Pořadí jezdců do 25 let po 15. etapě (bílý trikot):
1. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious 56:21:08
2. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +0:19
3. Filippo Zana (ITA) Team Jayco AIUIa +1:45
4. Davide Piganzoli (ITA) Team Polti Kometa +9:03
5. Alex Baudin (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale Team +14:29

Pořadí bodovací soutěže po 15. etapě (fialový trikot):
1. Jonathan Milan (ITA) Lidl – Trek 284 bodů
2. Kaden Groves (AUS) Alpecin – Deceuninck 175
3. Tim Merlier (BEL) Soudal Quick-Step 93
4. Filippo Fiorelli (ITA) VF Group-Bardiani CSF-Faizané 88
5. Andrea Pietrobon (ITA) Team Polti Kometa 86
---
90. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step 2

Pořadí vrchařské soutěže po 15. etapě (modrý trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 172 bodů
2. Simon Geschke (GER) Cofidis 78
3. Christian Scaroni (ITA) Astana Qazaqstan Team 64
4. Nairo Quintana (COL) Movistar Team 64
5. Daniel Felipe Martínez (COL) Bora – hansgrohe 58

Celkové pořadí po 15. etapě (růžový trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 56:11:46
2. Geraint Thomas (GBR) INEOS Grenadiers +6:41
3. Daniel Felipe Martínez (SLO) BORA – hansgrohe +6:56
4. Ben O ́Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale Team +7:43
5. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain – Victorious +9:27
6. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +9:45
7. Romain Bardet (FRA) Team dsm-firmenich PostNL +10:49
8. Filippo Zana (ITA) Team Jayco AIUIa +11:11
9. Einer Rubio (COL) Movistar Team +12:13
10. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +13:11
145. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +3:36:31

Výsledky 15. etapy
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 6:11:43
2. Nairo Quintana (COL) Movistar Team +0:29
3. Georg Steinhauser (GER) EF Education – EasyPost +2:32
4. Romain Bardet (FRA) Team dsm-firmenich PostNL +2:47
5. Daniel Felipe Martínez (COL) BORA – hansgrohe +2:50
6. Geraint Thomas (GBR) INEOS Grenadiers +2:50
7. Einer Rubio (COL) Movistar Team +2:58
8. Ben O'Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale Team +2:58
9. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +3:05
10. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +3:20
144. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +47:20

Cíl

Tadej Pogačar nastoupil 14 kilometrů před cílem z pelotonu a povedlo se mu předjet všechny skupinky, které se pohybovaly před hlavním balíkem. Nakonec se kilometr a půl před cílem dostal na první místo a zamířil za svým čtvrtým vítězstvím na letošním Giru po fantastickém výkonu. Nejdelší etapu Gira si tak podmanil lídr tohoto slavného etapového závodu.

Český závodník Jan Hirt v barvách Soudalu vybojoval výtečné 10. místo a znovu potvrdil, že letos patří mezi nejlepší závodníky na Giru.

Cíl

Jako desátý se ztrátou 3:21 dorazil do cíle Jan Hirt ze Soudalu! Vyrovnal tím své desáté místo z druhé etapy letošního Gira.

Cíl

Na třetím místě etapu nakonec zakončil vyšťavený Georg Steinhauser. Čtvrtý dorazil Romain Bardet, za ním Daniel Felipe Martínez a Thomas Geraint.

Cíl

Se ztrátou necelé půl minuty do cíle dorazil Nairo Quintana v barvách Movistaru.

Cíl

Tadej Pogačar vítězí v nejdelší etapě letošního Gira a výrazně navyšuje své vedení na čele slavného etapového závodu! Je to jeho čtvrtý etapový vavřín v tomto ročníku.

0,8km

Na vrcholu na Mottolinu je pouhých šest stupňů, tedy pořádná zima. Také nic příjemného po 222 kilometrech v nohách.

1km

Na Quintanu má Slovinec k dobru už přes dvacet sekund. Absolutní dominance.

1km

Kolem trasy na Mottolinu jsou davy slovinských fanoušků. Možná i kvůli nim předvádí Pogačar takovou krasojízdu, aby si užili trochu radosti. Do cíle mu zbývá poslední kilometr!

1,5km

Neskutečné, co dnes opět Tadej Pogačar předvádí. Nastoupil z pelotonu 14 kilometrů před cílem, když ztrácel na čelo tři minuty, a o 12,5 kilometru dál už sám vévodí etapě!

1,9km

Tadej Pogačar dorazil ke Quintanovi, podíval se na něj a ujel mu! Pogačar míří za etapovým vavřínem!

2,5km

Mezitím v pelotonu nastoupil Einer Rubio, který se vzdaluje ostatním favoritům a bojuje o vylepšení svého umístění v celkovém pořadí.

2,5km

Pogačar nadále stahuje svou ztrátu. Co 100 metrů, to sekunda či dvě dole.

3km

Poslední tři kilometry! Quintana drží už jen 26 sekund na Pogačara!

4km

Quintana začal stoupat na poslední horskou prémii dnešní nejdelší etapy Gira. Do stoupání se dostal i Pogačar. Steinhauserovi reálně hrozí, že se brzy propadne nejen do skupiny, ve které je nyní Bardet, Conci a Valter, ale také ještě hloubš v pořadí.

8km

Na čele Quintana, Pogačar a Steinhauser, které dělí výrazné rozestupy, absolvují několikakilometrový sjezd, načež se dostanou na úpatí Mottolina. Posledního stoupání dnešní etapy. To měří 4,6 kilometru a má převýšení 7,7 %.

8,5km

Třiatřicetiletý Jan Hirt mezitím zápolí ve skupině favoritů, ze které poodjel Romain Bardet. Hirt dnes může zkusit útočit na vylepšení své dosavadní třinácté pozice v celkovém pořadí Gira.

8,9km

Quintana vyhrál prémii na Passo di Foscagno a získal 40 bodů do hodnocení vrchařské soutěže. Pogařarovi se povedlo dojet Steinhausera a doslova jej na vozovce převálcovat. Za druhé místo získává 18 bodů a pojišťuje své vedení na čele vrchařské soutěže.

10km

Quintana má na čele náskok už 40 sekund na Steinhausera! Zezadu se k Němci, jenž podle výrazu mele z posledního, navíc blíží Pogačar.

12km

Na čele mezitím Steinhauser nedokáže akceptovat tempo Naira Quintany a ztrácí s ním kontakt!

12km

A Pogačar už pláchl i Concimu, takže se pohybuje na třetím místě!

12,3km

Neskutečné Pogačarovo tempo! Dokázal dojet skupinu s Piganzolim a Geschkem. Před ním už tak jsou pouze Quintana, Steinhauser a někde za nimi také Conci.

13km

Na čele se docvakl Nairo Quintana ke Georgovi Steinhauserovi! Oba nyní projíždí oblastí, kde jsou části lesa pokryté zbytky sněhu.

13km

Devátý muž Gira Lorenzo Fortunato odpadl z pelotonu a hrozí mu, že bude nabírat ztrátu.

14km

Zareagovat dokázal prozatím pouze Daniel Felipe Martínez, nicméně i tento závodník ze stáje BORA – hansgrohe má na Pogačara dost citelnou ztrátu.

14km

Jestli chce Tadej Pogačar dnes vyhrát, to je otázkou. Co ale rozhodně chce? Navýšit vedení na čele Gira! Nastupuje z pelotonu a ujíždí svým soupeřům!

14,6km

Peloton, v němž nyní odvádí práci Rafal Majka, jenž má na zádech svého týmového parťáka a lídra Gira Tadeje Pogačara, ztrácí na čelo rovné tři minuty. Není to odstup, který by se nedal během náročných stoupání stáhnout. Otázkou je, jestli o to má Pogačar zájem.

15,5km

Quintana stahuje ztrátu na Steinhausera a naopak navyšuje náskok před šesticí ve složení Conci, Geschke, Piganzoli, Valter, Storer a Covili. Na vrchol Passo di Foscagno zbývá ještě 6,5 kilometru.

16km

Skupina favoritů, respektive peloton, se mezitím výrazně zúžil. Podle informací jsou však všichni favoriti pohromadě.

17,2km

Nairo Quintana se snaží zaútočit a vzdaluje se své skupince, ke které se naopak dotáhli Conci, Piganzoli, Covili a Geschke. Nicméně ztráta na Steinhausera se mezitím vyšplhala na 50 sekund.

18,8km

K Valterovi se dotáhli Nairo Quintana a Michael Storer. Na vedoucího Steinhausera ztrácí zhruba 15 sekund.

19km

Z boje o etapový vavčín zcela odpadl Jhonatan Narváez, který se neudržel ani v původní skupince se Simonem Geschkem, Nicolou concim či Lucou Covilim a Davidem Piganzolim.

20,5km

Za Steinhauserem se snaží vyrazit Attila Valter, za nímž jsou s odstupem dvaceti metrů další dva závodníci. Čelní skupina se zcela rozpadla.

21km

Julian Alaphilippe odpadl z vedoucí skupiny. Naopak Georg Steinhauser zkusil nastoupit a povedlo se mu trochu vzdálit od svých konkurentů!

22km

Závodníci již mají dnes v nohách 200 kilometrů. Tato závěrečná část etapy tak mnohé může zastihnout na hranici fyzických sil.

23km

Dlouhé stoupání, tak trochu předfinálový výšlap, bylo zahájeno. Na čele se drží desítka statečných, za kterými je někde šestičlenná stíhací skupina, která ale není ani tak stíhací skupinou jako spíš odpadlíky po předchozím výšlapu. Peloton ztrácí přes tři minuty.

24km

A už se dostáváme k závěrečným dvěma vrcholům. Tím prvním bude prémie první kategorie na Passo di Foscagno. Stoupání dlouhé 14,6 kilometru má průměrné převýšení 6,3 %.

24,5km

Následovalo po krátkém sjezdu a rovince také Intermezzo v Isolaccia-Valdidentro. Tuto prémii vyhrál Davide Piganzoli.

28,8km

Prémii v Le Motte vyhrál Attila Valter z Team Visma. Získává bonus ve výši tří sekund. Druhý dorazil Nicola Conci, třetí Davide Piganzoli.

29,8km

Na čele se ustálila pětičlenná skupina, do které se ještě dotáhli Conci, Valter a Covili. Za nimi je čtyřčlenná skupina, načež následují další menší či větší hloučky závodníků.

30,5km

Piganzoliho nastolené tempo ovšem dělá problémy i řadě dalších! Drží se jej v tuto chvíli pouze Georg Steinhauser, ostatní mají menší odstup.

31km

Na opačném pólu je Giulio Pellizzari, jemuž už dochází síly a z vedoucí skupiny brzy odpadne.

31km

Během zmíněného náročného stoupání se vedoucí skupina povážlivě natahuje. Davide Piganzoli se pak snaží vzdálit a využívá svých vrchařských kvalit.

35km

Na následujících kilometrech se vozovka bude zvedat až o devět procent na dvoukilometrovém úseku. Na dalších dvou kilometrech bude převýšení v rozmezí 4 až 6 %. Jedná se tedy o úsek, kde by mohl zkusit někdo z čelní skupiny nastoupit a vzdálit se.

41km

Těsně před sprinterskou prémií v Le Motte čeká na závodníky náročnější úsek s tříkilometrovým prudším stoupáním. Posléze přijde na řadu také Intermezzo v Isolaccia-Valdidentro a pak přijdou už dva horské vrcholy této etapy. Konkrétně Passo di Foscagno a Mottolino, kde celá etapa vyvrcholí.

43km

Jhonatan Narváez a Simone Velasco zkouší ujet vedoucí skupině. Vypadá to ale, že jejich nástup byl zachycen.

47km

Nyní se do toho ale borci v pelotonu trochu opřeli a během dvou kilometrů stáhli půl minuty. Možná některé týmy straší Michael Storer, dvanáctý muž Gira, který je v čelní skupině.

