Čtvrtek 24. září 2020, svátek má Jaromír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 24. září 2020 Jaromír

Svratecký guláš, líčka a hodolanská omáčka. Ochutnejte regionální speciality

Maso je základem většiny oblíbených regionálních pochoutek. Třeba na Vysočině milují svratecký guláš, na Liberecku zase hovězí líčka. Uzenina je důležitou ingrediencí hodolanské omáčky z Olomoucka. A třeboňský kapr? To je přeci také maso, připomíná v seriálu Chutě českých regionů týdeník 5plus2.

Rybí polévka s opečenou houskou | foto: Česká televize

Polévka z třeboňského kapra, který slaví 130 let

Rybí polévka s opečenou houskou

Rybí polévka s opečenou houskou

Psal se rok 1889 a Paříž žila otevřením Eiffelovy věže. To v Čechách se toho roku objevily první zmínky o takzvaném „třeboňském kaprovi“, rybě vyšlechtěné v jihočeských rybnících.

Tip na výlet

Třeboňsko je protkané sítí cyklotras, vedou po hrázích rybníků, lesem i polem. Půjčte si ve městě kolo (na den za 300 Kč) nebo elektrokolo (den 700 Kč) a vyrazte třeba k dubu Emy Destinové u Stříbřece.

Do roku 1882 se totiž choval kapr pouze šupinatý. Pojem třeboňský kapr tak už přes 130 let sbírá ocenění a je chráněn několika mezinárodními smlouvami. V jihočeských restauracích je připravován na mnoho způsobů, stejně jako vyhlášený jihočeský pstruh, candát či sumec.

Delikatesou je třeba terinka, tedy masová směs podobná paštice z uzeného sumce s koprovým krémem. Ovšem předtím je třeba ochutnat vyhlášenou třeboňskou rybí polévku.

Na třeboňskou rybí polévku budete potřebovat:

Ořez z kapra nebo jiné ryby, 1 střední cibuli, 500 g kořenové zeleniny, 1 lžíci másla, 1 dcl bílého vína, drcený kmín, šafrán, muškátový oříšek, sůl, pepř, čerstvou petrželku, směs divokého koření, 2 dcl zakysané smetany

Postup:

Ořez z ryby důkladně omyjeme a společně s divokým kořením 30 minut pozvolna vaříme.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Cibulku nakrájíme najemno, zeleninu na nudličky a necháme zesklovatět na másle. Trochu podlijeme bílým vínem, přidáme šafrán, kmín a necháme víno zredukovat na krém. Poté zalijeme přecezeným vývarem z ryb a ještě 15 minut vaříme.

Ochutíme solí, muškátovým oříškem a velkou hrstí čerstvé listové petrželky. Při podávání doplníme lžící zakysané smetany a uvařeným rybím masem.

Skvělé jsou máslové krutony z bílého chleba. Polévku můžeme i rozmixovat.

Hovězí líčka jako za starých časů

Hovězí líčka na červeném víně

Hovězí líčka se přiravují i na červeném víně.

Podještědská cibulačka, kuře na tymiánu se švestkovou omáčkou, lišácká drůbková polévka, podještědské fleky se zelím nebo závitek Reichenberg, to jsou historické speciality z Libereckého kraje.

Chutě českých regionů

Tradice vaření místních specialit se přetrhaly během 2. světové války. Nejdříve po útěku a pronásledování původních českých obyvatel a německých antifašistů fanatickými nacisty, později po odsunu původního německého obyvatelstva.

V kraji se však odjakživa připravovaly vepřové a hovězí speciality; jednou takovou jsou hovězí líčka na kořenové zelenině.

Na hovězí líčka budete potřebovat:

800 g hovězích líček, špetku soli a pepře, 0,5 dl oleje, 2 středně velké mrkve, 1 celer, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 středně velkou cibuli, 1 snítku tymiánu, 1 snítku rozmarýnu, 2 dl červeného vína

Tip na výlet

Kdo zavítá do Kořenova pod rozhlednu Štěpánku, může zde navštívit expozici lehkého opevnění, které mělo zabránit vstupu německé armády do Čech. Vstupné je dobrovolné.

