Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Finalisté Masterchefa museli obstát v michelinské kuchyni Kašpárkova Fieldu

  21:35
Soutěž amatérských kuchařů téměř finišuje, ovšem poslední dva televizní večery se o své místo nikdo bát nemusel. Zato si posledních šest adeptů na titul Masterchefa a milion korun odneslo zážitky na celý život: jak z vaření se svými blízkými, tak z přípravy degustačního menu v srdci Kašpárkova michelinského Fieldu.

Radka Kašpárka, po operaci a rehabilitujícího, v porotě stále ještě nahrazoval Zdeněk Pohlreich, obávaný bojovník za lepší gastronomii. Takže byl svědkem toho, jak posledních šest finalistů vařilo s láskou s někým ze své rodiny, takže o dojemné okamžiky nebyla nouze.

Jíťa vařila se svými dvěma dětmi, Petra s neteří. Obě s nimi připravovaly moučník, a tiramisu i mini Pavlova se opravdu povedly. Besky vařila s maminkou býčí oháňku a jejich rajská omáčka nadchla. A Paolo s babičkou vyšli z této výzvy jako vítězové, a to překvapivě se zprvu podceňovaným, vylepšeným holandským řízkem. Paolo, Jíťa, Petra a Besky tak zabojovali o poslední zlatou zástěru v soutěži, a tedy i výhody pro další kolo.

Givi byl zklamaný, že se před svým starším bratrem nevytáhl lépe, chtěli svým vylepšeným gruzínským pokrmem opravdu oslnit, ale nevyšlo to. V tradiční podobě by byl býval podle poroty lepší. Ani Jakubovi s maminkou se moc nepovedl slaný koláč, inspirovaný společnou dovolenou. Takže oba mladí muži tentokrát zklamaní mířili na balkon, vařit už nemohli.

Čtveřici v kuchyni čekaly pod bedýnkou, zvednutou na Pohlreichův pokyn, suroviny na jídlo, které od nich mají nejraději jejich blízcí. A tak Jíťa našla suroviny na rizoto, Paolo na těstoviny carbonara, Petra na řízečky a Besky na arašídovou polévku s kokosovým mlékem, oblíbené jídlo své maminky.

Jenže to by nebyla soutěž Masterchef, aby to bylo tak jednoduché. Z daných surovin sice mohli použít všechny nebo jen některé, k tomu měli k ruce malou spižírnu, každopádně museli své domácí jídlo posunout na úroveň hodnou Masterchefa. Blýsknout se před svou babičkou se podařilo Paolovi, který rovnou chystal porci pro porotu a druhou pro ni. „Není to špatný,“ utrousila po ochutnání, aby si po vymetení talíře nakonec spokojeně utřela pusu a potěšena vydechla: „Pohádka“. Porota Paolův výkon také ocenila jako pozoruhodný, i když i jídla od Besky, Petry a Jíti byla vynikající; od počátku soutěže se ve vaření neskutečně posunul.

Radek Kašpárek se po úspěšné operaci páteře a následné rekonvalescenci mohl vrátit na své místo.

A na soutěžící čekalo další překvapení. Sice o berlích, ale vrátil se jim „jejich“ porotce Radek Kašpárek. Poděkoval Zdeňkovi Pohlreichovi za kolegiální pomoc, díky níž soutěž bez újmy překonala období jeho operace a nutné rekonvalescence. A hned soutěžící ohromil: odvážně je pozval do své restaurace Field, aby si vyzkoušeli vaření v kuchyni, která již čtyřikrát obhájila michelinskou hvězdu. Což by nezvládl leckterý profík.

A protože Paolo byl nakonec tím, kdo si zlatou zástěru vysloužil, věděl, že právě do kuchyně Fieldu bude vstupovat s nějakou velkou výhodou.

Náskok lze lehce prošustrovat, ví už i Paolo

Preciznost, tvrdá ruka a klidné vystupování, to jsou charakteristiky, které patří ke jménu Radka Kašpárka jako šéfkuchaře, jenž dokázal michelinskou hvězdu obhájit opakovaně. Což ani omylem není nic samozřejmého.

Paolo neměl v kuchyni Filedu zrovna svůj den, a to připravoval údajně nejjednodušší chod (jehněčí, vinný list, gouda, černý česnek). Jako jediný nakonec nedostal svolení Radka Kašpárka ho hostům naservírovat.

