Sobota 4. prosince 2021, svátek má Barbora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 4. prosince 2021 Barbora

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého masa, které mnoho strávníků nesnáší kvůli kolagenové šlaše uprostřed. Na vině je zkušenost ze špatné přípravy, kdy jí kuchař nedal dost času k úplnému změknutí.

Výsledkem může být poněkud tužší maso uprostřed protkané „flaksou“, kterou každý na talíři raději odřeže. Jenže je to jako s gulášovou kližkou. Když se dušením dostatečně upraví, kolagen se úplně rozpustí a zbude jen šťavnaté měkké maso.

Stejně to platí i pro hovězí plec, také se jí říká loupaná. Najdete ji v jídelních lístcích s omáčkou, na houbách nebo třeba na víně. Pohlreich se rozhodne upéct ji na zelenině.

„Když máte za úkol uvařit pro čtyřčlennou rodinu, je výhodnější strategií upéct velký kus masa než nakoupit steaky a pak se s nimi trápit,“ říká. Příprava je snadná. „Tohle je jídlo, které dá víc práce na začátku, ale pak už se to připravuje samo bez práce,“ snaží se rozptýlit obavy těch, kteří se přípravy velkých kusů masa trošku obávají.

Rozhodně se nezbavujte tukového krytí, protože, jak nezapomene Pohlreich připomenout, „tuk je chuť“. Jen ho špičkou nože překrojte na šachovnici, jako když pečete třeba vepřový bůček.

„Bylo by jednoduché v této fázi plecko dát do pekáče a do trouby, jenže to by byla chyba. Musíte ho pořádně ze všech stran opéct na pánvi, aby dostalo barvu. Kde je barva, tam je chuť a těch pět minut času navíc za to stojí,“ připomíná.

Až když je maso opečené, přendá ho do misky, přelije výpekem a nechá péct v troubě rozpálené na 180 °C. Místo klasické přílohy upeče zeleninu. Pánev, ve které se opékalo maso, postupně plní nahrubo nakrájenou cibulí, celými stroužky česneku, přidá dýni, brokolici, mrkev a pórek. A aby chutí nebylo málo, do směsi přidá tři bobkové listy. 

Vše osolí a opepří a jemně prosype hnědým cukrem. Během pečení začne cukr tmavnout a karamelizovat. A aby to nebylo moc sladké, směs prolije pivem. 

Když má zeleninu připravenou, vyndá „rozpečené“ maso z pekáčku a vsype zeleninovou směs, maso posadí nahoru jako do hnízda a znovu vloží do trouby.

Teď už nezbývá čekat alespoň hodinu a půl, dokud nebude maso dokonale měkké. Na talíř vše servírujete tak, aby tam byl kousek z každého druhu hrubě krájené zeleniny a nahoru posadíte plátky masa a přelijete šťávou. „Tohle jestli není dobrý oběd, tak ať visím,“ pochválil se Pohlreich.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Pohlreich zakouzlil s vepřovou kotletou. Prozradil praktické triky

Zdeněk Pohlreich v dalším díle Šéfem za pár minut, který můžete sledovat na Primě, ukázal, jak přípravu vepřové kotlety...

Bydlí na vaší půdě, leze do motoru auta, vyžírá vás, ale moc nezmůžete

Motoristé ji nesnášejí, myslivci střílejí, majitelé drůbeže na ni líčí pasti. Není lehké být v dnešní době kunou....

Češi letos více kupují krby a krbová kamna, Zvládnou vytopit celý dům

Češi znovu objevují kouzlo krbů a krbových kamen. Mezi hlavní příčiny patří zejména aktuálně výrazně vyšší náklady na...

Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí

Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme, abychom zjistili, co v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naháňka na divočáky je dobrodružství, na jednoho jsou potřeba i čtyři rány

Premium Zajímá vás, jak to vypadá na lovu? A proč je třeba snižovat stavy divokých prasat v našich lesích? Vypravili jsme se do...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

VIDEO: Na Kypru mají „Berlínskou zeď“, za ní už se nesmí vepřové

V závěrečné části cyklu Bizarní jídla na Prima Zoom se jeho protagonista a šéfkuchař Andrew Zimmern vypravil na Kypr....

VIDEO: Kuchařskou roadshow zakončilo menu s otráveným jablkem od Forejta

Letošní léto a část podzimu strávili na cestách a současně s vařečkou v ruce. Ochutnávali po celé republice to nejlepší...

Pečlivé zazimování chalupy: buďte hlavně důkladní a postupujte systematicky

Premium Většina lidí na konci podzimu uzamyká své víkendové sídlo. Pokud mezi ně patříte i vy, je právě nejvyšší čas připravit...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Zákeřná rakovina endometria. Jaké jsou varovné příznaky?

O rakovině děložního čípku se hovoří často, už proto, že je jí možné předejít očkováním. Ženské orgány však může...

Žena u porodu dítěte kamarádky zjistila, že ho má s jejím manželem

Osmadvacetiletá Hailey Custerová z Arizony zažila nepříjemný šok, když pomáhala přivést na svět dítě nejlepší...

Divadlo stahuje představení. Autor trvá na černošském herci, Sokol nestačí

Obsazením černošského herce si nově podmiňuje britský autor Martin McDonagh inscenování své hry Ujetá ruka (Behanding...

Ve StarDance předčasně skončil Mirai Navrátil

Ještě před sobotním večerem StarDance je jasné, že se s taneční soutěží musí rozloučit zpěvák Mirai Navrátil. Vyšel mu...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...