49km

Peloton ztrácí na čelo čtyři minuty a 20 sekund. Prozatím příliš svou ztrátu nestahuje. Je teoreticky možné, že nechá o etapový vavřín usilovat uprchlíky, přičemž budou probíhat boje mezi favority bez snahy o etapové vítězství.

52km

Vedoucí trojička byla těsně na konci sjezdu dojeta skupinou za sebou. Dohromady se na čele utvořil balíček 17 závodníků.

59km

Vedoucí trojička má na čele k dobru 25 sekund. Až do konce sjezdu se nedá příliš očekávat, že se to nějak výrazněji změní. Na krátkých rovinkách ale přeci jen mohou menší výkyvy v rozestupu přicházet.

63km

Nyní na závodníky čeká delší prudší sjezd do údolí, za nímž se opět začne pozvolně stoupat. Než se ale dojede na úpatí další vrchařské prémie, budou na programu sprinterská prémie a Intermezzo.

66,6km

Na vrcholu Passo del Mortirolo byl nakonec jako první Christian Scaroni, který bere 40 bodů! Druhý byl Giulio Pellizzari, jenž získal 18 bodů. Nicola Conci se vyšťavil při stíhací jízdě a dorazil třetí.

67km

Concimu se povedlo docvaknout ke Scaronimu s Pellizzarim. Zezadu se ale už blíží Geschkeho skupina, to nejhorší ale mají závodníci na čele za sebou.

67,6km

Stíhací skupina se definitivně rozpadla na několik malých skupinek. Conci už má oční kontakt s vedoucím duem.

68,1km

Conci z Alpecinu opět nastoupil a tentokrát Geschke nedokázal zareagovat! Conci se tak sám vydává za Scaronim s Pellizzarim na čele.

68,5km

Na vrchol Passo del Mortirolo zbývají dva kilometry. Conci a Geschke se snaží stahovat ztrátu na čelo.

69km

Ve stíhací skupině se začíná nastupovat. Zkoušel to Nicola Conci, Simon Geschke okamžitě zareagoval a nástup zachytil.

71km

Scaroni s Pellizzarim ze sebe vydolovali další energii a povedlo se jim navýšit náskok na Geschkeho stíhací skupinu na 57 sekund!

73km

Pellizzari se Scaronim stále drží náskok okolo 40 sekund na stíhací skupinu. Převýšení vozovky se ustálilo okolo sedmi procent. Passo del Mortirolo bude stát závodníky na čele hodně sil, protože se prostřídávají pouze ve dvou.

74km

Jak se vedoucí skupina snaží odolat hrozbě ztráty náskoku, vydává ze sebe opravdu hodně energie. Na Alessandra Tonelliho už to bylo příliš a z čelní skupinky odpadl.

75km

Nejnáročnějším úsekem stoupání bude oblast zhruba tři kilometry před vrcholem, během nichž neklesne převýšení pod 10 %. Na tuto část trasy nejspíš čekají vrchaři ze stíhací skupiny, která momentálně vedoucí trojičku vůbec nestahuje.

77,5km

Také Harrison Wood z Cofidisu neustál tempo na čele a odpadl z vedoucí skupinky, která nyní pokračuje už jen ve třech. Na stíhací skupinu mají Scaroni, Pellizzari a Tonelli nadále k dobru 50 sekund.

79km

Hned na začátku stoupání odpadli z vedoucí skupiny Davide Ballerini a Tobias Bayer. Na čele tak pokračují už jen Christian Scaroni, Harrison Wood, Giulio Pellizzari a Alessandro Tonelli. Ve stíhací skupině se o tempo starají závodníci Teamu Polti Kometa.

82km

Zbývají tři kilometry na začátek náročné vrchařské prémie. Vedoucí skupinka zatím udržuje náskok, nedá se však očekávat, že by toto vedení vydrželo více než pár kilometrů po začátku stoupání na Passo del Mortirolo. Zatím se ale Bayer, Ballerini, Scaroni, Wood, Pellizzari a Tonelli snaží se svým náskokem pracovat a ještě ho třeba trošičku navýšit. Za sebou ale mají skutečně velkou smečku vlků.

