Úterý 6. června 2023, svátek má Norbert
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 6. června 2023 Norbert

VIDEO: Věnečky jsou mezi zákusky popelkou. Dokud neochutnáte ty poctivé

Poctivé domácí věnečky zvládnete i v domácích podmínkách. Upečte je podle tradičního receptu, který se dědí z generace na generaci.

Moje máma pekla jeden čas věnečky každý víkend. Myslela jsem si tudíž, že je to snadný recept. Z omylu mě vyvedlo několik nepovedených domácích pokusů o odpalované těsto. A v cukrárně Patiserie Saint Tropez mi ukázali, že nejen těsto, ale ani krém není žádná legrace.

Pokud k vám ale zavítá vzácná návštěva, před níž se chcete vytáhnout, oprašte zástěry a vrhněte se na věnečky. Ukážeme vám, že jdou zvládnout i doma.

Takový obyčejný věneček

Recept se u rodiny Nosálových, jež je spolumajitelkou cukrárny St. Tropez, dědí už po generace. "Dědeček si ho přinesl z učení, do kterého nastoupil v roce 1921. My už jsme ho jen doladili. Snížili jsme množství cukru, tehdy totiž lidé víc sladili," vypráví Jiří Nosál. Přidali také trochu rumu a máslo.

Zátiší s dortíky v cukrárně St. Tropez

A udělali dobře, z českých tradičních sladkostí se věneček spolu s punčovým řezem řadí na přední příčky prodeje. "Věneček je taková popelka mezi zákusky. Mezi nazdobenými dortíky působí obyčejně. Lidé si navíc nevybaví nic závratného, znají ho jen z prášku. Ale jakmile ochutnají, vrací se," říká Nosál, který se cukrářskému řemeslu vyučil až později. Několik let pracovat v bance.

Věnečky plněné žloutkovým krémem – těsto

  • 140 gramů másla
  • 250 ml mléka
  • 140 gramů hladké mouky
  • 6 vajec

Do hrnce dáme máslo a mléko a přivedeme k varu. Když se už vaří, zasypeme moukou. Zamícháme a za stálého míchání osmažíme. Jakmile vznikne jednolitá koule, takzvaný knedlík, sundáme z plotny a za neustálého míchání přidáme vejce. Vmícháváme vždy jedno po druhém.

Nepovedené těsto. Málo odpálené, nevytvořila se jednolitá hmota

Šéfcukrář Jean Francois Musso a žloutkový krém

Hmotu dáme do cukrářské trubičky, případně do igelitového sáčku, kterému odstřihneme růžek, a na plech stříkáme kolečka.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, dokud věnečky nevyběhnou. Trvá to přibližně 20 minut, ale podle typu trouby to může být jen 10 minut. Jakmile věnečky vyskočí, snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme dozlatova.

Výroba žloutkového krému

Věnečky rozřízneme...

... naplníme krémem a nakonec natřeme polevou

Lehce zchladlé věnečky rozkrojíme a plníme je žloutkovým krémem. Jde to nejlépe cukrářskou trubičkou nebo sáčkem. Vršek věnečku lehce pomažeme zavařeninou. Potahujeme je buď fondantem nebo bílkovou polevou. Můžeme také pocukrovat.

Žloutkový krém

  • 1 litr mléka
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 100 gramů škrobu (lze nahradit kvalitním pudinkem)
  • 12 žloutků

Přibližně deci mléka ulijeme do misky a smícháme se žloutky, cukrem a pudinkem. Zbylé mléko (900 ml) přivedeme k varu. Poté stáhneme a rychle vmícháme žloutkovopudinkovou směs. Důkladně vyšleháme.

Důležité finty

Recept připravil šéfcukrář Jean Francois Musso, jeho přípravu okomentoval Jiří Nosál.

  • Při přípravě krému používejte hrnec na mléko, díky dvojitému dnu se mléko nepřipálí.
  • Další vejce do těsta vmícháme až  když po předchozím není ani stopy.
  • Počet vajec závisí na kvalitě mouky, mělo by jich být tolik, aby se hmota netrhala, ale ani nevytékala.
  • Pokud netrefíte to "správné" kolečko, vezměte si kulaté vykrajovátko (na linecké cukroví nebo na koblihy, záleží, jak chcete mít věnečky velké), okraj namočte v mouce a klepněte s ním na plech. Mouka se lehce opráší a vy hned budete vědět, kudy máte těsto stříkat.
  • Ze sáčku vymačkávejte těsto rychle a konec vždy jakoby odtrhněte. Chce to ten správný grif, při posledním věnečku vám to půjde skvěle.
  • Na plech dejte pečicí papír.
  • Při pečení neotevírejte troubu, aby vyběhnuté věnečky nespadly.
  • V obchodě sáhněte po čerstvém plnotučném mléce, ideálně v bio kvalitě.
  • Dejte pozor na čerstvost vajec. Vzhledem k jejich počtu doporučujeme vždy raději každé nejdříve vyklepnout do mističky. Byla by škoda, kdyby zrovna zkažené šesté vejce zničilo předchozí práci.
  • Ve žloutkovém krému nesmí být žmolky, jinak by se vám nedařilo správně ho nastříkat do věnečků.
  • Na pomazání věnečku vytáhněte ze spíže pikantní malinovou nebo rybízovou zavařeninu.
  • Fondan koupíte v cukrářských potřebách nebo na internetu.
  • Bílkovou polevu připravíte z bílku smícháného s cukrem a kapkou citronové šťávy.