Postup:

Hovězí líčka osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Mezitím upravíme zeleninu, očistíme mrkev a celer a nakrájíme je na středně velké kostičky. Vše orestujeme zvlášť na oleji i s cibulí dotmava.

Zalijeme vínem a přidáme orestovaná líčka a bylinky. Dáme na čtyři hodiny péct do trouby při teplotě 150 °C.

Když je hotovo, přecedí se šťáva, kterou se pak polije bramborová kaše, jež je jako příloha nejvhodnější.

Hodolanskou omáčku zvýrazní klobása i okurky

Hodolanská omáčka

Hodolanská omáčka

Celé generace strávníků na Olomoucku vyrostly na specialitě z Hodolan, ještě nedávno města a dnes součásti Olomouce – na hodolanské omáčce. 

Tip na výlet

V restauraci U Macků v Olomouci na Svatém kopečku stojí porce hodolanské 106 korun. Vyhlášený je nedaleký minipivovar se Svatokopeckým pivem, stojí kousek od olomoucké zoo.

Tu vařily místní hospodyně s velkou oblibou a žádný hrnec nebyl dost velký.

Jde o smetanovou omáčku s brambory, kusy klobásy, vejcem natvrdo a nastrouhanou kyselou okurkou. Podobný pokrm najdeme na Moravě pod různými názvy s variací chutí, třeba ve městě Uherský Ostroh připravují „vajcovú máčkú“. Ta hodolanská se jí většinou s chlebem.

Na hodolanskou omáčku budete potřebovat:

4 až 5 velkých brambor, 4 vejce uvařená natvrdo, uzeninu podle chuti, 1/2 l mléka, 2 dl kysané nebo sladké smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list, nové koření a kyselou okurku

Postup:

Nakrájenou uzeninu osmahneme na malém množství tuku, přidáme brambory nakrájené na drobné kostky a dáme vařit do menšího množství osolené vody, okořeníme bobkovým listem a novým kořením.

Jakmile jsou brambory měkké, přidáme smetanu a zalijeme mlékem, v němž jsme dobře rozmíchali tři lžíce hladké mouky. Za občasného míchání dobře provaříme, aby se z omáčky ztratila moučná chuť.

Na závěr přidáme nakrájená natvrdo uvařená vejce a nastrouhanou kyselou okurku.

Zdroj: i60.cz

Guláš od „horáckého mistra“

Kuchař Vladimír Polreich sice jídelní lístek po svém nástupu změnil, svratecký...

Kuchař Vladimír Polreich připravuje svratecký guláš. Cibulí se nešetří.

Pokud se chystáte na Vysočinu, měli byste se v restauracích ptát po krajské specialitě – svrateckém guláši. Ten vymyslel a začal někdy kolem roku 1966 připravovat v městečku Svratka v hotelu Mánes vyhlášený kuchař František Mořický, autor Horácké kuchařky, regionálních receptů z roku 1991.

Pravý „svratecký“ se dělá z hovězího roštěnce s jednoduchým pravidlem: kolik masa, tolik cibule.

Tip na výlet

Kromě krásné CHKO Žďárské vrchy, kde se točila pohádka Obušku, z pytle ven! místo láká k nádherným procházkám a je možné navštívit Pohádkovou vesničku Podlesíčko. Za vstup mezi pohádkové chaloupky zaplatí dospělí 120 Kč, děti a senioři polovic.