84km

Už jen 44 sekund dělí stíhací skupinu od čela závodu. Pomalu se blíží úpatí náročného stoupání na Passo del Mortirolo (12.6 km à 7.7%), kam bude chtít mezi prvními dorazit zejména Simon Geschke.

90km

Stíhací skupině se povedlo stáhnout ztrátu na vedoucí šestku (Bayer, Ballerini, Scaroni, Wood, Pellizzari a Tonelli) k jedné minutě. Peloton ztrácí na čelo čtyři minuty a 20 sekund.

92km

Zisk dvanácti bodů za vítězství ve sprinterské prémii v Malonnu slaví Christian Scaroni, za ním projel prémií Tobias Bayer a třetí byl Davide Ballerini.

97km

Před sprinterskou prémií budou nyní závodníci zhruba pět kilometrů mírně stoupat, načež bude následovat krátká rovinka v Malonnu. Náskok vedoucí šestice se snížil na minutu a 40 sekund.

100km

Do cíle etapy zbývá 100 kilometrů!

104km

Nadále probíhá dlouhý přejezd ke sprinterské prémii v Malonnu. Těsně před ní bude mít vozovka pár kilometrů mírné převýšení. Je to předzvěst následujícího stoupání na Passo del Mortirolo, vrchařskou prémii první kategorie.

108km

Na čelních pozicích se obrázek nemění. Čelo má náskok 1,8 kilometru na stíhací skupinu, která má k dobru 1,9 kilometru před pelotonem.

111km

Martínez potřeboval podle informací opět výměnu jízdního kola. Naštěstí pro něj ale ztráta na peloton není nikterak vysoká.

114km

Vedoucí šestice uprchlíků dokázala zvýšit náskok na stíhací skupinu přes dvě minuty. Nadále se postupnými krůčky naopak přibližuje peloton, na jehož čele dál pracují hlavně závodníci UAE.

118km

Problémy měl Daniel Felipe Martínez, třetí muž Gira. Potřeboval vyměnit bicykl. Počkal na něj týmový parťák z BORA – hansgrohe Patrick Gamper, jenž mu pomůže dotáhnout se zpět do pelotonu.

122km

Závodníci na čele mají za sebou sto kilometrů dnešní nejdelší etapy celého Gira. V popředí jsou s takřka dvouminutovým náskokem Tobias Bayer, Davide Ballerini, Christian Scaroni, Harrison Wood, Giulio Pellizzari a Alessandro Tonelli.

125km

Zatím peloton se trošičku přibližuje, vedoucí skupinka nadále ujíždí skupině za sebou, ve které je podle aktuálních údajů 43 závodníků. V tuto chvíli probíhá nejklidnější část celé etapy. Za sprinterskou prémií v Malonnu přijde naopak ta nejnáročnější část závodu.

130km

Peloton si kontroluje odstup od čela závody okolo pěti minut. Větší náskok v tuto chvíli nehodlá hlavní balík s favority dopustit.

135km

Bayer, Ballerini, Scaroni, Wood, Pellizzari a Tonelli mají k dobru před skupinou za sebou nadále více než minutu. Nyní je na programu poměrně dlouhý přejezd přes 40 kilometrů ke sprinterské prémii v Malonnu.

140km

Julian Alaphilippe má technické problémy a potřebuje pomoc mechaniků. Nabere kvůli tomu ztrátu na skupinu.

141km

Podstatné je také to, že vedoucí šestka má k dobru přes minutu na skupinu za sebou.

143km

Čelo závodu se blíží ke konci sjezdu u města Pisogne. Náskok na peloton vystoupal přes pět minut.

146km

S Tobiasem Bayerem nyní drží mírný náskok před padesátičlenným balíkem za sebou dalších šest závodníků. Jsou tam Ballerini, Scaroni, Wood, Leemreize a Pellizzari.

151km

Tobias Bayer z Alpecinu se snaží využít svých sjezdařských kvalit a vzdaluje se od svých soupeřů na čele etapy. Spíš to ale bere tak, že si jede sám a nehrozí mu nějaká kolize ve skupině.

