícháme odvážená vejce a hmotu případně doředíme trochou vody.
  2. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm, plech vložíme do trouby vyhřáté na 240 °C a stáhneme teplotu na 220 °C.
  3. Jakmile věnečky nabydou na objemu, zmírníme teplotu na 180 °C a dopečeme. Vyjmeme z trouby a před plněním necháme vychladnout. POZOR: Troubu během pečení neotvírejte, jinak vám věnečky tzv. spadnou!
  4. A jdeme na žloutkový creme patissiere. Ve 100 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přivedeme k varu, přilijeme rozmíchanou směs a řádně provaříme 2 až 3 minuty. Vychladíme přikryté fólií.
  5. Jakmile máme tento základ žloutkovo-máslového krému připravený, můžeme se vrhnout na přípravu žloutkového krému.
  6. Creme patissiere vyšleháme dohladka s rumem a zašleháme změklé máslo. Krémem naplníme sáček s hvězdicovou špičkou.
  7. Ještě zbývá citronová poleva. Do jedné misky si navážíme cukr, přidáme citronovou šťávu a olej. Ručně utřeme dohladka do husté polevy. Když poleva pomalu odkapává ze lžíce a dobře kryje, máme hotovo.
  8. Pak už vychladlé věnečky podélně prokrojíme a naplníme krémem. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme navrch na žloutkový krém.
Autor: ,

Podobné recepty

Eklérky Paris-Brest

Dejte si práci s tradičním francouzským dezertem, který vás okouzlí chutí i vzhledem.

Jarní dortíky s jedlými květy

S blížícím se jarem si můžete se zdobením dortíků vyhrát třeba za pomoci jedlého kvítí.

Povidlová bábovka

Upečte si podle našeho receptu výborný moučník.

Kořeněné hruškové dortíčky

Díky koření jsou dortíčky na jazyku lehce pikantní.

Skořicové rolky red velvet

Upečte si podle našeho receptu luxusní moučník.