Vendrame vítězí na Giru po sólo úniku. Favorité se šetřili, Hirt stále desátý

  12:59aktualizováno  17:59
Už páté italské vítězství na domácí Grand Tour zařídil v pátek Andrea Vendrame. Závodník týmu Decathlon Ag2r se oddělil od skupiny uprchlíků v technickém sjezdu před posledním stoupáním dne a vytvořil si dostatečný náskok na vítězství v devatenácté horské zkoušce Gira. Favorité dorazili do cíle klidným tempem, Tadej Pogačar dál drží růžový dres a Janu Hirtovi patří desáté místo.

Andrea Vendrame vítězí v devatenácté etapě Gira d’Italia. | foto: Reuters

Devětadvacetiletý Vendrame měl na kontě před pátkem pouze čtyři profesionální vítězství. Tři z menších francouzských závodů a jedno z Gira 2021. Tehdy zvítězil ve dvanácté etapě po 150 kilometrech v úniku.

Tentokrát nestrávil na čele závodu tolik času, ale zcela dominoval závěrečným 28 kilometrům, během kterých o svém triumfu rozhodl.

Devatenáctá etapa Gira

Podrobná online reportáž

Svým šesti kolegům v úniku nastoupil na horizontu předposledního stoupání dne na Sella Valcalda a v následujícím technickém sjezdu v hustém dešti dokázal získat rozhodující náskok.

„Sjezd byl takový můj žolík. Moc dobře jsem znal trasu, po které jsme dnes jeli. Měl jsem štěstí, že za mnou ostatní taktizovali,“ líčil pak spokojeně v cíli.

Právě neochota soupeřů za ním ke spolupráci společně s jeho vysokým tempem vedla k neustálému navyšování jeho náskoku. Před závěrečným výšlapem na Cima Sappada už měl k dobru minutu.

A ta mu k proměnění naděje na vítězství v realitu stačila.

Závěrečné kilometry do cílové Sappady si už tak mohl užívat gratulace od sportovního ředitele a zdravit diváky u trati.

Spokojený Andrea Vendrame po vítězství v devatenácté etapě Gira

Po zběsilém úvodu dne vyhlásil peloton na jeho druhou půlku odpočinek a postupně nechal skupině v úniku šestnáctiminutový náskok.

Ve stoupání na Cima Sappada se sice hlavní pole smrsklo už pouze na nejsilnější jezdce, nikdo z popředí průběžného pořadí ale nechyběl a všichni favorité dorazili pospolu.

Tadej Pogačar (UAE) tak před závěrečnou horskou etapou stále drží náskok sedmi minut a 42 sekund na druhého Daniela Martíneze (Bora-Hansgrohe). Jan Hirt (Quick-Step) je na desátém místě se ztrátou 52 sekund na devátou příčku.

Jak se vše odehrálo

Bláznivý úvod. Pod zataženou oblohou v Morteglianu odstartovalo do devatenáctého dějství Gira 143 závodníků. A téměř polovina z nich se vystřídala v prvních kilometrech dnech na čele při boji o únik. Závodníci svištěli Furlansko-Julským Benátskem průměrnou rychlostí padesát kilometrů za hodinu a během úvodní třetiny etapy se nedokázala žádná ze skupinek od pelotonu víc odpoutat.

Nezmar úniků. Klíčový moment přišel při průjezdu městem San Daniele del Friuli, kde v prudkých městských ulicích zaútočil Julian Alaphilippe (Quick-Step) a vyprovokoval tím odezvu dalších jezdců. Postupně se na čelo dostalo devatenáct závodníků, a to už byla dostatečně velká síla na to, aby ji peloton konečně nechal jet. Alaphilippe tak měl před sebou už osmý den v úniku na tomto Giru.

Den pro nás. Společně s Francouzem jel před pelotonem například také hrdina středeční etapy Georg Steinhauser (EF), vítěz šesté etapy Pelayo Sánchez (Movistar) nebo šampion z Turína Jhonatan Narváez (Ineos). Přestože Pogačarovo UAE se vyskládalo na špici pelotonu, rychle nechalo náskok úniku překonat osm minut. Už na začátku prvního klasifikovaného stoupání Passo Duron tak bylo jasné, že tentokrát o vítězství zabojují odvážlivci na čele.

