Masterchef musí umět v kuchyni využít odřezky zeleniny i zvířecí hlavy

Autor:
  21:35
Naše babičky z kuchyně nic nevyhodily, nemohly si to dovolit. Každý kousek masa či cokoliv ze zahrádky se zpracovalo beze zbytku, žádné plýtvání. A má to tak každý respektovaný šéfkuchař. Není tedy divu, že vaření ve stylu „zero waste“, tedy „beze zbytku“, se stalo i jednou z výzev soutěže Masterchef Česko.

Televizní show má za sebou další dva vyřazovací večery, které stály účast v soutěži hned dvě dámy. Ten první byl ve znamení českého rodinného stříbra, konkrétně obložených chlebíčků, bramborového salátu a řízků.

Poslední roky zažívá česká lahůdkářská klasika renesanci a s podobou a složením chlebíčků se velmi úspěšně experimentuje. Své o tom ví Hana Michopulu, zakladatelka bistra Sisters zaměřeného právě na chlebíčky. Ta soutěžícím trochu pomohla inspirací, vše další už bylo na jejich fantazii a hlavně schopnosti upéct veku a lahodně kombinovat chutě.

Porotci ochutnali jen to, co lahodilo oku, a tři nejlepší chlebíčkáři, tedy  Besky, Kiki a Givi, postoupili rovnou na balkon. Další se mohli před dalším vařením s rizikem vypadnutí zachránit při poznávačce ingrediencí v bramborovém salátu připraveném z dvaceti surovin. Vtipné přitom bylo, že někteří soutěžící jej označili za nejlepší salát, který kdy ochutnali, jiným připadal tragický. Každopádně nejvíc ingrediencí správně určili Kuba, Jana, Sabina, Petra, Maroš a Paolo, takže si i oni zasloužili postup. 

Zbylí čtyři soutěžící měli během hodiny připravit co nejlepší bramborový salát s řízkem. Jitka se rozhodla pro maminčin recept a připravila řízek z masa z kuřecích stehen, dobře věděla, že nebude suchý. Také Tomáš a Zdeněk unikli vyřazení. Martině se vloudila chybička, salát byl nahořklý, a její cesta v soutěži tak nekompromisně skončila.

Zero waste je o respektu a pokoře

Další večer už patřil opravdu obávané výzvě, protože řada soutěžících má s neplýtváním v kuchyni poměrně problém. Buď špatně odhadnou množství surovin, nebo si s některými částmi zeleniny či masa prostě nevědí rady. „Už jste nás všichni přesvědčili o tom, že umíte vařit. Dnes nás musíte přesvědčit, že umíte šetřit,“ konstatoval Radek Kašpárek.

Plýtvání do kuchyně nepatří

Všichni porotci soutěže Masterchef Česko jsou na plýtvání surovinami alergičtí: „Plýtvání a neúcta k jídlu. Na tom se shodneme všichni tři a myslím si, že fanoušci Masterchefa to potvrdí. Zvíře i rostliny si zaslouží slušné a pokorné zacházení,“ uvedl šéfkuchař Přemek Forejt, jehož kuchyně olomoucké restarace Entree je přístupu zero waste asi úplně nejblíže.

Nejprve jim Přemek Forejt předvedl tipy, jak beze zbytku zpracovat červenou řepu včetně listů, brokolici včetně košťálu a topinambur včetně slupky. Byl to umělecký koncert plný inspirace, většina soutěžících byla jeho master class lekcí naprosto okouzlena, jeho umění vidí jako opravdu hodno respektu.

Jako hlavní ingredienci, z níž pak připravovali hlavní jídlo, pak každý dostal jeden určitý druh zeleniny. Petra brokolici, Maroš kadeřávek, Paolo červenou řepu, Kiki žlutý mangold, Givi červený mangold, Zdeněk dýni, Besky kedlubnu, Jana fenykl, Sabina květák, Jitka mrkev, Tomáš petržel a Kuba topinambur. „Kdo bude při vaření plýtvat surovinami, ten se na balkon jednoduše nedostane,“ dostalo se jim ještě ujištění od porotců. Zato věděli, že kdo uvaří nejlépe, získá zlatou zástěru, a tedy imunitu a další výhody pro nadcházející dvě kola soutěže.

