Sobota 24. října 2020, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. října 2020 Nina

Znáte kucmoch, bigos nebo trakař? Ochutnejte krajové speciality

Skromný jídelníček našich předků zpestřovaly sýry, na západě Čech to byl třeba takzvaný „trakař“. Lovcům ve Slezsku dodával sílu hutný masový bigos a chudí Východočeši zase připravovali z brambor obyčejný, ale chutný kucmoch, popisuje týdeník 5plus2 v seriálu Chutě českých regionů.
Část 1/3

Bramborová pochoutka jako u Karla Poláčka

Škubánky, nebo také kucmoch jsou nejoblíbenější s mákem a přelité máslem.

Škubánky, nebo také kucmoch jsou nejoblíbenější s mákem a přelité máslem.

Kdo zavítá na Královéhradecko a zmíní pokrm zvaný kucmoch, jistě naváže zajímavý dialog, protože ho zde ochutnal snad každý. Kucmoch známý i jako škubánky je v kraji tradiční a proslavil se i ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to coby jídlo spisovatelova dětství v Rychnově nad Kněžnou. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Když se rodina hlavního hrdiny Petra Bajzy chystá na Boží hod pustit do husy, přicházejí na návštěvu lakomí příbuzní. „Nechci zas slyšet, co všechno jsme projedli,“ říká maminka Bajzová a pečínka putuje pod postel. 

Načež se tetička Vařeková ještě ve dveřích ptá, co měli Bajzovi k obědu, a maminka odvětí: „Ále, uvařila jsem brambor... kucmoch.“ 

Když po chvíli vyjde pravda najevo, tetička s pekáčem v ruce ukazuje strýčkovi husu se slovy: „Hele, kucmoch. Ještě, že se toho tatínek nedožil.“ 

Tip na výlet

Chystáte-li se do Adršpašských skal, měli byste se zastavit v Náchodě. Jen tady mají místní specialitu – takzvaný Pavlišovský řízek. Je to klasický řízek, ovšem se zelím a knedlíkem.

Na kucmoch potřebujeme:

1 kg brambor typu C, 150 g hrubé pšeničné mouky, sádlo, mák, moučkový cukr, sůl 

Postup: 

Oloupané brambory uvaříme, zbytek vody slijeme a zasypeme hrubou moukou, kterou obráceným koncem vařečky „zašťoucháme“ do brambor. Poté pod pokličkou necháme asi 20 minut propařit.

Hotovou hmotu vařečkou prohněteme (pohyb vypadá jako škubání, od toho se kucmochu říká také škubánky) a lžicí vykrajujeme bochánky – škubánky, které poskládáme na talíř. 

Podáváme je sypané mákem s cukrem a polité převařeným máslem nebo posypané strouhaným sýrem a maštěné sádlem. Též je můžeme vytvarovat do placičky a po obou stranách na sucho opéct. Ty se pak podávají se sýrem nebo jako příloha k salátům.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Jaké polévky frčí u sousedů? Zkuste žurek, Schwarzsauer nebo demikát

Už vás zase honí mlsná? Pro jednou zapomeňte na babiččinu kulajdu a zkuste kulinářské zázraky sousedů z ciziny. I u...

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Kuchař je řemeslník, který si může špínu s chutí olíznout, říká Václav Frič

Premium Pětadvacet let vařil Václav Frič v Praze v nejlepších podnicích. Nakonec se rozhodl vrátit a usadit se v rodných...

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...