Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také udil sýr, připravoval omáčky a dipy k masu i sýru. A nechyběla ani Iveta Fabešová, aby se někdo postaral o sladkou tečku.

Vepřová pečeně patří mezi levnější partie z vepříka. Možná proto, že si s ní málokdo ví rady. Na rychlou přípravu není příliš vhodná, protože je možná až příliš libová, proto se snadno vysuší a začne rychle připomínat podrážku z boty.

Proto se spíš využívá pro pomalé pečení a dušení. Pro Zdeňka Pohlreicha se proto možná právě tím stala výzvou, aby ukázal, jak vepřovou pečeni připravit na grilu.

Postup krok za krokem

„Je to ideální způsob, jak na jeden zátah nakrmit spoustu lidí. Uděláte si přípravu, a pak se můžete jít bavit s návštěvou a připravuje se to samo. A všichni se diví, kde je ten šrumec, který obvykle grilování provází,“ popisuje kuchař hlavní klady.

Předpokladem ovšem je, abyste byli technicky připraveni. To znamená, že pro přípravu na rožni potřebujete otočný rošt s motorem a gril s víkem.

Pro přípravu si Pohlreich připravil dva válečky pečeně, položil je stranou s tukovým krytím dolů a okořenil. Horní stranu obložil bylinkami a položil válečky na sebe. Spojené „dvojče“ pak ještě bohatě posolil.

Jelikož se taková sestava má péci na rožni, je třeba spojit kusy masa kuchyňským provázkem, podobně jako se svazuje roláda. „Dobře ho utahujte, protože se maso během přípravy vypeče a zmenší objem, tak aby se vám to nerozsypalo,“ upozorňuje.

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

A vzpomíná, jak se kdysi učil kuchařem a pořád se mu vázání nedařilo. Ale uklidňuje, že je to jen otázkou praxe, jen to nevzdávat. Na videu se ostatně můžete podívat, jak přesně na to. 

To, co kuchaři dělají bez přemýšlí automaticky, můžete podle tohoto návodu lehce nacvičit i vy. A to bez toho, že byste si museli předem provázek odměřovat, takže můžete pracovat „s nekonečným klubíčkem“.

Jakmile budete mít napíchnuto na rožeň, vložte do grilu rozpáleného zhruba na 190 °C, na mřížku vložte misku z alobalu s trochou vody. Jednak tam bude skapávat šťáva z pečeně, jednak se vodou zvlhčí vzduch v uzavřeném grilu, což zabrání vysušování.

„Podle velikosti masa by rožnění mělo trvat asi hodinku deset až hodinku patnáct minut,“ upřesňuje Pohlreich. Jak se maso peče, tak bílkovina oba kusy masa spojí dohromady, takže i po nakrájení budou držet pohromadě. Než si doděláte omáčku nebo jiné přílohy, zabalte maso do alobalu a nechejte odpočinout, klidně i na vypnutém grilu.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Grilovací sezona je v plném proudu.

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...