A neměli bychom zapomenout ani na odvahu, protože vzít si do moderní kuchyně na michelinské úrovni šest kuchařských amatérů, to chce pořádnou dávku důvěry. I sebevědomí, že je schopen je ukočírovat.

Všech šest zbývajících soutěžících tak dostalo jedinečnou možnost uvařit michelinské chody pod jeho přísným vedením. Každý sám za sebe vařil jeden ze šesti daných chodů, k nimž obdrželi podrobné recepty i s fotografiemi, jak má být naservírovaný. Radek Kašpárek na ně v průběhu vaření dohlížel, tu přispěchal se svým nožem či cennou radou, ochutnával.

Všichni věděli, že naservírovat je nechá jen jídlo, které bude naprosto dokonalé a vyhoví extrémním nárokům na pokrm hodný michelinského ocenění. Váženými hosty restaurace byli v tu chvíli Jan Punčochář s manželkou, Přemek Forejt se sestrou Gabrielou a Radkova žena. 

Paolo povzbuzen dvojitou výhrou v předchozím kole vstoupil do kuchyně Fieldu asi zbytečně namachrovaně, což se mu bohužel vymstilo. Svou výhodu zlaté zástěry sice zúročil při výběru chodu a zřejmě náhodou si vybral ten nejjednodušší. Ale pak už ve stresu a pod dvouhodinovým tlakem vršil chybu za chybou a od Radka Kašpárka dostával pěkně za uši. Kliďase z Ostravy totiž v kuchyni překvapivě dokázal rozžhavit doběla.

Jakub ve Fieldu připravoval překrm, cítil tedy na sobě obrovský tlak.
Předkrm michelinského menu Fieldu: úhoř, kaviár, květák a houby (připravoval...

Předkrm michelinského menu Fieldu: úhoř, kaviár, květák a houby (připravoval Jakub)

A přestože měl Paolo nakonec úlevný pocit, že jehněčí ve vinném listu s goudou a černým česnekem připravit dokázal, nekompromisní šéfkuchař ho po ochutnání vyvedl z omylu: tatarák ve smaženém vinném listu byl lehce přetažený a měl na michelinský standard příliš hrubou strukturu.

Paolo tedy nakonec jako jediný nedostal svolení svůj pokrm hostům michelinského Fieldu naservírovat, takže Paolův neopodstatněný pocit převahy byl v trapu. To Petra, která vařila souběžně s ním hlavní rybu degustačního menu (jeseter, kedlubna, medvědí česnek a lískový ořech), svůj pokrm zvládla a naservírovat ho pro ni bylo velkým zadostiučiněním. 

Skvěle připravený vegetariánský pokrm z degustačního menu Fieldu: čistec, cibule, černý rybíz a lékořice (od Besky)

Petra, Jíťa, Besky, Givi i Jakub totiž vstupovali do michelinské kuchyně pořádně rozklepaní a pokyny Radka Kašpárka plnili do detailu, i když je nechal některé mezikroky dělat znovu a znovu, dokud nebyly dokonalé. Vážili si možnosti vaření v takové kuchyni si vůbec vyzkoušet, před nimi ještě žádný finalista Masterchefa takovou možnost nedostal. Brali to jako životní zkušenost k nezaplacení. Koneckonců podívejte se na video.

Jakub byl asi v největším stresu, protože předkrm nastartovává chuťové buňky (úhoř, kaviár, květák a houby) a musí vyvolat pocit štěstí. Besky vyfasovala čistec, cibuli, černý rybíz a lékořici jako druhý chod, Jíťa připravovala siku, švestku, petržel a pepř jako hlavní chod. A na Giviho zbyl dezert (rakytník, jalovec, bergamot, bezé), prý jeho nejslabší stránka v kuchyni. Musel být špičkový a celé degustační menu skvěle zakončit. 

Nejlépe se s úklady vaření na michelské úrovni dokázala popasovat Besky, a to připravovala zřejmě nejtěžší chod celého menu. Sice vegetariánský, ale těžký na přípravu v časovém úseku 120 minut. Nejenže se tedy v příštím kole vyhne vyřazování, navíc jí Radek Kašpárek nabídl ve Fieldu stáž. A o tom se jí jako amatérské kuchařce ještě nedávno ani nezdálo.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...