Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

aktualizováno 
Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským zámkům. To pravý pivovarský hovězí guláš se podle starých receptur připravoval z koňského masa. Dnes jej ale nahradila hovězí líčka či kližka, popisuje ve svém seriálu týdeník 5plus2.
Část 1/3

Podlesníky se připravovaly v neckách

Valašský podlesník je vlastně bramborák pečený na zelném listě, zde je v...

Valašský podlesník je vlastně bramborák pečený na zelném listě, zde je v modernějším podání se zeleninovou přílohou.

Kdo se v létě objeví na Valašsku, ať se zeptá na místní specialitu zvanou podlesníky. Nebo také úhraby. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Tyto bramborové placky pečené na zelných listech se dříve připravovaly v létě a na podzim, kdy bylo zelí čerstvé. Jedly se samotné nebo se přikusovaly k hlavnímu jídlu a rodiny na východě i severovýchodě Moravy je milovaly. 

Pekly se v pecích, ale v průměru zhruba jen třikrát do roka. Zato když už, tak se jich v chalupách připravovalo hodně. 

Zadělávaly se v malých neckách a podlesník se zakysaným mlékem ze sklepa byla výtečná pochoutka starých Valachů. 

Na podlesníky potřebujeme:

  • 5 velkých syrových brambor 
  • 5 velkých uvařených brambor
  • 1 kelímek kyšky (smetanový zákys)
  • trochu mouky 
  • sůl, vejce, máslo, zelné listy

Postup: 

Syrové i vařené brambory nastrouháme a smícháme. Vlijeme kyšku, přidáme vejce, mouku, sůl a všechno důkladně promícháme. Na plech rozprostřeme zelné listy a celou směsí je pořádně potřeme. 

Pečeme zhruba 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vytažení podlesníky potřeme máslem. Kdo má raději sladší pokrmy, může je na závěr pocukrovat.

Tip na výlet:

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm je největší a nejstarší ve střední Evropě, založen byl už v roce 1925. Právě zde se při slavnostech, často koncem léta, podlesníky pečou.

Návštěvníci je mohou nejen ochutnat, ale také vidět, jak se placky během půl hodiny v peci zabarvily dozlatova nebo jak se zelné listy pokaždé skoro spálily, že se musely od placek s trpělivostí odtrhávat.

Autor:

Nejčtenější

Šlechtění psů se zvrtlo. Módní plemena jsou oblíbená kvůli deformitám

Roztomilý Coton de Tulear

Touha měnit podoby psů se zvrhla. Tvoříme psy co nejmenší, v neobvyklých barvách, s roztomilými výrazy. Proto nemůžou...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Místo přítelkyně mazlíček. Svobodní britští muži se zamilovali do koček

Stále většímu množství mladých mužů v Anglii vyhovuje soužití s kočkou....

V Anglii vzniká nový fenomén. Svobodní muži si zamilovali kočky. Díky nim se totiž necítí osaměle a nejsou tak nuceni...

Zahrada ve městě jako dokonalý zelený obývák. Čistě pro relax a bylinky

Vyvýšenou část pozemku manželé od zatravněné části zahrady oddělili gabiony a...

S pokorou nazývají svůj zelený dvorek u rodinného domu jen odpočinkovou zónou. Z respektu k těm, co na svých zahradách...

Další z rubriky

Bublanina. Čerstvá bomba přímo ze zahrádky, která je hotová v mžiku

Upečenou bublaninu posypejte práškovým cukrem.

Co s letním ovocem ze zahrady? Upečte si bleskově rychlou a snadnou bublaninu. Díky zakysané smetaně se nevysuší a...

Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok

Vinný ocet, stejně jako olivový olej vpravo, lze jednoduše ochutit třeba...

Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je dokonce pije jen...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz