Hvězdou mezi hosty je restaurace La Finestra. Předvádí steak Rossini

aktualizováno 
Absolutním vítězem ankety Mattoni restaurace roku se stala La Finestra in Cucina. Ocenění získala na základě hodnocení 35 tisíc uživatelů serveru Restu.cz.

Šéfkuchař Tomáš Černý je pyšný na jejich výběr různých italských masných plemen. Uspořádal jakousi výstavku, kde si každý z hostů může ukázat na konkrétní kus masa. Ovšem až poté, co absolvuje přednášku, čím je to které plemeno chuťově zajímavé.

Fotogalerie

„Jasně, jídlo tu není právě levné, ale počítejte vstupy. Jen cena masa na dvousetgramový steak Rossini je 200 korun. Další stovku dáte za porci jater foie gras a další za plátky lanýže. Takže je jasné, že si nemůžeme hrát na lidovou jídelnu. Ale zase tu najdete špičkovou kvalitu produktů a doufáme, že hosté si mimo nacpaného žaludku odnesou i zážitek,“ říká šéfkuchař, kterého samozřejmě ocenění těší za celý tým. Pro ně je to světlá chvilka v jinak nekončícím seriálu pracovních povinností.

Pro nás vybral klasický steak Tournedos Rossini. Tento steak uvařil pro skladatele Gioachina Rossiniho francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carêm. Tento pokrm patří k naprosto klasickým recepturám a kdo je podává pod tímto názvem, měl by jej připravovat jako hovězí filet s játry foie gras a s plátky lanýže.

Postup je naprosto jednoduchý, vzácná je je kombinace špičkových surovin. „My používáme kus ze svíčkové jako nejměkčího masa a podle našeho názoru se k tomuto pokrmu nejlépe hodí,“ popisuje Tomáš Černý.

Mattoni restaurace roku 2014

Restaurace roku 2014 (vítěz Top 100 a Top 500): La Finestra in Cucina

Top SERVIS: Podolka u Zbraslavského pivovaru

Top RESTAURATÉR: Středověká krčma Dětenice

Top ČESKÁ: U Modré kachničky II

Top LUXUS: La Finestra in Cucina

Top WEB: Dockhouse

Top PIVO: U Pinkasů

Top V KRAJI:

  • Hlavní město Praha: La Finestra in Cucina
  • Jihočeský kraj: Olivier
  • Jihomoravský kraj: Restaurant Tulip
  • Karlovarský kraj: Sushi Sakura
  • Kraj Vysočina: Restaurant Tři knížata
  • Královéhradecký kraj: Středověká krčma Dětenice
  • Liberecký kraj: Chicago Grill
  • Moravskoslezský kraj: Guest Restaurant Français
  • Olomoucký kraj: Restaurace Santorini
  • Pardubický kraj: Cartellone
  • Plzeňský kraj: Saloon Roudná
  • Středočeský kraj: Babiččina zahrada
  • Ústecký kraj: PizzeriaCiaoCiao
  • Zlínský kraj: Potrefená Husa Zlín

Osolte, opepřete a dejte na gril. Otáčejte, aby se zatáhl po všech stranách. Mezitím si vedle můžete opéct plátek bílého chleba. „Jde o to, že ten chleba budeme klást do šťávy z vína, takže bych nerad, aby se tam hned rozmočil, což dosáhnu tím, že jej opeču,“ vysvětluje šéfkuchař.

Zatímco se maso a chleba opékají, ukrojíte porci jater, nakrojíte, osolíte a opepříte a schováte do lednice. Játra se budou opékat až nakonec a jen bleskově. Jsou totiž tak plná tuku, že by se dlouhou přípravou v podstatě rozpustila.

Pak se postupuje klasicky. Po opečení dejte maso do trouby na 200 °C, zhruba na tři minuty z každé strany (podle toho, jak jej chcete mít propečený), pak vyndejte a nechejte pár minut odpočinout. Mezitím si ogrilujte foie gras, maximálně minutku po každé straně. Na talíř vlijte omáčku.

Je to omáčka demi glace, kterou doma vyrábí jen ti nejzarytější fajnšmekři, protože se dělá i několik dnů. Lze ji však koupit i hotovou. Anebo se podívejte, jak vyráběl demi glace Zdeněk Pohlreich na grilu, a zkuste podle toho uvařit v normálním hrnci. Je to v podstatě silný vývar, ovšem tak silně zredukovaný, že původně tekutá konzistence úplně zrosolovatí.

Na omáčku položte opečený krajíček chleba, napůl rozříznutý steak a na něj játra. Zakápněte olivovým olejem a postrouhejte pár lupínky lanýže.

Autor:

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

VIDEO Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

VIDEO Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Indické chlebové placky si ke grilovanému masu upečte venku na kameni

Indické chlebové placky, tedy naan bread, jsou skvělou přílohou jak ke...

VIDEO Indové pečou placaté chlebové placky v peci zvané tandoor, vám na to postačí kámen na grilu. Není...

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco...

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Střešní divočinu buduje 20 let. Dnes sklízí ovoce a sousedům chladí okolí

Zelená oáza na střeše garáže. Svět sám pro sebe, který přitom dělá radost i...

Kdysi si paní Helena přála dům se zahradou, což se jí nikdy nesplnilo. Přesto dneska nádhernou zelenou oázu má, ač...

Další z rubriky

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Najdete na iDNES.cz