Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud v Haagu nařídil zastavit ofenzivu, Izrael vzápětí v Rafáhu bombardoval

  15:41aktualizováno  19:14
Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a otevřít hraniční přechod Rafáh pro neomezený přísun humanitární pomoci. Podnět k haagskému tribunálu podala Jihoafrická republika, která židovský stát rovněž viní právě z genocidy. Izraelské letectvo po oznámení rozsudku provedlo sérii vzdušných úderů na uprchlický tábor Šabúra v centru Rafáhu.

„Izrael musí okamžitě zastavit ofenzivu v Rafáhu, stejně jako každou jinou akci v (oblasti) Rafáhu, která by palestinské skupině v Pásmu Gazy přivodila takové životní podmínky, jež by mohly způsobit fyzické zničení, úplné či částečné,“ pronesl předseda ICJ Navaf Salám. Rozsudek podpořilo 13 z 15členného panelu soudců - proti hlasovali zástupci Ugandy a samotného Izraele.

Izrael má podle soudu také umožnit do Pásma Gazy přístup vyšetřovacímu týmu, který by se zabýval sběrem důkazů v případu údajného páchání genocidy na Palestincích.

Ve městě se ke konci dubna ukrývalo asi 1,4 milionu Palestinců, z toho kolem 800 000 z města podle odhadů OSN odešlo v posledních týdnech poté, co izraelská armáda vydala evakuační příkazy a Rafáh se stal dalším ohniskem bojů v Pásmu Gazy. Panel soudců ICJ však podle Saláma „není přesvědčený“, že by infrastruktura a humanitární podmínky Palestinců vysídlených z Rafáhu do severněji položených oblastí v Gaze byly dostačující a nepředstavovaly další riziko jejich újmy.

Izraelci v Gaze objevili těla tří dalších rukojmích, včetně přítele zavražděné Shani

Rozhodnutí ICJ, který vznikl v roce 1945 a řeší spory mezi státy, jsou konečná a závazná. Soud však nemá žádné vynucovací prostředky a jeho rozhodnutí státy již v minulosti ignorovaly.

Izrael už naznačil, že i on se bude vyhýbat příkazu ICJ k zastavení svých operací, podotýká agentura Reuters. „Žádná mocnost na světě nezabrání Izraeli v ochraně svých občanů a v postupu proti Hamásu v Gaze,“ řekl ve čtvrtek na tiskovém brífinku mluvčí vlády Avi Hyman.

Podle zpravodaje stanice BBC jen několik minut po zveřejnění rozsudku izraelské letectvo provedlo sérii vzdušných úderů na uprchlický tábor Šabúra. Svědci v nedaleké Kuvajtské nemocnici BBC řekli, že slyšeli ohlušující rány náletů a že nad táborem se vznášejí oblaka černého kouře. Dodali, že kvůli intenzitě úderů se záchranné týmy z nemocnice nemohou dostat na místa zasažená bombardováním.

Morální katastrofa, zní z Izraele. Palestinci oslavují

Izrael podle společného prohlášení jeho ministerstva zahraničí a Národní bezpečnostní rady neprováděl a nebude v Rafáhu provádět vojenské operace, které by mohly vést ke zničení palestinské populace, celkově, nebo zčásti. „Po hrozivém teroristickém útoku (7. října) Izrael zahájil spravedlivou obrannou válku s cílem zlikvidovat teroristickou organizaci Hamás a osvobodit své rukojmí. Činí tak v souladu s právem na obranu svého území a občanů a při dodržování mezinárodního práva a svých morálních hodnot,“ stojí v prohlášení, kterým reagovalo na rozhodnutí ICJ.

Nejmenované zdroje stanice Al-Džazíra uvedly, že Izrael na rozhodnutí ICJ nebude reagovat ani politicky, ani vojensky. Premiér Benjamin Netanjahu bude podle těchto zdrojů v reakci na rozsudek ICJ ohledně Pásma Gazy jednat s klíčovými ministry. Je morální katastrofou, že ICJ v rozsudku nespojil ukončení bojů v Rafáhu s propuštěním rukojmích, napsal lídr izraelské opozice Jair Lapid na síti X.

Palestinská samospráva rozhodnutí ICJ uvítala. Mezinárodní společenství se podle ní shoduje, že Izrael by měl ukončit válku v Gaze.

Krok ICJ ocenil i Hamás, podle něhož ale by soud měl vyzvat k zastavení veškerých vojenských akcí Izraele v Gaze. Skupina tvrdí, že bude s vyšetřovateli spolupracovat.

Evropská unie si musí vybrat mezi podporou mezinárodní instituce a podporu Izraele, uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Jihoafrické ministerstvo zahraničí rozsudek ICJ označilo za průlomový. „Nařízení je závazné a Izrael se mu musí podřídit,“ uvedlo.

Předseda ICJ Salám se ve čtení rozsudku několikrát odvolal na předchozí rozhodnutí tribunálu z letošního ledna a března, které vyzývaly Izrael, aby se vyvaroval genocidních akcí vůči Palestincům a neomezoval přísun potřebné humanitární pomoci. Izrael obvinění z páchání genocidy odmítá a soud ve věci zatím nerozhodl, zamítl však izraelskou žádost, aby věc zcela smetl ze stolu.

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

K válce v Pásmu Gazy se tento týden vyjádřil i Mezinárodní trestní soud (ICC) řešící válečné zločiny či zločiny proti lidskosti. Jeho hlavní prokurátor oznámil, že požádal soud o vydání zatykačů na lídry Hamásu i vrcholné představitele Izraele včetně Netanjahua.

Izrael zahájil bombardování a koncem října také pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristickém útoku vedeném Hamásem na jihoizraelské obce 7. října, při kterém bojovníci zabili na 1200 lidí a zajali více než 250 rukojmích. Při dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna více než stovka rukojmích výměnou za palestinské vězně. V Pásmu Gazy je podle údajů deníku Haarec stále zadržováno 128 rukojmích, z nichž 39 je podle dostupných informací po smrti.

Podle čtvrtečního hlášení ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem přišlo při izraelské ofenzivě o život nejméně 35 800 Palestinců a 80 011 jich bylo zraněno. Další tisíce těl zřejmě zůstávají v sutinách zborcených budov. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit, ačkoliv orgány OSN je označují za věrohodné.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...