Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Masterchef musí umět v kuchyni využít odřezky zeleniny i zvířecí hlavy

  21:35
Naše babičky z kuchyně nic nevyhodily, nemohly si to dovolit. Každý kousek masa či cokoliv ze zahrádky se zpracovalo beze zbytku, žádné plýtvání. A má to tak každý respektovaný šéfkuchař. Není tedy divu, že vaření ve stylu „zero waste“, tedy „beze zbytku“, se stalo i jednou z výzev soutěže Masterchef Česko.

Televizní show má za sebou další dva vyřazovací večery, které stály účast v soutěži hned dvě dámy. Ten první byl ve znamení českého rodinného stříbra, konkrétně obložených chlebíčků, bramborového salátu a řízků.

Poslední roky zažívá česká lahůdkářská klasika renesanci a s podobou a složením chlebíčků se velmi úspěšně experimentuje. Své o tom ví Hana Michopulu, zakladatelka bistra Sisters zaměřeného právě na chlebíčky. Ta soutěžícím trochu pomohla inspirací, vše další už bylo na jejich fantazii a hlavně schopnosti upéct veku a lahodně kombinovat chutě.

Porotci ochutnali jen to, co lahodilo oku, a tři nejlepší chlebíčkáři, tedy  Besky, Kiki a Givi, postoupili rovnou na balkon. Další se mohli před dalším vařením s rizikem vypadnutí zachránit při poznávačce ingrediencí v bramborovém salátu připraveném z dvaceti surovin. Vtipné přitom bylo, že někteří soutěžící jej označili za nejlepší salát, který kdy ochutnali, jiným připadal tragický. Každopádně nejvíc ingrediencí správně určili Kuba, Jana, Sabina, Petra, Maroš a Paolo, takže si i oni zasloužili postup. 

Zbylí čtyři soutěžící měli během hodiny připravit co nejlepší bramborový salát s řízkem. Jitka se rozhodla pro maminčin recept a připravila řízek z masa z kuřecích stehen, dobře věděla, že nebude suchý. Také Tomáš a Zdeněk unikli vyřazení. Martině se vloudila chybička, salát byl nahořklý, a její cesta v soutěži tak nekompromisně skončila.

Zero waste je o respektu a pokoře

Další večer už patřil opravdu obávané výzvě, protože řada soutěžících má s neplýtváním v kuchyni poměrně problém. Buď špatně odhadnou množství surovin, nebo si s některými částmi zeleniny či masa prostě nevědí rady. „Už jste nás všichni přesvědčili o tom, že umíte vařit. Dnes nás musíte přesvědčit, že umíte šetřit,“ konstatoval Radek Kašpárek.

Plýtvání do kuchyně nepatří

Všichni porotci soutěže Masterchef Česko jsou na plýtvání surovinami alergičtí: „Plýtvání a neúcta k jídlu. Na tom se shodneme všichni tři a myslím si, že fanoušci Masterchefa to potvrdí. Zvíře i rostliny si zaslouží slušné a pokorné zacházení,“ uvedl šéfkuchař Přemek Forejt, jehož kuchyně olomoucké restarace Entree je přístupu zero waste asi úplně nejblíže.

Nejprve jim Přemek Forejt předvedl tipy, jak beze zbytku zpracovat červenou řepu včetně listů, brokolici včetně košťálu a topinambur včetně slupky. Byl to umělecký koncert plný inspirace, většina soutěžících byla jeho master class lekcí naprosto okouzlena, jeho umění vidí jako opravdu hodno respektu.

Jako hlavní ingredienci, z níž pak připravovali hlavní jídlo, pak každý dostal jeden určitý druh zeleniny. Petra brokolici, Maroš kadeřávek, Paolo červenou řepu, Kiki žlutý mangold, Givi červený mangold, Zdeněk dýni, Besky kedlubnu, Jana fenykl, Sabina květák, Jitka mrkev, Tomáš petržel a Kuba topinambur. „Kdo bude při vaření plýtvat surovinami, ten se na balkon jednoduše nedostane,“ dostalo se jim ještě ujištění od porotců. Zato věděli, že kdo uvaří nejlépe, získá zlatou zástěru, a tedy imunitu a další výhody pro nadcházející dvě kola soutěže.

Nejlépe a nejchutněji navařila Jitka, která připravila vegetariánský mrkvový tajine s čočkou beluga. „Úžasná kombinace a vybrala jste si dobré koření,“ ujistil ji Přemek Forejt a podobně nadšen byl i Radek Kašpárek. Jitka byla hlavně šťastná, že porotci její jídlo ocenili. A byla si také vědoma toho, že finálovou desítku má díky zlaté zástěře už jistou.

Paolo připravoval pokrm z červené řepy.
Pokrm připravený Kubou z přiděleného topinamburu.
Žlutý mangold připravovala Kiki.
Giviho jídlo z červeného mangoldu.

Zleva: pokrm připravený z červené řepy (Paolo), topinamburu (Kuba), žlutého (Kiki) a červeného mangoldu (Givi).

Na balkon za ní vystoupali ještě Tomáš, Givi, Jakub, Maroš, Kiki a Zdeněk, jehož dýňové menu by se podle porotců dalo podávat ve špičkové restauraci. Také Petře se její brokolicový recept povedl, stejně jako carpaccio z červené řepy Paolovi. Postup si zasloužili.

Sabinu, Besky a Janu pak čekala nejen výzva vyřazovací, ale také jedna z z nejtěžších, protože pod bedýnkou před nimi čekaly na zpracování hlavy mrtvých zvířat. Na Sabinu hlavy skopové, na Janu králičí a na Besky obří hlava mořského ďase. Hlavy zvířat se obvykle vyhazují, porotci z nich však požadovali připravit lahůdku v podobě degustační porce.

Janě králičí hlavy na stole nevadily, jídlo se jí ovšem moc nepovedlo, což ji stálo další účast v soutěži.

Pro Sabinu to byl trochu šok. „Já jsem ještě nic takového asi neviděla,“ vysoukala ze sebe s pláčem a celá se rozklepala, takže ji Přemek Forejt uklidňoval. „Je to přesně o tom respektu, který v kuchyni je. Spousta lidí si myslí, že jen tak rostou a objevují se v supermarketech zatavený v těch pytlících. Já vím, že to není příjemný, ale je to přesně ta věc, kterou si každý z vás musí uvědomit. Nikdo z nás nechce, aby to zvíře zemřelo jen tak,“ konstatoval šéfkuchař.

Hlavy navíc mají na sobě to nejjemnější maso, vždyť taková líčka, to je delikatesa. „Nejlepší vývary jsou z hlav. Máte tam spoustu masa, jazyk, mozeček, to všechno se v kuchyni zpracovává,“ uvedl Jan Punčochář překvapen prvotní zděšenou reakcí soutěžících.

Sabina si nakonec s výzvou poradila na jedničku, podobně jako Besky. Janě zlomila vaz školácká chyba: kroketu z králičího masa a zeleniny zapomněla obalit v trojobalu, takže se jí při smažení rozpadla. Příští výzvy už tedy proběhnou bez ní.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...