153km

Peloton projel se ztrátou čtyř a půl minuty přes vrcholek Colle San Zeno. Mezitím má čelo závodu za sebou už pár kilometrů sjezdu.

157,2k

Simon Geschke se snažil vyrazit do úniku, ale těsně před cílem se před něj natlačil Christian Scaroni z Astany! Scaroni tedy bere 18 bodů. Geschke bere bodíků osm a v součtu má 67 bodů. Upevnil tím své druhé místo mezi vrchaři.

158km

Stíhací skupina se před vrcholem Colle San Zeno dokázala dotáhnout k vedoucí skupině!

159km

Na čele se snaží vygradovat tempo a uhájit vedení před vrcholem tohoto stoupání. Po něm bude následovat zhruba 15 kilometrů dlouhý sjezd.

159,4k

Stíhací skupina, ve které je Simon Geschke, se přiblížila na pouhých dvacet sekund od čela etapy. Na vrchol Colle San Zeno zbývají dva kilometry.

160km

Calmejaneova skupina na čele závodu už má na zádech Scaroniho, Piganzoliho a Pellizzariho. Opět se tak vedoucí balíček rozšířil na dvanáct jmen.

162km

Na vrchol Colle San Zeno zbývá zhruba pět kilometrů. Vedle zmíněné trojice se udržuje v rozumném odstupu také Geschkeho stíhací skupina. Pokud ale závodníci této skupiny nedokážou ještě zabrat, uteče Geschkemu i další prémie dnešní etapy.

163km

Caleb Ewan nezvládá tempo čelní skupiny, ze které odpadá. Zezadu se k němu blíží Christian Scaroni, Davide Piganzoli a Giulio Pellizzari. Mattia Bais neustál nasazené tempo ve stíhací skupince.

164,4k

Jenže teď pláchli ze stíhací skupiny úplně jiní závodníci než Geschke, konkrétně Scaroni a Bais. Stíhací skupina se navíc začíná drobit.

165km

Znovu je v popředí hodně vidět Simon Geschke, který se snaží chvílemi diktovat tempo a pomoci své skupině dotáhnout se na čelo. Sbírat body na prémiích je v jeho zájmu.

165,5k

Ve stíhací skupině se spolupracuje, díky čemuž se ztráta na čelní desítku zmáčkla k jedné minutě! Na vrcholu Colle San Zeno se pořadí na čele pravděpodobně kompletně promíchá.

167km

Z čelní skupiny odpadl také Bert Lerberghe ze Soudalu. Takže na čele se pokračuje už jen v deseti.

167,4k

Ze stíhací skupiny se snaží vzdálit Luke Plapp, jeho nástup ale byl zachycen.

168km

Výstup na Colle San Zeno nezvládá Olivier Le Gac, jenž se propadl mimo vedoucí skupinu a bude mít hodně práce s tím, aby se opět docvakl.

168km

Tempo vedoucí skupiny na prvních kilometrech stoupání se zvyšuje, díky čemuž se dvanáctka uprchlíků zase mírně vzdálila od stíhacího balíku. Mezitím v pelotonu začali pracovat závodníci UAE.

171km

Mezitím vedoucí dvanáctka dorazila na počátek stoupání na Colle San Zeno!

172km

Mírně se z této skupiny odpoutali Alaphilippe a Amanuel Ghebreigzabhier.

173km

Stíhací skupina má podle informací 50 členů a vedle Geschkeho, tedy druhého muže vrchařské soutěže, v ní jsou napříkladJhonatan Narváez, Maximilian Schachmann, Aurélien Paret-Peintre, Michael Storer, Einer Rubio, či hned pět členů Bardiani.

173km

Vedoucí Calmejanova skupina se blíží na úpatí Colle San Zeno. Stíhací skupina drží odstup pod dvě minuty, peloton je vzdálen tři a půl minuty.

176km

Ve stíhací skupině se Julian Alaphilippe a Andrea Vendrame rozhodli trochu rozpohybovat tempo svými nástupy. Odstup od vedoucí skupiny klesl pod dvě minuty.