Nejlépe a nejchutněji navařila Jitka, která připravila vegetariánský mrkvový tajine s čočkou beluga. „Úžasná kombinace a vybrala jste si dobré koření,“ ujistil ji Přemek Forejt a podobně nadšen byl i Radek Kašpárek. Jitka byla hlavně šťastná, že porotci její jídlo ocenili. A byla si také vědoma toho, že finálovou desítku má díky zlaté zástěře už jistou.

Paolo připravoval pokrm z červené řepy.
Pokrm připravený Kubou z přiděleného topinamburu.
Žlutý mangold připravovala Kiki.
Giviho jídlo z červeného mangoldu.

Zleva: pokrm připravený z červené řepy (Paolo), topinamburu (Kuba), žlutého (Kiki) a červeného mangoldu (Givi).

Na balkon za ní vystoupali ještě Tomáš, Givi, Jakub, Maroš, Kiki a Zdeněk, jehož dýňové menu by se podle porotců dalo podávat ve špičkové restauraci. Také Petře se její brokolicový recept povedl, stejně jako carpaccio z červené řepy Paolovi. Postup si zasloužili.

Sabinu, Besky a Janu pak čekala nejen výzva vyřazovací, ale také jedna z z nejtěžších, protože pod bedýnkou před nimi čekaly na zpracování hlavy mrtvých zvířat. Na Sabinu hlavy skopové, na Janu králičí a na Besky obří hlava mořského ďase. Hlavy zvířat se obvykle vyhazují, porotci z nich však požadovali připravit lahůdku v podobě degustační porce.

Janě králičí hlavy na stole nevadily, jídlo se jí ovšem moc nepovedlo, což ji stálo další účast v soutěži.

Pro Sabinu to byl trochu šok. „Já jsem ještě nic takového asi neviděla,“ vysoukala ze sebe s pláčem a celá se rozklepala, takže ji Přemek Forejt uklidňoval. „Je to přesně o tom respektu, který v kuchyni je. Spousta lidí si myslí, že jen tak rostou a objevují se v supermarketech zatavený v těch pytlících. Já vím, že to není příjemný, ale je to přesně ta věc, kterou si každý z vás musí uvědomit. Nikdo z nás nechce, aby to zvíře zemřelo jen tak,“ konstatoval šéfkuchař.

Hlavy navíc mají na sobě to nejjemnější maso, vždyť taková líčka, to je delikatesa. „Nejlepší vývary jsou z hlav. Máte tam spoustu masa, jazyk, mozeček, to všechno se v kuchyni zpracovává,“ uvedl Jan Punčochář překvapen prvotní zděšenou reakcí soutěžících.

Sabina si nakonec s výzvou poradila na jedničku, podobně jako Besky. Janě zlomila vaz školácká chyba: kroketu z králičího masa a zeleniny zapomněla obalit v trojobalu, takže se jí při smažení rozpadla. Příští výzvy už tedy proběhnou bez ní.

Nejčtenější

Cokoliv si vymyslela, manžel na zahradě zbudoval. Koupací káď i suchý potok

Soutěž

Přijměte pozvání na zahradu, jejíž vznik inspirovala Zahrada Jiřího Trnky. Stále ještě není hotová ani dokonalá, ale má originální tvář. A takhle nějak to majitelé zamýšlejí a svou zahradu považují...

Na zahradu ve dvoře a bez trávníku se vešlo jezírko se saunou, kuchyň i oheň

Vešlo se tam vše, a možná ještě víc, než si původně majitelé dovedli představit. „Vešlo se to tam proto, že tam není trávník,“ vysvětluje zahradní designér Ferdinand Leffler z atelieru Flera nad...

KVÍZ: Zkuste velký letní filmový kvíz, vyhrát můžete vířivku

Soutěž

Koupání a obecně voda je součástí mnoha filmových snímků. Vybrali jsme několik z nich a budeme se ptát v soutěžním kvízu o luxusní nafukovací vířivku od Mountfieldu na zajímavosti s nimi...

Včely přestávají bzučet. Pro přírodu i lidi to může znamenat katastrofu

Jemné bzučení čmeláka, které ohlašuje příchod léta, by se mohl stát vzácností. Zdá se, že toto bzučení bude kvůli klimatickým změnám a obecné devastaci přírody brzy minulostí. Sníží se schopnost...

