Znáte kucmoch, bigos nebo trakař? Ochutnejte krajové speciality

aktualizováno 
Skromný jídelníček našich předků zpestřovaly sýry, na západě Čech to byl třeba takzvaný „trakař“. Lovcům ve Slezsku dodával sílu hutný masový bigos a chudí Východočeši zase připravovali z brambor obyčejný, ale chutný kucmoch, popisuje týdeník 5plus2 v seriálu Chutě českých regionů.
Část 1/3

Bramborová pochoutka jako u Karla Poláčka

Škubánky, nebo také kucmoch jsou nejoblíbenější s mákem a přelité máslem.

Škubánky, nebo také kucmoch jsou nejoblíbenější s mákem a přelité máslem.

Kdo zavítá na Královéhradecko a zmíní pokrm zvaný kucmoch, jistě naváže zajímavý dialog, protože ho zde ochutnal snad každý. Kucmoch známý i jako škubánky je v kraji tradiční a proslavil se i ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to coby jídlo spisovatelova dětství v Rychnově nad Kněžnou. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Když se rodina hlavního hrdiny Petra Bajzy chystá na Boží hod pustit do husy, přicházejí na návštěvu lakomí příbuzní. „Nechci zas slyšet, co všechno jsme projedli,“ říká maminka Bajzová a pečínka putuje pod postel. 

Načež se tetička Vařeková ještě ve dveřích ptá, co měli Bajzovi k obědu, a maminka odvětí: „Ále, uvařila jsem brambor... kucmoch.“ 

Když po chvíli vyjde pravda najevo, tetička s pekáčem v ruce ukazuje strýčkovi husu se slovy: „Hele, kucmoch. Ještě, že se toho tatínek nedožil.“ 

Tip na výlet

Chystáte-li se do Adršpašských skal, měli byste se zastavit v Náchodě. Jen tady mají místní specialitu – takzvaný Pavlišovský řízek. Je to klasický řízek, ovšem se zelím a knedlíkem.

Na kucmoch potřebujeme:

1 kg brambor typu C, 150 g hrubé pšeničné mouky, sádlo, mák, moučkový cukr, sůl 

Postup: 

Oloupané brambory uvaříme, zbytek vody slijeme a zasypeme hrubou moukou, kterou obráceným koncem vařečky „zašťoucháme“ do brambor. Poté pod pokličkou necháme asi 20 minut propařit.

Hotovou hmotu vařečkou prohněteme (pohyb vypadá jako škubání, od toho se kucmochu říká také škubánky) a lžicí vykrajujeme bochánky – škubánky, které poskládáme na talíř. 

Podáváme je sypané mákem s cukrem a polité převařeným máslem nebo posypané strouhaným sýrem a maštěné sádlem. Též je můžeme vytvarovat do placičky a po obou stranách na sucho opéct. Ty se pak podávají se sýrem nebo jako příloha k salátům.

Autoři: ,

Nejčtenější

Šlechtění psů se zvrtlo. Módní plemena jsou oblíbená kvůli deformitám

Roztomilý Coton de Tulear

Touha měnit podoby psů se zvrhla. Tvoříme psy co nejmenší, v neobvyklých barvách, s roztomilými výrazy. Proto nemůžou...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Místo přítelkyně mazlíček. Svobodní britští muži se zamilovali do koček

Stále většímu množství mladých mužů v Anglii vyhovuje soužití s kočkou....

V Anglii vzniká nový fenomén. Svobodní muži si zamilovali kočky. Díky nim se totiž necítí osaměle a nejsou tak nuceni...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada ve městě jako dokonalý zelený obývák. Čistě pro relax a bylinky

Vyvýšenou část pozemku manželé od zatravněné části zahrady oddělili gabiony a...

S pokorou nazývají svůj zelený dvorek u rodinného domu jen odpočinkovou zónou. Z respektu k těm, co na svých zahradách...

Další z rubriky

Wagyu, japonský poklad chovají i v Česku. Ale nesmí se jmenovat Kobe

Wagyu z farmy Krontorádových

Opravdoví znalci říkají, že kus wagyu steaku v puse vás zaplaví štěstím. Z řeznického pultu na vás doslova svítí jeho...

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

„Zobejte“ zdravé sedmikrásky. Vyrobíte z nich i nepravé kapary

Sedmikrásky můžeme užívat při zánětlivých onemocněních dýchacích cest.

Sedmikrásky kvetou skoro celý rok a dokonce přečkají i mrazy. Zkuste mladé listy nasypat do omáček, salátů, pomazánek,...

Najdete na iDNES.cz