Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

aktualizováno 
Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při hubnutí a detoxikaci organismu. Co všechno ještě umí a jak si ji připravit? V příloze Víkend DNES radí mistr sezonní kuchyně Radek David.

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba na topinky se bude hodit kdykoliv. | foto: Profimedia.cz

Obsahuje látky s protirakovinotvornými účinky, z 90 % ji tvoří voda a zbytek vláknina, která je prospěšná pro zdravé zažívání. Dále obsahuje vitaminy B, C, provitamin A, antioxidanty a draslík.

Kreativní šéfkuchař La Verandy Radek David

Šéfkuchař Radek David

Pokrmy připravené z cuket působí příznivě na vyprazdňování střev, při ateroskleróze, žlučníkových kamenech, dně, revmatismu, ovlivňují činnost srdce, ledvin a trávicího ústrojí. Cuketu využijete při přípravě polévek, bramboráků, při grilování, smažení a do zeleninových příloh.

Malé cukety můžete jíst syrové, velké až po tepelné úpravě. Pochutnat si můžete i na květech, pokud je naplníte a zapečete nebo obalíte v trojobalu a usmažíte. Nejchutnější jsou cukety dlouhé okolo 25 cm.

Cukety jsou v poslední době populární i ve formě špaget. Jak ukazuje například recept v magazínu Jenprozeny.cz.

Pstruh a cuketové pyré

Budete potřebovat

  • 4 ks pstruha
  • sůl
  • 2 cl olivového oleje
  • 20 g másla
  • 2 cl slunečnicového oleje
  • 500 g cuket
  • 10 listů bazalky
  • 1 dl 33% smetany 

Příprava

1. Pstruha ostrým nožem podél páteře vyfiletujte na dva filety. Vyřízněte břišní kosti a odřízněte pupky. Osolte.

2. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte filety pstruha – nejprve kůží dolů. Opečte, opatrně filety otočte a přidejte máslo. Přelévejte výpekem.

3. Cuketu podélně rozpulte, vydlabejte střed a odstraňte semínka. Nakrájejte na tenké plátky.

4. Orestujte zprudka v kastrolu na horkém oleji, osolte a zalijte smetanou. 

5. Smetanu vyvařte, přidejte listy bazalky a rozmixujte. Pokud chcete mít pyré opravdu jemné, přeceďte je přes jemný cedník.

TIP: Pstruhy můžete připravit i vcelku, ale musíte je pak dopéct v troubě.

Autoři:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Další z rubriky

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

Šéfkuchař Daniel Holan

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso,...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz