Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

  21:35
V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži rozhodují maličkosti. A když pak mají soutěžící možnost cokoliv nového se naučit, nebo dokonce mohou dostat do prodeje vlastní bagetu, roztrhli by se vejpůl.

Posledních devět amatérských kuchařů se během úterního televizního  večera sešlo v kuchyni s šéfkuchařem Miroslavem Kalinou, jedním z bývalých porotců soutěže Masterchef. Předvedl jim, jak by měla vypadat a hlavně chutnat opravdu dobrá obložená a zapečená francouzská bageta. Důvod byl prostý a velmi motivující.

Po roce se totiž opět hrálo o nejlepší bagetu. S tím, že ta nej bude už teď v říjnu k dostání na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Šlo o stejnou šanci, kterou si loni nenechala ujít Pavlína Lubojatzky; což vzbudilo neskutečnou vlnu emocí a rozpoutalo vůči ní doslova kyberšikanu.

Letošní soutěžící žabomyší války rozhodně neřeší, nicméně přiznávali, jak zásadní by pro ně taková výhra byla. Podobně jako loni pro Pavlínu. Na Miroslava Kalinu se dívali s respektem a úžasem, které se ještě násobily, když jeho dvě verze baget ochutnali. „Je to skvělý pocit si připomenout, jaké to je tady zase stát. Občas se mi trochu zasteskne, ale vím, že Masterchef je v dobrých rukách,“ rozdělil se i o své pocity Kalina.

Všem devíti soutěžícím se vzápětí ve spižírně doslova kouřilo z hlavy, aby vymysleli tu nejlepší, nejchutnější a nejšťavnatější kombinaci chutí vycházejících z francouzské kuchyně. Všichni stáli o to, aby se prodávala právě ta jejich bageta. Už to vypadalo, že nejblíže by mohl být Paolo se svou šťavnatou krkovičkou, hořčicí, medem a rokfórem. Jenže jeho bageta byla suchá a přes to nejde vlak.

Nakonec porotě chutnaly tři jiné bagety. S roastbeefem, kyselými okurkami, jarní cibulkou, zálivkou a nakládanými cibulkami od Jakuba. Pak s telecím masem s dijonskou hořčicí, nakládanými šalotkami, restovanými žampiony portobello, estragonovou majonézou a zapečeným sýrem comté od Giviho. A celozrnná bageta s pečeným kachním prsíčkem, rokfórem a sladkokyselým cibulovým čatní od Kiki.

Miroslav Kalina radí finalistům Masterchefa, jak připravit skvělou francouzskou...
Giviho bageta byla nejlepší, což ho naprosto nadchlo. Chtěl vyhrát a vyhrál.
Giviho bageta byla nejlepší, což ho naprosto nadchlo. Chtěl vyhrát a vyhrál.

I šéfkuchař Miroslav Kalina (úplně vlevo) ocenil Giviho bagetu jako nejlepší.

Giviho kombinace byla skvělý nápad, který bavil kompletně celou porotu, což rozhodlo. A Givi přiznal sobě i divákům, že právě tato výzva byla pro něj neskutečnou motivací, takže se poprvé v životě o výhru opravdu porval. Kromě vlastní bagety prodávané v síti Bageterie Boulevard tak získal i místo na balkoně a další postup měl jistý. Zbylých osm zabojovalo o postup při poznávačce tradičních světových omáček, tedy kondimentů.

Těch kondimentů bylo padesát, mezi nimi například nakládaný zelený pepř, majonéza, kečup, sójová omáčka, bazalkové pesto či lanýžový olej, který nepoznala Petra. Hrubozrnnou hořčici pak Besky považovala za dijonskou, česnekovou omáčku měla Sabina za tatarku a chilli omáčka chutnala Paolovi jako sweet&chilli.

V soutěži skončila devatenáctiletá Sabina.

Tyto chyby, které je v tu chvíli stály jasné místo na balkoně, kam s úlevou odpochodovali Zdeněk, Jakub, Jíťa a Kiki, pak současně určily, co budou v boji o přežití v soutěži vařit. Hlavní surovina špatně určeného kondimentu určila, na čem bude jejich jídlo postavené. Petra si k lanýžům chytře vybrala křepelku, Paolo se rozhodl zkombinovat chilli a sladký dezert, Sabina se pustila do česnekového pyré s telecím masem, houbami a slaninou a Besky marinovala lososa v hrubozrnné hořčici a citronu.

Zadání splnili všichni, a to takovým způsobem, že porota byla naprosto nadšená. Jenže někdo odejít musel, takže rozhodly detaily a v soutěži skončila talentovaná, teprve devatenáctiletá Sabina.

Vařilo se v Čestru a hodnotili foodblogeři

Pivo a maso, toť v podstatě vše, na čem stojí koncept pražské restaurace Čestr, jejíž název ve zkratce označuje českou stračenu. Právě v její profi kuchyni vařili zbývající finalisté Masterchefa další večer, rozdělení do dvou čtyřčlenných týmů. Za kapitána jednoho z nich se sebevědomě přihlásil Paolo, který si to chtěl vyzkoušet dřív, než ze soutěže vypadne. A jako druhý zvedl ruku Givi, kterému povedená bageta také zvedla sebevědomí.

