Pořadí týmů
1. Decathlon AG2R La Mondiale Team 191:22:59
2. INEOS Grenadiers +16:47
3. UAE Team Emirates +34:11
4. Bahrain – Victorious +1:00:28
5. Team dsm-firmenich PostNL +1:16:22

Pořadí jezdců do 25 let (bílý trikot):
1. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious 63:41:47
2. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +0:41
3. Filippo Zana (ITA) Jayco AIUIa +3:23
4. Davide Piganzoli (ITA) Polti Kometa +12:09
5. Valentin Paret-Peintre (FRA) Decathlon AG2R +30:43

Vrchařská soutěž (modrý trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 230 bodů
2. Giulio Pellizzari (ITA) VF Group-Bardiani CSF 148
3. Georg Steinhauser (GER) EF Education – EasyPost 130
4. Nairo Quintana (COL) Movistar 114
5. Christian Scaroni (ITA) Astana Qazaqstan 92

Bodovací soutěž (fialový trikot):
1. Jonathan Milan (ITA) Lidl – Trek 284 bodů
2. Kaden Groves (AUS) Alpecin – Deceuninck 175
3. Julian Alaphilippe (FRA) Soudal Quick-Step 113
4. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 111
5. Filippo Fiorelli (ITA) VF Group-Bardiani CSF 98
---
67. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step 9

Celkové pořadí po 17. etapě (růžový trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 63:31:18
2. Daniel Martínez (COL) Bora – hansgrohe +7:42
3. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers +8:04
4. Ben O ́Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale +9:47
5. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +10:29
6. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +11:10
7. Romain Bardet (FRA) dsm-firmenich PostNL +12:42
8. Einer Rubio (COL) Movistar +13:33
9. Filippo Zana (ITA) Jayco AIUIa +13:52
10. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +14:44
---
142. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +4:50:28

Pořadí 17. etapy
1. Georg Steinhauser (GER) EF Education – EasyPost 4:28:52
2. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates +1:24
3. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +1:42
4. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers +1:42
5. Daniel Martínez (COL) Bora – hansgrohe +1:42
6. Einer Rubio (COL) Movistar +1:42
7. Romain Bardet (FRA) dsm-firmenich PostNL +1:42
8. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +1:55
9. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +1:55
10. Rafal Majka (POL) UAE Emirates +1:55
---
142. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +46:04

Dvaadvacetiletý Georg Steinhauser slaví první vítězství v některém ze závodů nejslavnějších etapáků. Na Giru byl už v 15. etapě třetí, dnes ale vystoupal na Passo del Brocon první a ukazuje, že je před ním skvělá kariéra. A těžit z toho bude moci dlouhodobě i EF Education EasyPost, u nichž má Steinhauser smlouvu ještě na minimálně dva další roky.

Cíl

Jan Hirt se dostal do cíle na skvělém devátém místě! Byl ve skupince s osmým Thymenem Arensmanem a desátým Rafalem Majkou.

Cíl

Třetí je v cíli Antonio Tiberi před Geraintem Thomasem, Danielem Martínezem, Einerem Rubiem a Romainem Bardetem.

Cíl

Tadej Pogačar se dostal do cíle se ztrátou 1:23 minuty. Opět o něco navýší své vedení na čele Gira.

Cíl

Georg Steinhauser, který se dostal do úniku 55 kilometrů před cílem, dorazil do cíle na Passo del Brocon a vyhrál svou první etapu na závodech Grand Tour v kariéře!

1km

Steinhauser má před sebou poslední kilometr a náskok na Pogačara činí 100 sekund!

2km

Na čele mezitím jede stále se dvěma minutami k dobru Georg Steinhauser, jenž už má před sebou jen mírné stoupání a jeden prudký výšlap těsně před cílem. Tato etapa už je jeho, teď metry ubíhají rychleji.

2,1km

A už jim ujíždí! Pogačar se osamostatnil na druhém místě!

2,2km

Do tempa se začal opírat sám Tadej Pogačar. Rozdrobil skupinu favoritů, drží se jej jen pár statečných.

2,5km

Ve skupině favoritů zkusil nastoupit Martínez, Pogačar jej ale zachytil a drží se na jeho zádech. Tempo nezvládá Ben O'Connor, čtvrtý muž pořadí Gira.

2,6km

Steinhauser se dostal do úseku, kde stoupání nemá tak velké převýšení a ještě se v něm probouzí nějaké síly. Energie je ale už poskrovnu.

2,8km

Skupina favoritů neskutečně zrychlila a projevuje se to na ztrátě na čelo! Během půl kilometru došlo ke stažení o nějakých 45 sekund!

3,2km

Steinhauserovi dochází síly. Snaží se jet strojovým tempem, ale každých sto metrů začíná už neskutečně bolet!

3,6km

Oficiální údaje hovoří o tom, že skupina favoritů ztrácí na Georga Steinhausera nadále okolo tří minut. Zdá se, že je rozhodnuto.

