Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chutě a vůně moře v bistru na Šumavě prý nahradí cestu do Francie

  22:25
Máloco je tak typické pro Provence jako bujabéza, voňavá polévka z ryb a mořských plodů, s pastisem a fenyklem. „Zavřete oči a ocitnete se v baru v přístavu v centru Marseille, kde se jde každé ráno pro čerstvé ryby. To je Provence,“ barvitě líčí Ian Kuneš z Divokýho bistra v kempu na Šumavě.

Pravdou je, že u šumavského rybníka něco podobného nečekáte. O to větší a lepší překvapení to je, když při prázdninovém cestování na takové místo narazíte. Podobně jako před lety šéfkuchař Jan Punčochář. Ten už dlouhé roky jezdí na Šumavu rybařit a kdysi se v tomto bistru během týdne postupně projedl celým jídelním lístkem. A s majiteli se spřátelil. 

Když v Souboji na talíři padl i podruhé los na Jana Punčocháře, aby pro kolegy Přemka Forejta a Radka Kašpárka v Česku vybral místo, kam je vezme za dobrým jídlem a zážitky, měl jasno. A nechal je k cíli cestu dojít kus pěšky, aby jim dopřál ten zážitek dát si dobré jídlo poté, co padáte únavou, hladem a žízní. A povedlo se. 

Bujabéza připravená u jihočeského rybníka rodilým Francouzem z mořských ryb a mořských plodů oba šéfkuchaře naprosto nadchla, a to už mají něco nachutnáno. A poté byla řada na nich, aby připravili takovou bujabézu, která svou chutí překvapí, aniž by se snažila napodobit tu pravou francouzskou. Oba k tomu přistoupili po svém, jak se dalo čekat. 

Přemek Forejt vyráží pro ryby, bez nichž odmítl vůbec vařit.

Při vaření pod širým nebem Přemka Forejta i Radka Kašpárka nepřekvapilo jen počasí, které se jako mávnutím proutku proměnilo ze slunečného v deštivé. Ale i fakt, že v kuchyni nebyly žádné ryby. Přemek nezaváhal, na hlavu narazil helmu, sedl na moped a zajel si pro ryby do sádky, pro sivena a jesetera, sice sladkovodní, ale pořád ryby. Základ na polévku se rozhodl udělat tradiční, pak experimentovat. Nakonec byla jeho bujabéza šmrncnutá do Asie, jak ostatně většina přihlížejících očekávala. Konkrétně do Japonska; nechybělo miso, sójovka, česnek, ani sezamová semínka.

Radek prošmejdil lednice v kuchyni tak důkladně, že nakonec našel aspoň raky a žáby. Což ho přivedlo k rozhodnutí, udělat prostě šumavskou verzi bujabézy, z toho, co je na Šumavě dostupné. Přesto vzal přece jen za vděk dvěma filátky jesetera od Přemka a na oplátku mu přivezl fenykl z jedlého parku Pastvina, takového přírodního supermarketu, kde si prostě mohl utrhnout, co potřeboval. Tam také přišel na myšlenku přidat do polévky ještě místní hlemýždě, aby byla opravdu šumavská.

Počasí bylo na Šumavě hodně divoké, šéfkuchaři si ale vaření pod širým nebem zkazit nenechali.

Vaření si oba šéfkuchaři užívali, i když vaří v podstatě "proti sobě".

Sledovat tyto dva při vaření, to je radost, jež byla v tomto případě ještě okořeněná prostředím šumavského kempu u lesa. Kdo nakonec uvařil lepší bujabézu, o tom rozhodly dva páry místních štamgastů, kteří sem chodí na tu tradiční, francouzskou. A to nakonec ještě museli pod širým nebem vykouzlit čerstvé pečivo, protože bujabéza bez bagety neexistuje.

Kdo vyhrál a nemusel tedy zpívat francouzské karaoke? Hodnocení nebylo snadné, i Jan Punčochář uznal, že je každá ta polévka úplně jiná a obě skvělé. Přemkova „asijská“ krémová bujabéza se spoustou másla a koriandru všechny bavila, stejně jako placky s česnekovou majonézou. 

U Radkovy verze ocenili štamgasti Divokýho bistra rozmanitost chutí, sílu vývaru i chuť bylinek. To nakonec rozhodlo, Radkova bujabéza získala tři hlasy ze čtyř. Jenže Radek byl ta nadšen z Přemkovy asijské verze, že mu přišlo spravedlivé, aby si to karaoke dali spolu. Navíc, stejně všichni chtěli slyšet zpívat Radka, který se dopředu netajil tím, že nemá hudební sluch.

Která bujabéza vám přišla lákavější a byla podle vás lepší?

celkem hlasů: 306
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 15. září 2021. Anketa je uzavřena.
Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...