Čtvrtek 22. února 2024, svátek má Petr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. února 2024 Petr

Seznam alergenů je výborný byznys. Hlavně pro kontrolory, říká Pohlreich

  7:44
Od soboty 13. prosince se v restauracích setkáte s revolucí. Podle jídelního lístku byste měli poznat, zda uvařená jídla neobsahují alergeny, na které jste citliví. Podle některých jde však o nesmysl, protože to lze řešit normální domluvou mezi číšníkem a hostem a dotazem, co ve kterém jídle je.

On je ten smích přejde, až zjistí, co si nemohou dát. | foto: Profimedia.cz

V celé kauze jde o směrnici 1169/2011 platnou od 13. 12. 2014 obsaženou ve směrnici 2000/89 ES. Ta reaguje na to, že v potravinách se mohou nalézat alergeny, aniž by o tom hosté restaurací věděli. Přirovnáno k obalům na potravinách ze samoobsluhy, které musí mít na obalu tyto látky vyznačeny, budou restaurace povinny uvádět, z čeho vaří.

Existuje seznam 14 alergenů, které podle Evropské unie je restauratér povinen v jídelním lístku vyznačit. Naštěstí si mohou jednotlivé podniky samy určit, jakou formou to udělají.

Komu to pomůže

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich je stručný. „Budeme se řídit podle zákona. Zatím nejsme rozhodnutí, ke které z praktických variant se přikloníme, to je otázka nejbližších několika dní.“ Obecně však příliš celé nařízení moc nechápe, už proto, že když má někdo nějakou alergii, tak ví, co od daného pokrmu může očekávat. „Ale je to výborné pro lidi. Pro ty, kteří se budou živit na tom, že to budou chodit kontrolovat.“ 

Po rozkliknutí zobrazíte celý seznam sledovaných alergenů.

„Připadá mi, že se pohybujeme ode zdi ke zdi. Opravdu si někdo myslí, že když se v provozu normálně pracuje například s moukou, že udělá bezlepkové jídlo? Pro nemocného alergika stačí jen stopa a je malér,“ popisuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. „A vyznačit u humra, že by mohl obsahovat korýše, mi připadá už vyloženě legrační,“ usmívá se.

Jak řeší alergeny obchodníci

Podle ní by pro většinovou společnost bylo daleko přínosnější, kdyby se muselo uvádět složení, ze kterého by bylo znatelné, kdo vaří z průmyslových polotovarů, omáček v prášku.

Jenže v současné realitě se už restaurace chystají na první kontroly a vymýšlejí, jak se s opatřením srovnat. „Kdyby se jednalo o tři alergeny, tak neřeknu, napíšeme to přímo do lístku, ale je jich 14 a těch jídel je hodně. Takže jsme se dohodli, že vyrobíme zvlášť dokument, kde budou vypsaná jednotlivá jídla a jejich součásti. Tam bude napsáno, co obsahují,“ popisuje šéfkuchař Radek David z restaurace Babiččina zahrada.

Když tedy přijde host a řekne, že má alergii zvláště na věci, které nejsou úplně běžně známé, tak poslouží takovýto průvodce. Když to bude alergie na vajíčka, lze mu po domluvě nabídnout ke guláši třeba brambory.

Během víkendu se na facebooku čile diskutovalo. Kuchaři si navzájem svěřovali, kolik hodin přepisovali lístky a jak se jim úprava (ne)zamlouvá.

„Vemte si třeba oxid siřičitý. Ten je v každém víně. Takže jakmile dám do něčeho víno, tak to musím uvést,“ popisuje drobné zádrhele, které si mnoho lidí ani neuvědomuje.

V Babiččině zahradě mají plán, že se začátkem platnosti 13. 12. budou hosty na nové nařízení upozorňovat a vytvoří dokument, který bude uložený u obsluhy. U každého jídla bude uvedeno číslo sledovaného alergenu a podle toho se host rozhodne, co si dá.

Podobně bude postupovat i Roman Paulus, michelinský kuchař z restaurace Alcron. „Jídelní lístek je svým způsobem výtvarné dílo, nebudu z něj dělat excelovou tabulku. Ale hlavně, co se tady teď zavádí, je přece v každé solidní restauraci běžné. Předpokladem je, že host seznámí číšníka s tím, že má nějaký problém, a my mu uvaříme přímo na míru,“ diví se.

Stejně tak i „Kluk v akci“ Filip Sajler. „Obecně si myslím, že je to zbytečné, protože každý náš kuchař nebo obsluha dokáže říct hostům, kteří mají dietu, co jídlo obsahuje a garantovat to, tento způsob považuji za velice nešťastný. Hosté se stejně budou dále ptát a ujišťovat se, že jídlo neobsahuje to co nesmí,“ komentuje.

Ze seznamu alergenů k nutričním lístkům

Je jasné, že restauratéři rozhodně nechtějí měnit běžný jídelní lístek na technologické listy s podrobným chemickým složením. Například v síti restaurací Ambi CZ se rozhodli, že budou mít od každého lístku dvě verze – jednu běžnou a druhou s vyznačením alergenů.

