Dominance Pogačara. Slovinec vládl královské etapě Gira, dařilo se i Hirtovi

  10:35aktualizováno  17:41
Italské Giro dál pokračuje ve znamení dominance slovinského cyklisty Tadeje Pogačara. Jezdec stáje UAE Emirates vládl i královské, patnácté etapě s 5400 výškovými metry a po dlouhém úniku si dojel pro čtvrté vítězství. Zároveň navýšil náskok v celkové klasifikaci. Jan Hirt z Quick-Stepu byl v etapě desátý a stejná pozice mu patří i celkově.
Tadej Pogačar vítězí v královské 15. etapě Gira.

Tadej Pogačar vítězí v královské 15. etapě Gira. | foto: Reuters

Hirt se až do posledního stoupání dne držel v hlavní skupině. Na začátku kopce se dokonce posunul vedle Gerainta Thomase z Ineosu či Daniele Felipa Martíneze z Bory, jenže posléze začal přece jen trochu ztrácet a kandidáti na pódium mu poodjeli.

Český jezdec Quick-Stepu nakonec páskou projel s mankem 3:21 minuty na Pogačara, na Martíneze s Thomasem ztratil půl minuty.

ONLINE

15. etapu jsme sledovali podrobně

V celkové klasifikaci se posunul o tři místa na desátou pozici s odstupem 13:11 minuty na Slovince, devátý Einer Rubio z Movistaru je před ním o necelou minutu.

Když Hirt dojížděl do cíle, v Pogačarově týmu se už slavilo. Od Slovince šlo o další parádní představení. A nejen jej. Jeho kolegové z UAE se od začátku 222kilometrové trasy pohybovali na čele pelotonu, udávali tempo a skupině uprchlíků povolili jen takový náskok, který dokáže lídr závodu sjet.

Bylo jen otázkou času, kdy Pogačar zaútočí. Bude to během posledního strmého stoupání Mottolino? Nebo už dřív, během předposlední vrchařské prémie první kategorie Foscagna?

Druhá možnost byla správná.

Pětadvacetiletý Slovinec zabral 14,5 kilometru před cílem. Nejprve do vysílačky oznámil své plány, pak mu parťák Rafal Majka uhnul stranou a on rozkmital své rychlé nohy. Šlo o neuvěřitelný nástup. Ještě než soupeři stihli zareagovat, už měl několik metrů k dobru. Stíhat se ho pokusil jen Martínez, jenže i on po chvíli zjistil: Kdepak, úroveň tohoto muže je zkrátka úplně někde jinde.

Tadej Pogačar v růžovém trikotu ujíždí ve stoupání 15. etapy Gira Nairu Quintanovi.

Martínez se tak vrátil do skupiny k Thomasovi, Hirtovi a dalším jezdcům na celkové pořadí a Pogačar mizel z dohledu. Na vrcholu Foscagny už měl více než minutový náskok, navíc předjel téměř všechny cyklisty z úniku a zbýval před ním jen Nairo Quintana z Movistaru.

A záhy dohnal i jeho.

Necelé dva kilometry před páskou se Slovinec dostal na samé čelo před Kolumbijce. Do finiše se řítil s úsměvem a obrovským náskokem. Na dvojici Martínez-Geraint Thomas z Ineosu najel 2:51 minuty!

„Dnešek byl jeden z nejlepších – možná ne-li vůbec nejlepší – den mé kariéry,“ rozplýval se. „Byla to opravdu nádherná trasa, nádherná stoupání. Královská etapa, navíc Livigno je moje oblíbené místo… Můj tým odvedl skvělou práci. Tuhle etapu jsme měli v hledáčku už od prosince.“

Martínez páskou projel jako pátý, Thomas byl šestý. Pro druhé místo si dorazil Quintana, který měl manko 30 sekund a pro třetí s odstupem 2:32 minuty Georg Steinhauser z EF. Čtvrtý skončil s mankem 2:48 minuty Romain Bardet z DSM.

Tadej Pogačar si jede pro vítězství v královské 15. etapě Gira.

„Jsem šťastný, že jsme měli všechno pod kontrolou,“ popisoval Pogačar. „Únik by hodně silný. Museli jsme jet chytře. Během předposledního stoupání jsme si řekli, co budeme dělat. Rafa Majka jel skvěle, když se mi otevřela šanci, zabral jsem a doufal, že ostatní nebudou stačit. Naštěstí to vyšlo a pokračoval jsem dál.“

V celkové klasifikaci má Pogačar už 6:41 minuty k dobru na druhého Thomase, třetí je s odstupem 6:56 minuty Martínez. Čtvrtý Ben O´Connor z AG2R je pozadu o 7:43 minuty.

V pondělí je na Giru na programu volný den.

Jak se vše odehrálo

Královská etapa. Papírově šlo o nejtěžší den italského Gira. Celkem 222 kilometrů a 5400 výškových metrů. Takové byly parametry patnácté etapy. Na jezdce čekalo pět vrchařských prémií včetně tří první kategorie. Finiš obstaralo Mottolino, 4,6kilometrový výstup s průměrem 7,6 procent a maximy až k 19 procentům.

Profil 15. etapy italského Gira.