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

Nechte půdu pracovat i po sklizni. Druhý výsev pomůže i příští sezonu

Záhony po sklizni nemusí zůstat ladem. Vhodně zvolený druhý výsev nebo zelené hnojení vám pomohou prodloužit sklizeň, zlepšit půdu a připravit zahradu na další sezonu.

19. července 2025

Divočinu protkanou cestičkami si užívají z prosklené terasy, budují udírnu

Soutěž

„Naše zahrada je živoucím důkazem toho, že vášeň a touha učit se, dokážou přetvořit i počáteční neznalost v pestré dílo. Centrálním prvkem je udržovaný trávník, který elegantně kontrastuje s bujnými...

19. července 2025

Lední medvědice z Německa dorazily do Brna. S Corou se nejdřív očichají

Dvě lední medvědice Anna a Elsa už jsou v brněnské zoo, z Německa dorazily v pátek ráno. Cesta trvala asi 11 hodin. Zatím jsou v zázemí, o víkendu by se ale měly poprvé přes plot vidět s medvědicí...

18. července 2025  16:12

Růže potřebují řez i v létě. Správný postup podpoří jejich růst

Odstranění odkvetlých květů růže nejen zlepšuje vzhled keřů, ale také zabraňuje tvorbě plodů, které rostlinu oslabují. Jak a kdy provádět letní řez různých typů růží pro dosažení nejlepších výsledků?...

18. července 2025

Vycvičím medvěda i vlka. S kočkami mám osobní problém, říká Roger Farr

Jako profesinální trenér zvířat se podílel na takových filmových trhácích jako jsou Hanební parchanti nebo Matrix Resurrections, o řadě reklam natočených pro významné agentury ani nemluvě. V oboru se...

18. července 2025

Včely přestávají bzučet. Pro přírodu i lidi to může znamenat katastrofu

Jemné bzučení čmeláka, které ohlašuje příchod léta, by se mohl stát vzácností. Zdá se, že toto bzučení bude kvůli klimatickým změnám a obecné devastaci přírody brzy minulostí. Sníží se schopnost...

18. července 2025

Oceněných je patnáct zahrad čtenářů, zaujal i skrytý potenciál či stará škola

Soutěž

Od května nám posíláte fotografie a příběhy svých zahrad a dělíte se o ně s ostatními čtenáři portálu iDNES. Z těch, které jsme stihli uveřejnit v prvním kole, se týden pečlivě vybíralo, zapojili...

17. července 2025  9:15

Přímý výsev fenyklu zvládne každý. Stačí dodržet správný postup

Fenykl patří mezi stále oblíbenější plodiny českých zahrad. Má výraznou, ale jemnou anýzovou chuť a hodí se do mnoha letních jídel. Aby však vytvořil šťavnaté a křehké bulvy, je potřeba vědět, kdy a...

17. července 2025

Zkrásní po ní kůže, vlasy i domácnost. Šťáva z citronu dřív sloužila i špionům

Premium

Snem každého inovátora v kosmetickém průmyslu je naprosto univerzální mužský hygienický prostředek „all-in-one“. Příroda však jeden takový vynalezla už dávno. Dá se použít na vlasy, na pleť, na...

17. července 2025

ANKETA: Vybírejte s profíky nejkrásnější zahrady a hrajte o knihu od Lefflera

Soutěž

Krása je velmi subjektivní kategorie, hodnotitelská měřítka máme odlišná a každému se líbí něco jiného. Což platí i pro zahrady. Vyzkoušejte si, jak těžké je vybrat ty nejkrásnější. V naší anketě k...

9. července 2025  14:49,  aktualizováno  16.7 10:09

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Když se to s ním naučíte v kuchyni, z nenávisti ke květáku bude láska

Buď ho milujete, nebo nemůžete ani cítit. Květák dělí lidi na dvě nesmiřitelné skupiny, podobně jako brokolice. Přitom je to velmi zdravá a při správné úpravě i chutná zelenina.

16. července 2025

KVÍZ: Zkuste velký letní filmový kvíz, vyhrát můžete vířivku

Soutěž

Koupání a obecně voda je součástí mnoha filmových snímků. Vybrali jsme několik z nich a budeme se ptát v soutěžním kvízu o luxusní nafukovací vířivku od Mountfieldu na zajímavosti s nimi...

vydáno 16. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.