„V běžném lístku uvedeme větu, která upozorní na přítomnost alergenů v nápojích a pokrmech s tím, že pro hosty s alergiemi budeme mít speciální lístek,“ vysvětluje mluvčí skupiny Šárka Hamanová.

V „alergenovém“ lístku budou u každé položky čísla označující obsah jednotlivých alergenů. Například u vánočky bude číslo 1, 3, 7, 8. Alergik si pak podle seznamu alergenů najde, že ve vánočce je lepek, vejce, mléko a skořápkové plody, v tomto případě mandle. V Ambi CZ na tuto práci mají člověka, který je zodpovědný za receptury a pečlivě vyhledává alergeny ve všech jídlech.

„Nejvíce vrásek nám dělají denní nabídky, které kuchaři například připravují denně ze sezonních čerstvých surovin, protože bude složité, aby denně prováděli kontrolu alergenů přímo v provozu,“ vypočítává zádrhele nové legislativní úpravy Hamanová.

Nicméně nové pravidlo Evropské unie je přimělo k přípravě nové služby zákazníkům. „Alergeny jsou jen zlomkem toho, co hosty o jídle zajímá. Začínáme proto pracovat na přípravě takzvaných nutričních lístků – menu, kde budou rozepsané všechny položky včetně nutričních hodnot. Kromě alergiků tak vyjdeme vstříc i lidem, kteří řeší složení jídla například kvůli dietám nebo z náboženských důvodů,“ pokouší se najít něco pozitivního na současné situaci.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Německý ovčák je v Česku stále nejoblíbenější. Žebříček je jasný

18. února 2024

Čtyřnohý mazlíček. Pes, přítel člověka. Nikdy nezklame. Co od nejčastějších plemen v tuzemsku...

Na zahradě se pusťte do gruntování stromků. S kartáčem a štětkou v ruce

17. února 2024

Zkušený sadař či pěstitel ovocných stromů dobře ví, že předjaří je ideální čas na jejich velkou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špičkovou kávu připravíte i doma. Přehledně od turka až po espresso

15. února 2024

Ačkoli mezi největší konzumenty kávy na světě nepatříme, přece jen se špičku pelotonu, kterou tvoří...

Na tygra platí parfém, buvol vás zabije s potěšením, líčí veterinářka z divočiny

15. února 2024

Premium Australská veterinářka Chloe Buitingová pracuje převážně s divokými zvířaty v divoké přírodě, o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Být mořskou pannou. Mermaiding milují i muži. Stírá rozdíl mezi sportem a hrou

20. února 2024

Premium Pokouším se dostat k Jardovi elegantním pohybem připomínajícím rybu. „Co ten vytrčený zadek?“...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fascinující boj vlků s přívalem sněhu. V síti tunelů šéf jistí smečku vzadu

22. února 2024

Napadne pár centimetrů sněhu a ve městech to často způsobí téměř kolaps. Což teprve, když čerstvého...

Vyčistí žehličku a uchrání oděv. Odhalte skrytý potenciál pečicího papíru

22. února 2024

Je levný, dostupný a kupodivu i multifunkční. Řeč je o pečicím papíře, který dobře znáte jako...

VIDEO: Modely vláčků ovládly drážďanské výstaviště. Ráj pro všechny fandy

21. února 2024

Drážďany se staly cílem milovníků modelové železnice. Zdejší výstaviště Messe Dresden hostilo již...

Když na vás něco leze, první pomoc najdete v kuchyni. Navíc si pochutnáte

21. února 2024

Pokud vás začne svědit v nose nebo škrábat v krku, nespěchejte hned do lékárny, ale nakoukněte...

Dcera Vladimíra Ráže žije bez ruky. Protézu odložila po dvaceti letech

Veronika Rážová (43) je dcerou slavného českého herce Vladimíra Ráže. Narodila se bez levé horní končetiny. Za hendikep...

Útok moukou byl podvod. Bendigovi hrozí trest, že úřady zaměstnal zbytečně

Zpěvák Jan Bendig se nestal obětí útoku moukou, jak sám všude rozhlašoval. Celou událost s „pachatelem“ ve skutečnosti...

Sexuálních scén je zbytečně moc, míní Cavill. Omlouval se kolegyni za erekci

Britský herec Henry Cavill (40) se nedávno podělil o svůj názor na filmové scény, které vyobrazují sex. Podle něj je...

Známé tváře kritizují Michala Novotného. Nejsem homofob, brání se herec

Na Michala Novotného se na sociálních sítích snesla vlna kritiky. Herec v rozhovoru pro týdeník Téma mimo jiné řekl, že...

Kde máte internet, pane řidiči? V online registrech dokladů je chaos

Od ledna u sebe řidiči nemusí mít prakticky žádné doklady. Všechny jsou online, ale ne každý má přitom běžně přístup k...