Boj o únik. Mohla to být dobrá šance na vítězství z úniku. To si uvědomovali všichni vrchaři a o jízdu před pelotonem byl boj. Jako první se odtrhla dvanáctka závodníků, v níž figurovali i sprinteři jako Ewan z Jayca či Pithie z Groupamy, kteří si chtěli vytvořit náskok do prvních kopců.

Další pokusy. Tím však pokusy o únik neskončily. Během prvního výšlapu dne se o něj pokoušeli další a další cyklisté. Mezi nimi byli třeba Geschke z Cofidisu, druhý muž vrchařského žebříčku, Alaphilippe z Quick-Stepu či Plapp z Jayca.

Dvě skupiny před pelotonem. Na dalším výšlapu – San Zenu – se před balíkem vytvořily dvě skupiny, mezi nimiž byl minutový rozdíl. První měla šest jezdců a byli v ní například Scaroni z Astany, Bayer z Alpecinu či Pellizari z Bardiani. Druhá čítala přes čtyřicet lidí a skládala se z mixu sprinterů a vrchařů. Jeli v ní třeba Quintana a Barta z Movistaru, Alaphilippe a Vansevenant z Quick-Stepu, López z Treku, Schachmann z Bory, Valter z Vismy, Narváez z Ineosu. Nejvýše byl v celkové klasifikaci postavený Storer z Tudoru, jenž na Pogačara ztrácel 9:11 minuty.

Klid mezi favority. V hlavním poli mezitím panoval klid. O tempo se staral Bjerg z UAE. Jel sice ostře, uniknuvším skupinám povolil maximálně kolem pěti minut, nešlo ale o tempo, které by odpáralo soupeře Pogačara.

Hlavní skupina během výšlapu na Mortirolo v 15. etapě Gira

První z velikánů. Pod obávaný výšlap Mortirolo dojela čelní šestice s náskokem 45 sekund na skupinu pronásledovatelů. Peloton ztrácel 4:45 minuty.

Pohromadě. Na Mortirolo jako první vystoupal Scaroni. Přetěžký kopec pořádně protřídil skupiny v úniku a z původně více než padesátky jezdců po něm zůstalo před pelotonem jen 17 cyklistů. Obě skupiny se ve sjezdu spojily. Na čele zůstávali třeba Alaphilippe, Quintana, Valter, López, Storer či Narváez.

Dělení. Ještě před nájezdem na další vrchařskou prémii první kategorie Foscagnu se skupina v úniku ztenčila. Odpadli například López, Scaroni či Vansevenant a po chvíli i Alaphilippe.

Útoky. Na začátku Foscagny zaútočil z čelní skupiny Steinhauser z EF. Po několika kilometrech se k němu připojil Quintana. Vůbec nic jistého ale neměli. Mezi favority totiž pomalu končilo příměří. Na čelo grupy se přesunul Majka a pro svého lídra Pogačara navýšil tempo. Hlavní pole se začalo tenčit, Hirt se sice pohyboval v závěru, ale skupiny se držel.

Nairo Quintana během královské 15. etapy Gira.

Pogačar jede. Čtrnáct kilometrů před cílem během Foscagny Pogačar zaútočil. Soupeře zaskočil, ani pořádně nestihli zareagovat. Rozjel se za ním jen Martínez z Bory, ovšem po chvíli snahu vzdal a připojil se k Thomasovi a spol.

Dominance. Pogačar se soupeřům v celkové klasifikaci vzdaloval dál. Zároveň dojížděl i jednoho jezdce z úniku za druhým. Pod cílovým výšlapem před sebou měl už jen Quintanu, který se předtím vzdálil Steinhauserovi. Dojede i jeho? Samozřejmě, s přehledem. Pogačar si tak mířil pro čtvrté vítězství na letošním Giru.

Cyklistický etapový závod Giro d’Italia

15. etapa (Manerba del Garda - Livigno, 222 km):

1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 6:11:43, 2. Quintana (Kol./Movistar) -29, 3. Steinhauser (Něm./EF Education-EasyPost) -2:32, 4. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -2:47, 5. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe), 6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) oba -2:50, ...10. Hirt (ČR/Soudal-Quick-Step) -3:20.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 56:11:46, 2. Thomas -6:41, 3. Martínez -6:56, 4. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -7:43, 5. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -9:27, 6. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -9:45, ...10. Hirt -13:11.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Vondroušová postoupila do čtvrtfinále, v něm ji čeká rozjetá světová jednička

2. června 2024  10:50,  aktualizováno  12:47

Aktualizujeme Poslední Češka v pavouku Roland Garros míří mezi osmičku nejlepších, Markéta Vondroušová na druhém...

Veslařské Primátorky ovládla favorizovaná osma pražské Dukly

2. června 2024  12:43

Osma pražské Dukly podle očekávání ovládla 111. ročník veslařských Primátorek. Posádka ve složení...

Fotbalová rarita: jeden tým, šest Kubátů v sestavě. Bratři, bratranec a děti

2. června 2024  12:29

Kubát, kam se podíváš! Fotbalový Sebuzín v sobotu napsal svoji Klabzubovu jedenáctku v menším...

Martin je do hokeje blázen, až jsme ho museli krotit, vzpomíná Nečasův otec

2. června 2024

Premium Ačkoliv jindy reaguje na telefonáty či esemesky téměř okamžitě, případně pouze s minimálním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...