179km

Clément Davy z Groupamy se rozhodl v dnešní etapě vzdát a Giro pro něj končí.

180km

Stoupání na Colle San Zeno bude dnešní první opravdovou prověrkou. Jedná se o prémii druhé kategorie, s délkou 13,7 kilometru a průměrným převýšením 6,7 %. Na trase jsou ale i úseky s převýšením přes 10 %.

184km

Stíhací skupina projela na vrcholu Lodrina se ztrátou dvou minut na čelní skupinu. Peloton je o další minutu zpět.

184km

Vrchařskou prémii na Lodrinu nedokázala Calmejane vyhrát a bere pouze čtyři body za druhé místo! Nejrychlejším byl na vrcholu člen Groupamy Laurence Pithie, jenž bere devět bodů. Také se na něj Calmejane docela ošklivě díval, že mu zkomplikoval dnešní plány.

186km

Geschkemu s Costiou trochu došla šťáva a jejich stíhačka se zastavila. Nicméně, za Lodrinem bude následovat sjezd a krátký přejezd na další vrchařskou prémii na Colle San Zeno. A to už bude o poznání těžší výšlap, při němž budou moci ve své práci pokračovat.

188km

Na toto dění reaguje také peloton, který se snaží zvýšit své tempo. To není úplně nejpříznivější zpráva pro uprchlíky na čele.

188km

Rozhodně zajímavá stíhačka. Geschke a Costiou stáhli na vedoucí skupinu během první poloviny stoupání na Lodrino přes minutu!

188,5k

Geschkeho tempo však akceptuje pouze jeden z jezdců Arkéy, konkrétně Ewen Costiou. Ostatní na ně začínají ztrácet.

189km

S Geschkem se odpoutala hodně početná skupina zhruba dalších 20 závodníků, kteří ukazují pelotonu svá záda.

190km

Při prvním dnešním stoupání začíná náskok vedoucího skupiny mírně klesat, stále se však drží nad třemi minutami. Na čele pelotonu se totiž začalo pracovat, vytvořil se hodně dlouhý vláček, který táhne Simon Geschke z Cofidisu. Ten je druhý v pořadí vrchařské soutěže a rozhodně by nebyl proti, kdyby se mu povedlo čelní skupinu stíhat.

192km

Čelo etapy začíná stoupat na prvních vrchařskou prémii na Lodrino. Motivaci bojovat o prémie má Lilian Calmejane, jenž je prozatím v soutěži na pátém místě a dnes může vybojovat spoustu bodů, díky čemuž by se mohl přiblížit k vedoucímu Pogačarovi.

196km

Vedoucí skupina si vypracovala náskok okolo tří a půl minuty. Mezitím se už blíží na začátek prvního stoupání třetí kategorie na Lodrino. Toto stoupání bude měřit 7,6 kilometru s průměrným převýšením 4,4 %. Jedná se teprve o takový předkrm hlavních událostí etapy.

199km

Piccolo to vzdal a zařadil se zpátky do pelotonu.

203km

Podle informací v závodě skončil Christophe Laporte z Team Visma. Mezitím si sólo závod stále jede Andrea Piccolo, který se marně snaží dostihnout vedoucí dvanáctku.

205km

Podle oficiální statistiky Gira je aktuální rozestup mezi čelní skupinou a pelotonem takřka dva a půl kilometru. Průměrná rychlost zatím dosahuje přes 47 kilometrů v hodině. Nicméně tato rychlost bude klesat, jakmile přijdou na řadu první stoupání.

210km

Čelní skupina si poctivě buduje náskok před pelotonem. Při průjezdu Vobarnem, což je město v provincii Brescia, už má k dobru dvě minuty.

214km

Z členů čelní skupiny je na tom v pořadí Gira nejlépe Lilian Calmejane, jemuž se ztrátou 31 minut patří 24. místo.

