Obsahuje látky s protirakovinotvornými účinky, z 90 % ji tvoří voda a zbytek vláknina, která je prospěšná pro zdravé zažívání. Dále obsahuje vitaminy B, C, provitamin A, antioxidanty a draslík.
Pokrmy připravené z cuket působí příznivě na vyprazdňování střev, při ateroskleróze, žlučníkových kamenech, dně, revmatismu, ovlivňují činnost srdce, ledvin a trávicího ústrojí. Cuketu využijete při přípravě polévek, bramboráků, při grilování, smažení a do zeleninových příloh.
Malé cukety můžete jíst syrové, velké až po tepelné úpravě. Pochutnat si můžete i na květech, pokud je naplníte a zapečete nebo obalíte v trojobalu a usmažíte. Nejchutnější jsou cukety dlouhé okolo 25 cm.
Cukety jsou v poslední době populární i ve formě špaget. Jak ukazuje například recept v magazínu Jenprozeny.cz.
Pstruh a cuketové pyré
Budete potřebovat
- 4 ks pstruha
- sůl
- 2 cl olivového oleje
- 20 g másla
- 2 cl slunečnicového oleje
- 500 g cuket
- 10 listů bazalky
- 1 dl 33% smetany
Příprava
1. Pstruha ostrým nožem podél páteře vyfiletujte na dva filety. Vyřízněte břišní kosti a odřízněte pupky. Osolte.
2. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte filety pstruha – nejprve kůží dolů. Opečte, opatrně filety otočte a přidejte máslo. Přelévejte výpekem.
3. Cuketu podélně rozpulte, vydlabejte střed a odstraňte semínka. Nakrájejte na tenké plátky.
4. Orestujte zprudka v kastrolu na horkém oleji, osolte a zalijte smetanou.
5. Smetanu vyvařte, přidejte listy bazalky a rozmixujte. Pokud chcete mít pyré opravdu jemné, přeceďte je přes jemný cedník.
TIP: Pstruhy můžete připravit i vcelku, ale musíte je pak dopéct v troubě.