Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

  18:00
Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující zkapalněný zemní plyn (LNG) z neruských zdrojů brání několika evropským zemím odklonu od ruských zdrojů. Česko s podobnými praktikami nesouhlasí. Jde o porušení pravidel EU o volném pohybu zboží, argumentují zasažené země.

Ilustrační snímek | foto: AP

Od července se německý poplatek za tranzit plynu zvýší o dalších 34 procent, tedy ze současných 1,86 eura na 2,50 eur za megawatthodinu plynu, oznámil tento týden operátor trhu Trading Hub Europe (THE). „Několikaměsíční spor mezi Německem a evropskými státy závislými na dovozu zemního plynu z Ruska, mezi které patří Rakousko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko, bude pravděpodobně dále eskalovat,“ uvedl web Euractiv.

Rakousko je téměř stoprocentně závislé na ruském plynu, ministryně žádá změnu

Rakousko například i v letošním roce z více než 95 procent spotřebovává na svém území plyn pocházející z Ruska. Místní energetické společnosti, z nichž většina je částečně vlastněna obcemi nebo městy, upřednostňují levnější potrubní plyn z Ruska před plynem s přirážkou z Německa. To podle rakouských politiků nepomáhá evropské snaze osvobodit se od ruského vlivu.

Poplatek má zalepit díru v rozpočtu

Německo má vybudované největší skladovací kapacity na zemní plyn v Evropě. Během energetické krize po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 nakoupilo do zásoby miliardy kubických metrů neruského plynu. V té době evropské ceny plynu vylétly na rekordní úroveň, a to více než 300 eur za megawatthodinu. Německá vláda tehdy reagovala i na doporučení Evropské komise, aby se členské státy tímto palivem dobře zásobily a ty, které mají dostatečné zásobníky, je i naplnily. Cílem bylo, aby se Evropa vyhnula nedostatku plynu pro průmysl a podnikatele.

Poplatek v Německu byl navržen tak, aby pomohl financovat černou díru v rozpočtu, kterou způsobil nákup tehdy drahého plynu ve výši deset miliard eur. Země však poplatek od jeho zavedení v říjnu 2022 více než ztrojnásobila.

Berlín trvá na tom, že hraje podle pravidel a že poplatek nikoho nediskriminuje. Přitom opakovaně argumentuje tím, že země EU těžily z toho, že Německo rychle naplnilo své obrovské zásoby plynu, čímž rozhodujícím způsobem v době krize přispělo k evropské bezpečnosti dodávek a stabilizaci cen.

Místo solidarity tvrdý obchod. Členské státy EU navyšují poplatky za plyn

Když se však tranzitní přirážka zvýšila na 1,86 eura za megawatthodinu plynu, východní sousedé Německa – Rakousko, Česko, Slovensko i Maďarsko – poslali do Bruselu stížnost. Ještě na březnovém setkání ministrů energetiky vyzvaly země V4 a Rakousko Evropskou komisi, aby proti Německu podnikla právní kroky. Hlavním argumentem bylo, že poplatek ohrožuje evropský trh s plynem, má negativní důsledky na energetickou bezpečnost i spotřebitele, hospodářskou konkurenceschopnost a soudržnost v rámci EU.

Zavádění poplatků za skladování plynu a přenášení těchto nákladů na spotřebitele v ostatních státech Unie způsobuje navyšování ceny, což může vést ke zvýhodňování plynu z Ruska na úkor geopoliticky bezpečnějších alternativ. To by znamenalo přímé ohrožení energetické bezpečnosti států, které nemají přímý přístup k LNG terminálům,“ uvedl tehdy Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu. Evropská komise dala v diskuzi těmto zemím za pravdu s tím, že má vážné pochybnosti o souladu Českem zpochybněných opatření s právním řádem EU. V tomto ohledu poslala Německu i oficiální dopis.

Konec závislosti na Rusku. U plynu už teď, u ropy příští rok, tvrdí Fiala

Komisařka pro energetiku Kadri Simsonová ještě v březnu prohlašovala, že poplatek ohrožuje evropskou solidaritu a poškozuje snahy o snížení závislosti na ruském plynu. Tranzitní přirážku následně zkoumal regulátor energetického trhu ACER a konstatoval, že v některých zemích vedla ke zdražení plynu a neměla by se uplatňovat na přeshraniční obchod. Žádný zásadní krok ve prospěch poškozených zemí však Evropská komise neučinila.

Nebezpeční spirála

Neruský plyn dovážený přes západoevropské terminály je kvůli německé přirážce za tranzit dražší. Evropská unie si přitom klade za cíl se zcela zbavit závislosti na dovozu ruského plynu do roku 2027. I proto rozvíjí své kapacity na dovoz a zpracování zkapalněného zemního plynu.

Německo se však za poslední dva roky stalo hlavním nákupčím LNG v Evropě a v současnosti působí jako vstupní brána pro dovoz i pro ostatní evropské země. Zkapalněný zemní plyn z USA či Kataru se považuje za klíč ke snížení závislosti bloku na ruském plynu.

Překládky ruského LNG v Evropě by měly skončit, EU chystá další sankce

Německá vláda trvá na tom, že tranzitní přirážka je v souladu s pravidly EU a přispívá ke stabilitě evropského trhu s plynem. Financuje podle ní povinnost Německa zemní plyn skladovat, aby jej ostatní státy mohly v případě nedostatku využívat.

Podle kritiků však problematický poplatek spíše roztáčí nebezpečnou spirálu. Ta způsobuje, že přes Německo proudí méně plynu, což vede k vyšším poplatkům na kompenzaci obrovských ztrát z obchodování s plynem.

Naplněnost zásobníků

Zdroj: Plynárenská infrastruktura v Evropě - AGSI (gie.eu)

Autor:

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Cena uranu prudce roste. Stát se těžařskou velmocí touží Kanada

16. června 2024

Renesance jaderné energetiky způsobila celosvětovou uranovou horečku. Cena kovu vyskočila za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...