215km

V čelní skupině registrujeme tyto závodníky: Tobias Bayer z Alpecinu, Davide Ballerini a Simone Velasco z Astany, Harrison Wood z Cofidisu, Lilian Calmejane z Intermarché, Bert Lerberghe ze Soudalu, Ewan Caleb z Jayca, Davide Bais z Polti Kometa, Alessandro Tonelli z Bardiani a pak trojici z Groupamy Laurence Pithie, Lewis Askey a Olivier Le Gac.

216km

Z pelotonu se vzdaluje Andrea Piccolo, jenž se snaží dohnat čelo závodu.

218km

Ne každému se to ale líbí, někteří členové pelotonu se snaží tempo zase vygradovat. Vypadá to však, že dnešní únik je stanoven!

218km

A vskutku to vypadá zajímavě! Čelní skupinka si vypracovala náskok okolo 25 sekund, peloton totiž zpomalil.

220km

Mírný odstup si vypracovala skupinka dvanácti závodníků. Peloton nicméně prozatím nechce svolit k úplnému úniku a pracuje na tempu. Jelikož však ve skupině v popředí není nikdo, kdo by ohrožoval elitní desítku, je to nadějný nástup.

222km

Okamžitě se na čele balíku utvořil vláček, který se snaží odpoutat od pelotonu.

222km

Etapa odstartovala.

Nejdelší etapa letošního Gira bude během několika minut odstartována. Pelotonu schází 2,5 kilometru do oficiálního startu.

Pořadí jezdců do 25 let po 14. etapě (bílý trikot):
1. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious 50:05:26
2. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +1:13
3. Filippo Zana (ITA) Team Jayco AIUIa +2:09
4. Alex Baudin (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale Team +3:39
5. Davide Piganzoli (ITA) Team Polti Kometa +8:54

Pořadí bodovací soutěže po 14. etapě (fialový trikot):
1. Jonathan Milan (ITA) Lidl – Trek 284 bodů
2. Kaden Groves (AUS) Alpecin – Deceuninck 174
3. Tim Merlier (BEL) Soudal Quick-Step 93
4. Filippo Fiorelli (ITA) VF Group-Bardiani CSF-Faizané 86
5. Andrea Pietrobon (ITA) Team Polti Kometa 86

Pořadí vrchařské soutěže po 14. etapě (modrý trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 104 bodů
2. Simon Geschke (GER) Cofidis 59
3. Valentin Paret-Peintre (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale 55
4. Daniel Felipe Martínez (COL) Bora – hansgrohe 52
5. Lilian Calmejane (FRA) Intermarché – Wanty 32

Celkové pořadí po 14. etapě (růžový trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 50:00:09
2. Geraint Thomas (GBR) INEOS Grenadiers +3:41
3. Daniel Felipe Martínez (SLO) BORA – hansgrohe +3:56
4. Ben O ́Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale Team +4:35
5. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain – Victorious +5:17
6. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +6:30
7. Filippo Zana (ITA) Team Jayco AIUIa +7:26
8. Romain Bardet (FRA) Team dsm-firmenich PostNL +7:52
9. Lorenzo Fortunato (ITA) Astana Qazaqstan Team +8:40
10. Alex Baudin (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale +8:56
...
13. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +9:41
147. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +2:49:01

Jedná se o horskou etapu, která má několik vrcholů v podobě opravdu těžkých stoupání. Na zhruba 155. kilometru je na programu výstup na Passo del Mortirolo (12,6km s převýšením 7,7 %), což je stoupání první kategorie. Předcházet mu budou dva klasifikované výstupy třetí a druhé kategorie, konkrétně na Lodrino (7.6 km à 4.4%) a Colle San Zeno (13.7 km à 6.7%). Devět kilometrů před cílem je vrchol další jedničkové prémie na výšlapu na Passo di Foscagno (14.6 km à 6.3%). Cíl pak bude na Mottolinu (4.6 km à 7.7%).

Pokud neuspěje nedělní únik, pak je suverénním favoritem etapy Tadej Pogačar, kterému přesně takový profil etapy sedí.

Letošní Giro d'Italia má před sebou v pořadí 15. etapu, která se řadí k těm nejdelším. Startuje v Manerba del Garda a končí v Livignu. Její délka činí 222 kilometrů.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:40.