Porotci Masterchefa, Čestr

A oba si vyzkoušeli vedení restauračního provozu pěkně zostra: od vedení týmů a dotažení vize k dokonalosti po naservírování pokrmů na stoly známých foodblogerů si vzali na starosti i přípravu masa v chladírně a poté i na grilu, ručili za každou porci. Měli daných několk druhů hovězího masa (malý ořech, veverku, oponku a nízkou roštěnou) a hosté měli na výběr tři stupně propečenosti: raw, medium raw a medium well. A nabídnout hostům měli tři různé přílohy.

Paolův tým přihlíží, jak nejlíp natočit pivo.

Giviho tým, který červené převálcoval.

Než se začalo vařit, zahrály si oba týmy o určité výhody, a to na základě správného natočení piva a poznávačky druhů masa z rozbourané krávy. Paolo sice nejlépe zvládl pivo, nicméně Givi jasně zvítězil v masoznalství, takže modrý tým vyhrál ideální náskok; mohli do spižírny o 5 minut dřív a vyhráli jistotu, že suroviny pro své menu inspirované restaurací Čestr opravdu mají. Červený tým naopak musel kvůli chybějícím surovinám své  menu překopat, nezbyly na ně lanýže, lišky ani papriky, a jen jedno máslo.

Oběma týmům je nutno přiznat maximální zapálení pro věc, do výhry dalo všech osm finalistů všechno. Vařit s vědomím, že o svém umění musí přesvědčit foodblogery, které neopiješ rohlíkem, nemohlo být jednoduché. A neměli šanci ovlivnit, co si kdo od kterého týmu objedná. Každopádně nejvíc otočených tácků, takže jasné body, nakonec získal Giviho tým. O přežití v soutěži tedy příště bude bojovat Paolo, Jíťa, Besky a Jakub.

Autor:

Nejčtenější

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

Poprvé štěkl a leknutím se z toho svalil. Redaktorka líčí první dny se štěňaty

Premium

Dvě štěňata pokládám na terasu. Zatímco se otočím pro další, obě mi bleskově vklouznou zpátky do domu. Nedostatek spánku naštěstí od určité fáze přináší úlevnou apatii. Je mi to jedno, ať si dělají,...

Zvlhčují a čistí vzduch, vyrábějí kyslík. Zelenáči v květináči zlepšují imunitu

Zdraví máte jen jedno. A tahle parta „pokojových zelenáčů“ vám ho pomůže uchránit co nejdéle. Některé čistý vzduch od škodlivin, další ho obohatí silicemi, které vás vzpruží, a třeba ze šťávy z...

Finty, jak z obyčejných brambor vytěžit maximum a proměnit je v poklad

Taková obyčejná surovina a tolik zajímavých věcí je s ní možné dělat. Řeč je o bramborách, které kdekdo baští každý den. Ale jak je připravit opravdu chutně?

Samička hrošíka liberijského v jihlavské zoo je zvědavější. Už zlobí mámu

Byla jedním z nedočkavě vyhlížených mláďat, která se v jihlavské zoo narodila v roce 2024. A nutno dodat, že na malou hroší slečnu jsou v krajském městě Vysočiny náležitě pyšní. „Za pár dnů to budou...

Masopust, období veselí a hodování, potrvá do začátku března. Pak začne půst

Od Tří králů až do Popeleční středy se odedávna v českých zemích pořádaly taneční zábavy, zabijačky a svatby. Tehdy hodovali chudí i bohatí, obyvatelé vesnic i měst. Masopust, lidově zvaný fašank a...

24. ledna 2025

Nelíbejte psy, můžete dostat salmonelózu, varují veterináři

Salmonela je nepříjemná bakterie, které se bojíme obecně u vajec či nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Veterináři však upozorňují, že ji můžete chytit, i když se líbáte se psem.

24. ledna 2025

Finty, jak z obyčejných brambor vytěžit maximum a proměnit je v poklad

Taková obyčejná surovina a tolik zajímavých věcí je s ní možné dělat. Řeč je o bramborách, které kdekdo baští každý den. Ale jak je připravit opravdu chutně?

23. ledna 2025

Vykuřování ovlivňuje mozek a mění emoce. Každá bylina umí něco jiného

Premium

Vykuřování bylinami je starodávná metoda používaná k očištění prostoru, pro podporu meditace, ke zlepšení zdraví nebo jako součást rituálů. Vykuřování má hluboké kořeny v pohanských, keltských,...

23. ledna 2025

Už jste byli na testu cukrovky?
Už jste byli na testu cukrovky?

Miminko už měří přibližně 31 cm a váží asi 650 g. Slyší a vnímá zejména váš hlas, který ho uklidňuje. Slyší také tlukot maminčina srdce. Vše o 25....

Po otcově smrti přišlo peklo. Prohrál jsem vše, říká syn Josefa Vinkláře

Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (89) vydala loni knihu s názvem Můj příšerný syn a její hlavní hrdina Adam Vinklář...

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...

Sedmnáctiletá hvězda z Ulice si pořídila fajn byt na pražském Smíchově

Kousek od bývalého bydliště samotného Karla Gotta našel svůj domov i mladý sedmnáctiletý herec Petr Komínek. Byt s...

Nejchudší stát Spojených států je blízko k překonání HDP Německa

Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele nejchudšího státu USA Mississippi je vyšší než hrubý domácí produkt pěti...