Salát z červené řepy a jablek
Salát z červené řepy váš organismus v zimě doslova nakopne potřebnými vitaminy a minerály. A navíc ve spojení se sýrem jde o velmi chutný a zdravý oběd.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
267 KCal
12 %
11 %
-
Energie
1118 KJ
12 %
11 %
-
Sacharidy
16,3 g
19 %
16 %
-
Vláknina
2,8 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
7,2 g
11 %
11 %
-
Tuky
18,6 g
29 %
27 %
-
nasycené
6,1 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Řepu oloupeme, nakrájíme podélně na čtvrtiny a potom na tenké plátky. V rendlíku přivedeme k varu asi 250 ml vody, lehce ji osolíme, přidáme 2 lžíce citronové šťávy a pokrájenou řepu. Podle potřeby dolijeme tolik vody, aby byla řepa ponořená. Přiklopíme pokličkou a zvolna vaříme doměkka.
- Vývar z řepy scedíme do nového kastrůlku. Uvařenou řepu necháme vychladnout. Řepný vývar přivedeme k varu, poté teplotu snížíme a za občasného míchání necháme zvolna odpařit téměř všechnu tekutinu. Základ dresinku setřeme do misky, přimícháme med, olej, ocet, pepř a špetku soli.
- Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Nakrájíme je na tenké plátky, dáme do mísy, pokapeme zbylou citronovou šťávou a promícháme. Přidáme uvařenou řepu, proprané salátové lístky, na menší kousky pokrájený sýr, špetku pepře a společně zlehka promícháme. Salát podáváme přelitý dresinkem.