Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aby vám dršťky nesmrděly, musíte je navonět, radí Punčochář i Kašpárek

  22:45
Každý kousek masa z dobře živené krávy by měl kuchaře lákat, aby z něj na talíř vydoloval co nejvíc. I kdyby to měly být třeba dršťky. S těmi si na Angusfarm v Soběsukách umí pohrát šéfkuchař Jaroslav Viktora. Nejenže je griluje, připravuje je i na paprice. Dobře to chutná a dokonce i dobře vypadá.

„Já znám kousek od Plzně jednu restauraci a tam vaří naprosto božské jídlo. A to bys koukal – je to z takové suroviny, u které by sis tipl, že ji nedám do pusy. Ale oni to tam umí tak skvěle uvařit, a ta omáčka, a to koření,“ rozplýval se Přemek Forejt před Janem Punčochářem. A vezl ho na statek, kde chovají bezrohé masné plemeno: Aberdeen-anguský skot.

Dršťky z anguse jako poklad v kuchyni

Ale ne proto, aby tady s Radkem Kašpárkem připravovali nějaký luxusní steak, ale aby se poprali se surovinou, která spoustě lidí smrdí. A nejedí ji, podobně jako řada lidí – včetně Přemka Forejta – nejí třeba vepřové plíčky.

Pajšl není pro každého, i Forejtovi rostly ostravské plíčky v puse

Jde o dršťky. Surovinu, z níž šéfkuchař místní restaurace Jaroslav Viktora udělal specialitu podniku, dršťky na paprice. Koneckonců, právě grilované dršťky a hovězí žebra tu platí za tzv. signature dish podniku, za nimiž se sem spousta hostů vrací. Připraví i duo Kašpárek Punčochář hovězí dršťky jako luxusní jídlo, po kterém se každý olízne?

Jasně že ano, podívejte se na úvodní video, kde jsou představeny všechny tři verze – a pokud jste masožravci, do každé byste se určitě s chutí pustili. Ani jedna se neobešla bez silného vývaru, dobrého koření a čerstvé zeleniny. Jaroslav Viktora je připravuje s tradiční omáčkou na paprice, s miniverzí karlovarského knedlíku. A umí je luxusně naservírovat. „Jí se i očima, tak je to výzva, udělat dršťky tak, aby na to člověk měl chuť,“ říká k tomu skromně.

VIDEO: Fígl na loupání rajčat a levné hovězí maso po italsku

Radek Kašpárek je upravil podobně. Jen na maďarský způsob ze zauzenou paprikou a paprikovou pastou, zjemnil to zakysanou smetanou a marmeládou z pečených paprik a přidal křupavé sladkokyselé nakládané cibulky. Jako přílohu zvolil krupicový nok (aby byly nadýchané, zchlazuje je po uvaření ve vodě s ledem) a zadělávanou kedlubnou se zakysanou smetanou a špekem.

Hosté a kolega Jaroslav Viktora si prohlížejí Kašpárkovo dršťkové menu.
Kašpárkovy dršťky na paprice po maďarsku
Kašpárkův krupicový nok. Aby byl nadýchaný, po uvaření je prudce zchlazuje v...

Dršťkové menu na paprice podle šéfkuchaře Radka Kašpárka

Také Jan Punčochář, milovník masa a české klasiky si vaření na angusí farmě opravdu užil. „Snažil jsem se je udělat tak, abys už nikdy neřekl, že dršťky jsou fuj,“ komentoval svůj recept směrem k Přemkovi Forejtovi.

Punčochářovy dršťky po katalánsku
Punčochářův italský chléb na vytírání omáčky z talíře
A na odlehčení Punčochářův rajčatový salát s fetou.

Dršťkové menu po katalánsku s italským chlebem podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Připravil dršťky po katalánsku, lehce zagratinované telecí hlavou v kombinaci s dršťkami smaženými v chilli. Pojal to jako rodinný pokrm z jednoho pekáče, tak k tomu upekl focacciu, italský chléb, určený k namáčení do voňavé silné omáčky. A k tomu na odlehčení připravil ještě rajčatový salát s fetou. Všechny svým jídlem naprosto oslnil, i Kašpárek smekl, že je to jedno z nejlepších jídel, které kdy od Punčocháře jedl. A kuchařský souboj byl rozhodnut.

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Tomáš Popp, který v tomto dále Souboje na talíři sekundoval Přemkovi Forejtovi, není žádný farmářský mafián, jak ho s notnou dávkou nadsázky vykreslil právě Forejt. Nejenže je to skvělý manažer Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, ale i špičkový kuchař, který nás v oboru osobně úspěšně reprezentoval se svými kolegy i v zahraničí, například v Lyonu.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...