Na svratecký guláš budete potřebovat:

500 g roštěné, 4 lžíce oleje, 100 g slaniny, 500 g cibule, mletý pepř, sůl, mletou papriku, kmín, 100 g žampionů, 2 stroužky česneku, lžíci kečupu, majoránku

Postup:

Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme v oleji, přidáme na nudle nakrájenou roštěnou a prudce opečeme. Pak přidáme plátky nakrájených žampionů, orestujeme, doplníme na kolečka nakrájenou cibuli a znovu orestujeme, aby cibule zůstala celistvá.

Přidáme sůl, pepř, majoránku a mletou papriku, kmín, kečup. Orestujeme, přidáme vodu a podusíme. Vhodnou přílohou jsou bramboráčky.

Zdroj: Horácká kuchařka Františka Mořického

Autor:
Témata: Vaření
  • Nejčtenější

Český rybář šel lovit candáty, z vody vytáhl dvoumetrového sumce albína

Velkých sumců albínů, kteří jsou pro rybáře něčím mimořádným, se na našich svazových vodách příliš nechytá. Obrovského...

Hlavně bílé hřiby leckde rostou v nebývalém množství. Pochlubte se úlovky

Zajímavým úkazem i pro mykology je množství, v jakém teď rostou hřiby. Nelze to samozřejmě říci plošně o celém území...

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového...

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejkrásnější snímky divočiny odhalují, jak fascinující přírodu zatím máme

Královská geografická společnost v Londýně vybrala pro letošní rok 26 nejkrásnějších snímků divoké přírody. Není to...

Sundej vlajku, nebo ti vypálíme dům. Agresivita demonstrantů v USA roste

Premium Demonstrace proti policejní brutalitě, jak to nazývají protestující i média, začínají být docela brutální i vůči...

Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

Prodlužte životnost filtru pevných částic. Stačí pár jednoduchých kroků

Premium Výměna filtru pevných částic stojí desítky tisíc korun, jeho čištění a renovace pět až patnáct tisíc korun. Těmto...

  • Další z rubriky

Jak vybrat čističku vzduchu. Pozor dejte na druh filtrace i výkon

Premium Vzduch je pro správné fungování lidského organismu stejně důležitý jako voda a potraviny. Každý z nás ho spotřebuje až...

Topení dřevem je levné, není však snadné. Čeká vás alchymie spojená s dřinou

Premium Topit dřevem je ekologické, příjemné a levnější než třeba elektřinou či plynem. Nejde však jen o to, že vezmete polena...

Na grilu dělám i melouny, nebojte se využít jeho plnou kapacitu, říká kuchař

Premium Když na úřadě Michal Zámečník (42) řekne své jméno, často se ho prý ptají, zda zmínil jméno, nebo povolání. Po...

Skot paste na louce s třiceti bylinkami, pak to na chuti masa poznáte

Krávy krmí na pastvinách s bylinkami, proto jejich maso tak skvěle chutná. I to je trumf, díky němuž se sušené hovězí...

Exkluzivní rozhovor s naší Hankou: 12 hodin před plánovaným císařem jsem se dozvěděla, že je syn pozitivní na Covid-19
Exkluzivní rozhovor s naší Hankou: 12 hodin před plánovaným císařem jsem se dozvěděla, že je syn pozitivní na Covid-19

Naše kolegyně a bývalá šéfová eMimina Hanka v úterý 8. září porodila zdravou holčičku Emičku. Plánovaný porod císařským řezem zkomplikoval Covid-19...

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Blíží se katastrofa, jež zastíní pandemii covidu-19, říká princ Charles

Britský princ Charles (71) vyzval v pondělí ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní...

Počet úmrtí bude stoupat. Podívejte se, jaké měla křivka zpoždění jinde

Počet úmrtí s nemocí covid-19 u nás poroste. Byť ještě není jasné o kolik. Příklady z jiných zemí jasně ukazují, že...

Nový šéf pojmenoval hlavní cíle Škody: Hyundai, Kia, Ford, Opel a Francouzi

„Značka je na tom velmi dobře a má skvělou pověst. Tu si vypracoval tým, který může být náležitě hrdý,“ prohlásil...