Seriál o poctivých domácích zákuscích

Nadýchané větrníky, heboučcí indiánci, špičky plněné pravým likérem... Taky s nostalgií vzpomínáte na poctivé kousky z českých cukráren? Nad některými z nich se rozplývaly už dámy za dob první republiky, ale teď abychom je v cukrárnách hledali pod lupou. A když už je najdete, přemýšlíte, kde udělal cukrář chybu. V kremroli je náplně jen aby se neřeklo, v lineckých košíčcích není po pudinkovém krému ani stopa. A věnečky? Ty jsou polité jakousi divnou hmotou bez chuti a vůně.

Hlasujte v anketě o nejoblíbenější dortík. Vaším výběrem se budeme řídit při natáčení dalších dílu seriálu. Hlasovat můžete ZDE.

Autor:

Zubačka Vitznau-Rigi

Sledujte exkluzivní přenos z nejstarší zubačky v Evropě ve Švýcarsku. Dráha vedoucí z Vitznau (435 m n. m.) na vrchol Rigi (1752 m n. m.) je v provozu od roku 1871. Kamera je umístěna ve stanici Staffel (1.603 m n. m.)

Více ze Slow TV:

  • Nejčtenější

Zahradu obehnali plotem jen kvůli srnám, výhled na Beskydy je nikdy neomrzí

Soutěž Zhruba 160 let starý dům na Frýdecko-Místecku, s pozemkem větším než 3,5 tisíce metrů čtverečních, koupili manželé z...

U maličkého domku malá zahrádka budovaná ženskou rukou. Vůbec není špatná

Soutěž Paní Petra měla velké štěstí, když se jí řadový domek u lesa, v obci známé z písničky bratří Tesaříků, podařilo koupit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde chyběla ženská ruka a chlapa drtil sentiment, zavládly chaos a špína

„Než něco vyhodím, tak si to dlouho rozmýšlím, a pak to stejně zase schovám,“ shrnul padesátník Michal z Prahy příčinu,...

Podle Maršálkovy finty upečete skvělý kubánský dort z litého těsta

Co víc by mohlo patřit k cukrařině než načančaný dort. Vždyť je to disciplína sama o sobě a ne každá domácí pekařka si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozlehlá zahrada s venkovskými prvky má nádherný výhled na Posázaví

Soutěž Když před čtrnácti lety koupili na Vysočině dům se zanedbaným pozemkem po svém příbuzném, uchvátilo je především místo...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

Skříně prázdné, ale byt přeplněný věcmi. Zoufalé rodině pomohli profíci

Rodina s dvěma malými dětmi se přestěhovala do Nymburka s velkými plány, jak si nové bydlení uspořádají. Jenže s...

Nebojte se listového těsta. Příprava trvá jen čtvrt hodiny čistého času

Domácí listové těsto je tisíckrát lepší než kupované. Přitom obsahuje jen pár základních surovin a žádné stabilizátory,...

Snadný recept na hubnutí. Těstoviny jezte al dente a pomalu, radí vědci

Jestli existuje něco, co Italové opravdu nesnášejí, jsou to rozvařené těstoviny. Vědci navíc nyní zjistili, že mohou...

Za určitých okolností mohou být šalvěj i bazalka jedovaté, říká bioložka

Premium Vystudovala medicínu a složila doktorát z molekulární biologie a genetiky. Kamila Procházková z Ústavu histologie a...

Triatlonistka se chlubí fotkou ze závodu, na plavkách měla menstruační krev

„Takhle vypadá ženský sport. Čím více bariér se nám podaří zbourat, tím lépe,“ napsala Emma Pallant-Browne na...

Vláda téměř vyčerpala rozpočet. Stanjura se chystá zasáhnout co nejdřív

V květnu skončil státní rozpočet ve schodku 271,4 miliard korun, v dubnu to bylo dvě stě. Schválený rozpočet přitom za...

Hanka Kynychová nafotila sexy fotky. S klientkami probírá i menopauzu

Lektorka fitness a cvičitelka Hanka Kynychová (55) přiznává, že s nastupující menopauzou je třeba změnit ve svém životě...

Když ukazuju prsa, jsem šťastnější, říká pansexuální a nebinární Monáe

Herečka a zpěvačka Janelle Monáe (37) nemá s nahotou problém. Na obálce magazínu Rolling Stone pózovala nahoře bez,...

KVÍZ: Opáčko základních školních znalostí. Co si pamatujete ze zeměpisu?

Který předmět byl ve škole vaším nejoblíbenějším? Pokud to byl zeměpis, máte příležitost vyzkoušet, co si pamatujete ze...