Úterý 24. listopadu 2020, svátek má Emílie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 24. listopadu 2020 Emílie

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským zámkům. To pravý pivovarský hovězí guláš se podle starých receptur připravoval z koňského masa. Dnes jej ale nahradila hovězí líčka či kližka, popisuje ve svém seriálu týdeník 5plus2.
Část 1/3

Podlesníky se připravovaly v neckách

Valašský podlesník je vlastně bramborák pečený na zelném listě, zde je v...

Valašský podlesník je vlastně bramborák pečený na zelném listě, zde je v modernějším podání se zeleninovou přílohou.

Kdo se v létě objeví na Valašsku, ať se zeptá na místní specialitu zvanou podlesníky. Nebo také úhraby. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Tyto bramborové placky pečené na zelných listech se dříve připravovaly v létě a na podzim, kdy bylo zelí čerstvé. Jedly se samotné nebo se přikusovaly k hlavnímu jídlu a rodiny na východě i severovýchodě Moravy je milovaly. 

Pekly se v pecích, ale v průměru zhruba jen třikrát do roka. Zato když už, tak se jich v chalupách připravovalo hodně. 

Zadělávaly se v malých neckách a podlesník se zakysaným mlékem ze sklepa byla výtečná pochoutka starých Valachů. 

Na podlesníky potřebujeme:

  • 5 velkých syrových brambor 
  • 5 velkých uvařených brambor
  • 1 kelímek kyšky (smetanový zákys)
  • trochu mouky 
  • sůl, vejce, máslo, zelné listy

Postup: 

Syrové i vařené brambory nastrouháme a smícháme. Vlijeme kyšku, přidáme vejce, mouku, sůl a všechno důkladně promícháme. Na plech rozprostřeme zelné listy a celou směsí je pořádně potřeme. 

Pečeme zhruba 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vytažení podlesníky potřeme máslem. Kdo má raději sladší pokrmy, může je na závěr pocukrovat.

Tip na výlet:

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm je největší a nejstarší ve střední Evropě, založen byl už v roce 1925. Právě zde se při slavnostech, často koncem léta, podlesníky pečou.

Návštěvníci je mohou nejen ochutnat, ale také vidět, jak se placky během půl hodiny v peci zabarvily dozlatova nebo jak se zelné listy pokaždé skoro spálily, že se musely od placek s trpělivostí odtrhávat.

Autor:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Rekordman snědl 13 papriček, které by jiného zabily. A měl chuť na další

Osmačtyřicetiletý Radim Řehůřek z Radošova na Vysočině vytvořil v Pelhřimově nový český rekord v pojídání extrémně...

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kam s krabicemi? Vznikla mapa míst, kam přinést použité obaly a výplně

Přijde vám pár balíčků a najednou se doma nakupí několik krabic, nafukovací sáčky a jiné výplně. Co s nimi, když v...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Kam s krabicemi? Vznikla mapa míst, kam přinést použité obaly a výplně

Přijde vám pár balíčků a najednou se doma nakupí několik krabic, nafukovací sáčky a jiné výplně. Co s nimi, když v...

Během topné sezony pomůže se suchým vzduchem zvlhčovač, rostliny i větrání

Často vás trápí kašel nebo rýma, pálí vás oči, býváte unavení a snadno chytnete kdejaký bacil? Jedním z důvodů může být...

Cukráři jsou jako autisti. Potřebují řád a systém, říká Iveta Fabešová

Premium Iveta Fabešová je výjimečnou cukrářkou, jejíž kvality mohl ocenit každý, kdo někdy navštívil její síť kaváren IF Café....

Perte, sušte, neplýtvejte: Bosch radí, jak na to
Perte, sušte, neplýtvejte: Bosch radí, jak na to

Víte, že se při péči o prádlo často zbytečně plýtvá? Nejde přitom jen o vodu nebo energii, ale například také prací prostředek. A ušetřit lze také...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...