Upečte si svatomartinské rohlíčky a pochlubte se svým pekařským umem

  0:15aktualizováno  0:15
Martinské rohlíčky nebo podkovy se připravovaly koncem října, kdy končila čeledínům služba a vyráželi za prací jinam. Sladké pečivo plněné mákem si můžete přichystat s pomocí Lindy a Kateřiny z Herbáře. A pokud se ostatním pochlubíte svým pekařským uměním, můžete vyhrát kuchařku.

Kateřina Winterová s Lindou Rybovou připraví v dalším díle kuchařského Herbáře spoustu podzimních dobrot. Nejprve si udělají jeřabinovou marmeládu, kterou následně využijí na marinádu s chilli. Jeřabiny si určitě zaslouží i dnes své místo v kuchyni, jsou totiž plné vitaminu C. Nezapomínejte ale, že jeřabiny se musí před konzumací usušit nebo musí přejít varem, jinak by vám z nich mohlo být zle od žaludku.

Podzim, to jsou hrušky a šípek

Fotogalerie

K podzimu patří i úroda hrušek, které snižují krevní tlak a odvodňují. Několik jich Linda uvaří ve víně kořeněném badyánem a skořicí, po uvaření hrušek víno zredukuje a udělá z něj sirup k polévání ovoce. Zbytek hrušek Katka s Lindou osmaží na másle a přidají ke slanině, vlašským ořechům, špenátovým listům a šalotce do teplého podzimního salátu. V zimě určitě přijde vhod i sladká hruškovo-fíková marmeláda s koriandrem a mákem, která je specialitou Kateřiny.

Na podzim dozrávají i šípky, Linda s Katkou vyzkoušejí švédský recept na šípkovou polévku s  pšeničnými klíčky, oříšky a medem, která vás zahřeje i během sychravých podzimních dnů. To dokáže i lahodná dýně hokkaidó zapečená s mletým masem, sýrem a smetanou.

Svatý Martin nás čeká až za týden, ale již nyní se na něj můžete nachystat. Husa by to asi nevydržela, ale všem určitě uděláte radost svatomartinskými rohlíčky plněnými mákem.

Co pečete vy? Pošlete recept a vyhrajte

Pečete rohlíčky, rolády, buchty nebo koláče? Jaké sladké pečivo nesmí chybět na vašem svátečním stole? Pošlete nám svůj recept na sladké pečivo a vyhrajte kuchařku z první série televizního Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do čtvrtka 6. listopadu ZDE.

Vítězem minulého kola se stal Otto Plášek se svým receptem na sváteční slepičí polévku.

Martinské rohlíky

Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi. Na sv. Martina končila čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na odchodnou (proto se jim říkalo vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2 hodiny

Rohlíky:

Upečené svatomartinské rohlíčky, vedle jsou rohlíky z žitné mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • sůl
  • ½ vejce na potření
  • sádlo na vymazání plechu
  • mouka na podsypání válu

Maková nádivka:

Herbář II

Kuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1.

  • 100 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu

  1. V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vykynout kvásek. Máslo utřeme se zbylým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme vykynuté droždí, zbylé mléko, mouku a sůl. Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu.
  2. Mezitím smícháme suroviny na nádivku.
  3. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem a položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut. Rohlíky pomažeme vejcem a pečeme v horké troubě nebo peci při 180 °C zhruba 15 až 20 minut.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Příběh Tamary: Manžel mě roky podvádí, nevěru jsem mu oplatila

Manžel je nejspíš závislý na sexu, protože jen já mu nestačím. Neustále mě podvádí, vždy ale slibuje, že toho nechá,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Lenky o její cestě za ženskostí. Pomohla jí plastika prsou

Z toho, že nemá prsa, byla Lenka nešťastná už od základní školy. „V tu dobu však byla ještě nějaká naděje, že by mi...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Krémová quinoa s halloumi a avokádem

Halloumi, quinoa a avokádo - skvělá kombinace, které nelze odolat. Uvařte si podle našeho receptu zdravou a lahodnou...

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

RECEPT DNE: Jablečné lívanečky

V neděli máte více času na přípravu snídaně a tak můžete pro rodinu připravit vynikající jablečné lívanečky.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

SOUTĚŽ: Zapojte se do velké fotosoutěže o hračky Fisher-Price
SOUTĚŽ: Zapojte se do velké fotosoutěže o hračky Fisher-Price

Milé maminky, letos jsme si pro vás opět připravili velkou fotosoutěž se značkou Fisher-Price! Vyfoťte své děťátko s jeho oblíbenou hračkou, nahrajte ji do soutěže a získejte hodnotné ceny.

Najdete na iDNES.cz