Sedm statečných. Na Passo Duron se z původní devatenáctičlenné skupiny oddělilo kvarteto Alaphilippe, Sánchez, Steinhauser a Narváez, ve sjezdu se pak k němu ještě připojil Vendrame. Svým konstantním tempem se pak v průběhu stoupání Sella Valcalda dotáhli na čelo ještě Luke Plapp (Jayco AlUla) a Quinten Hermans (Alpecin).

Já jedu. Skupinka ale nezůstala kompaktní dlouho. V průběhu stoupání začalo hustě pršet a jakmile se sedmička přehoupla přes horizont Sella Valcalda, nastoupil Vendrame a pustil se do mokrého sjezdu se vší vervou. V nebezpečných serpentinách získával cenné sekundy a při nájezdu na poslední stoupání dne už měl na šestici za sebou minutový náskok.

Marná snaha. Alaphilippe, Steinhauser i Sánchez se snažili k Vendramemu přiblížit, hlídali se ale především mezi sebou navzájem, a na Italovo vysoké tempo tak nestačili. Když se Sánchez konečně dokázal zbavit svých soupeřů, byl už Vendrame příliš blízko cíli, než aby s tím Španěl dokázal něco udělat.

Zkouška pozornosti. Ve skupině jezdců na celkové pořadí se nejprve o zvýšení tempa postaral Movistar, který odpáral slabší jezdce a následně šel ze sedla lídr španělského týmu Einer Rubio. Na něj navázal Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), ani jeden z nástupů ale žádnou škodu nenapáchal a po několika metrech už byli všichni favorité zase pohromadě.

Thomas na zemi. Šest kilometrů před cílem skončil vlastní nepozorností na zemi třetí muž průběžného pořadí Geraint Thomas. Lídr Ineosu musel čekat na nové kolo a na své soupeře ztratil dost času, jeho nervozita ale byla zbytečná. Ostatní na něj kolegiálně počkali a bez dalších komplikací se všichni favorité dostali pohromadě až do cíle.

Cyklistický etapový závod Giro d’Italia

19. etapa (Mortegliano - Sappada, 157 km)

1. Vendrame (It./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 3:51:04, 2. Sánchez (Šp./Movistar) -54, 3. Steinhauser (Něm./EF Education-EasyPost) -1:07, 4. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers), 5. Plapp (Austr./Jayco-AlUla) oba -2:27, 6. Velasco (It./Astana-Qazaqstan) -2:30, ...40. Hirt -15:56, 120. Černý (oba ČR/Soudal-Quick Step) -30:34.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 71:24:03, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -7:42, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -8:04, 4. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -9:47, 5. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -10:29, 6. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -11:10, ...10. Hirt -14:44, 141. Černý -5:08:22.

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  16.6 17:03

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

ONLINE: Srbsko - Anglie 0:1, favorit po hlavičce Bellinghama hájí těsný náskok

16. června 2024  20:01,  aktualizováno  21:47

Sledujeme online Podle sázkových kanceláří mají nejvyšší šanci ovládnout celý turnaj. Do mistrovství Evropy v...

Volejbalistky finále Evropské ligy prohrály, v pěti setech podlehly Švédkám

16. června 2024  20:58,  aktualizováno  21:41

České volejbalistky na třetí titul ve zlaté Evropské lize nedosáhly. Ve finále v Ostravě podlehly...

Euro, jsem zpátky! Eriksenův gólový návrat po kolapsu: Fotbal si jen užívám

16. června 2024  21:27

Předchozí Euro pro něj skončilo předčasně kvůli srdečnímu kolapsu už úvodním zápasem v Kodani, na...

Semifinále i finále v jeden den, nakonec bez titulu. Plíšková podlehla Boulterové

16. června 2024  14:06,  aktualizováno  21:26

Po obratu získala první set, v dalších dvou ale padla. Karolína Plíšková tak tažení turnajem v...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...