Pátek 28. ledna 2022, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 28. ledna 2022 Otýlie

Upečte si svatomartinské rohlíčky a pochlubte se svým pekařským umem

  0:15
Martinské rohlíčky nebo podkovy se připravovaly koncem října, kdy končila čeledínům služba a vyráželi za prací jinam. Sladké pečivo plněné mákem si můžete přichystat s pomocí Lindy a Kateřiny z Herbáře. A pokud se ostatním pochlubíte svým pekařským uměním, můžete vyhrát kuchařku.

Kateřina Winterová s Lindou Rybovou připraví v dalším díle kuchařského Herbáře spoustu podzimních dobrot. Nejprve si udělají jeřabinovou marmeládu, kterou následně využijí na marinádu s chilli. Jeřabiny si určitě zaslouží i dnes své místo v kuchyni, jsou totiž plné vitaminu C. Nezapomínejte ale, že jeřabiny se musí před konzumací usušit nebo musí přejít varem, jinak by vám z nich mohlo být zle od žaludku.

Podzim, to jsou hrušky a šípek

Fotogalerie

K podzimu patří i úroda hrušek, které snižují krevní tlak a odvodňují. Několik jich Linda uvaří ve víně kořeněném badyánem a skořicí, po uvaření hrušek víno zredukuje a udělá z něj sirup k polévání ovoce. Zbytek hrušek Katka s Lindou osmaží na másle a přidají ke slanině, vlašským ořechům, špenátovým listům a šalotce do teplého podzimního salátu. V zimě určitě přijde vhod i sladká hruškovo-fíková marmeláda s koriandrem a mákem, která je specialitou Kateřiny.

Na podzim dozrávají i šípky, Linda s Katkou vyzkoušejí švédský recept na šípkovou polévku s  pšeničnými klíčky, oříšky a medem, která vás zahřeje i během sychravých podzimních dnů. To dokáže i lahodná dýně hokkaidó zapečená s mletým masem, sýrem a smetanou.

Svatý Martin nás čeká až za týden, ale již nyní se na něj můžete nachystat. Husa by to asi nevydržela, ale všem určitě uděláte radost svatomartinskými rohlíčky plněnými mákem.

Co pečete vy? Pošlete recept a vyhrajte

Pečete rohlíčky, rolády, buchty nebo koláče? Jaké sladké pečivo nesmí chybět na vašem svátečním stole? Pošlete nám svůj recept na sladké pečivo a vyhrajte kuchařku z první série televizního Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do čtvrtka 6. listopadu ZDE.

Vítězem minulého kola se stal Otto Plášek se svým receptem na sváteční slepičí polévku.

Martinské rohlíky

Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi. Na sv. Martina končila čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na odchodnou (proto se jim říkalo vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2 hodiny

Rohlíky:

Upečené svatomartinské rohlíčky, vedle jsou rohlíky z žitné mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • sůl
  • ½ vejce na potření
  • sádlo na vymazání plechu
  • mouka na podsypání válu

Maková nádivka:

Herbář II

Kuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1.

  • 100 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu

  1. V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vykynout kvásek. Máslo utřeme se zbylým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme vykynuté droždí, zbylé mléko, mouku a sůl. Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu.
  2. Mezitím smícháme suroviny na nádivku.
  3. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem a položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut. Rohlíky pomažeme vejcem a pečeme v horké troubě nebo peci při 180 °C zhruba 15 až 20 minut.
Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

Žena se fotí zaseklá na různých místech, lidé jí za to platí

Pětadvacetiletá Danielle Birchová z Velké Británie váží dvě stě dvacet dva kilogramů a nehodlá zhubnout ani deko. Díky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zásadní rady, jak cvičit při hubnutí a zbavit se přebytečného tuku

Seriál Na prvním místě je jídlo. Pokud chcete zhubnout, nevyhnete se úpravě jídelníčku. O tom ostatně byly první dva díly...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Největší zlo? Rýže v pytlíku. Je to hnusné, říká šéfkuchař z MasterChefa

Premium Kdysi se v Praze na „čínu“ chodilo do Vodičkovy ulice, od konce roku 2017 se na pravou „asii“ chodí do restaurace Sia...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...