Kuře jako husa s červeným zelím
I s hodně přiškrceným finančním rozpočtem si můžete připravit lahodné svatomartinské hody. Zkuste letos husu nebo kachnu nahradit „obyčejným“ kuřetem.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
988 KCal
45 %
41 %
-
Energie
4135 KJ
45 %
41 %
-
Sacharidy
19,3 g
22 %
19 %
-
Vláknina
6,3 g
21 %
21 %
-
Bílkoviny
59,9 g
95 %
88 %
-
Tuky
70,0 g
108 %
100 %
-
nasycené
20,9 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Kuře (nebo kuřecí stehna) ze všech stran osolíme, vložíme do pekáče, potřeme rozpuštěným sádlem a bohatě posypeme kmínem.
- Jablka omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na měsíčky. Část vložíme do kuřete, zbytek poklademe kolem něj. Podlijeme pivem.
- Pekáč zakryjeme víkem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 40 minut (pokud jsme použili jen stehna, tak stačí méně času).
- Mezitím si nakrájíme cibuli a na rozpáleném oleji ji opékáme dosklovata. Pak přisypeme asi dvě lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Na základ vylijeme obsah skleničky s nakládaným zelím, dochutíme solí, pepřem a kmínem a pod pokličkou necháme probublávat asi 20 minut. Podle potřeby podlijeme, aby se zelí nepřipalovalo.
- Kuře asi po 40 minutách vyjmeme z trouby, sejmeme poklici z pekáče a za občasného přelévání výpekem pečeme odkryté ještě 20 až 30 minut.
- Podáváme s červeným zelím a vařenými bramborami nebo bramborovými knedlíky.