Kuře jako husa s červeným zelím
Ingredience na 4 porce:
- 1 menší kuře nebo 4 kuřecí stehna
- sůl
- asi 4 lžíce sádla
- kmín
- 4 jablka
- 1 sklenička světlého piva
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 sklenička červeného zelí
- sůl, pepř a cukr
- vařené brambory nebo bramborové knedlíky
Pracovní postup:
- Kuře (nebo kuřecí stehna) ze všech stran osolíme, vložíme do pekáče, potřeme rozpuštěným sádlem a bohatě posypeme kmínem.
- Jablka omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na měsíčky. Část vložíme do kuřete, zbytek poklademe kolem něj. Podlijeme pivem.
- Pekáč zakryjeme víkem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 40 minut (pokud jsme použili jen stehna, tak stačí méně času).
- Mezitím si nakrájíme cibuli a na rozpáleném oleji ji opékáme dosklovata. Pak přisypeme asi dvě lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Na základ vylijeme obsah skleničky s nakládaným zelím, dochutíme solí, pepřem a kmínem a pod pokličkou necháme probublávat asi 20 minut. Podle potřeby podlijeme, aby se zelí nepřipalovalo.
- Kuře asi po 40 minutách vyjmeme z trouby, sejmeme poklici z pekáče a za občasného přelévání výpekem pečeme odkryté ještě 20 až 30 minut.
- Podáváme s červeným zelím a vařenými bramborami nebo bramborovými knedlíky.