4km

Skupina favoritů, kterou nyní táhne Thymen Arensman, pohltila Ghebreigzabhiera, jenž nemá síly a propadne se i za tento paklíček závodníků.

4km

O pelotonu se už nedá hovořit jako o pelotonu. Je to skupina, ve které není v tuto chvíli ani dvacet cyklistů.

4,2km

Z pelotonu odpadl Damiano Caruso z Bahrain – Victorious.

4,5km

Steinhauser vypadá dobře. Sice ze sebe doluje poslední zbytky sil, ale nezvolňuje. A to je pro něj klíčové. Ještě potřebuje ustát zhruba dva a půl kilometru a to nejhorší bude mít za sebou.

5km

Nyní Steinhausera čeká úsek pravdy. Adrenalin hraje jednoznačně svou roli, ale vždy je otázkou, jestli jezdec z úniku má dostatek sil na závěrečný úsek při tak náročném stoupání. V pelotonu začal tvrdě pracovat Narváez.

6km

Šest kilometrů do cíle! Georg Steinhauser z EF Education nadále drží komfortní náskok a vypadá to, že by to dnes mohl zvládnout!

7km

Akcie Georga Steinhausera s každým zdolaným kilometrem stoupají stále výš! Peloton ztrácí na Němce nadále přes tři minuty.

8km

Kritický úsek přijde na řadu pět kilometrů přes cílem. Od té chvíle půjde převýšení přes deset procent a pod tuto hranici klesne v podstatě jen na krátkém úseku před cílem, než přijde další desetiprocentní stěna před vrcholkem na posledním kilometru.

9km

Vedoucí Steinhauser má stále k dispozici komfortní náskok na skupinu favoritů. Stále je sice dostatek času, aby se skupina začala dotahovat, ale aktuální dění na vozovce tomu příliš neodpovídá.

10,1km

To se nelíbí v tuto chvíli jezdcům INEOSu, kteří převzali taktovku a diktují tempo.

11km

Georg Steinhauser již má za sebou první stovky metrů stoupání na Passo del Brocon, tedy již druhého stoupání na tento vrchol etapy. Bude zajímavé sledovat, co předvede peloton, protože ztráta ještě trochu narostla ke třem minutám.

12,1km

Steinhauser si dojel v Pieve Tesino pro tři bonifikační sekundy. O zhruba 40 sekund zpět projel tímto úsekem Ghebreigzabhier, jenž bere sekundy dvě.

15km

Zbývá patnáct kilometrů do cíle etapy a tři kilometry do prémie v Pieve Tesino, kde prakticky okamžitě začne jižní výstup na Passo del Brocon, kde celá sedmnáctá etapa vyvrcholí. Georg Steinhauser má půl minuty náskok na Amanuela Ghebreigzabhiera a přes dvě minuty k dobru na skupinu favoritů.

18km

Nicméně, za Pieve Tesino už může být zase vše jinak. Pokud bude skupina favoritů chtít útočit na vítězství, dojde k velmi rychlému stahování ztráty za touto sprinterskou prémií.

20km

Němec Steinhauser se ve sjezdu vůbec nešetří. Díky tomu stále udržuje konstantní náskok na peloton, který se nedokáže dostat zpět pod dvě minuty.

27km

Začíná opět pršet. Závodníci si musí ve sjezdu dávat velký pozor.

30km

Pogačarova skupina favoritů, ze které se odpoutali Christian Scaroni a Marco Frigo, ztrácí na vedoucího Steinhausera něco málo přes dvě minuty.

31,8km

Georg Steinhauser dorazil na vrcholek Passo Broncon první a vítězí na prémii druhé kategorie. S odstupem 20 sekund projel metou Amanuel Ghebreigzabhier. Na oba nyní čeká krátká několikakilometrová rovina a poté sjezd do Pieve Tesino, kde započne druhý, o něco náročnější a finálový výšlap na Passo Brocon.

34,2km

Steinhauser se ohlíží přes rameno, ale je to už jen na něm! Ghebreigzabhierovi dochází síly a odpadá.

35km

Mokro a zima při stoupání na vrcholek je v tuto chvíli asi jedinou nepříjemností pro vedoucí dvojici, která nadále poctivě spolupracuje.

35,8km

Zbývají čtyři kilometry na vrchol stoupání druhé kategorie. Obrázek dění se nemění, Steinhauser s Ghebreigzabhierem mají náskok okolo 85 sekund. Rozestup se nyní příliš nehýbe a zůstává stabilní.

37,4km

Nastoupit z pelotonu se snaží Simon Geschke, za nímž se vydávají další závodníci. Peloton ale rychle reaguje a snaží se nástup zlikvidovat.

38km

Náročné stoupání na Passo Brocon zatím zvládá dvojice v popředí znamenitě. Steinhauser a Ghebreigzabhier se prostřídávají a povedlo se jim zareagovat na zvýšené úsilí pelotonu.

40,6km

Marco Frigo je už v podstatě dostižen pelotonem, na jehož špici opět pracují jezdci Team dsm-firmenich. Jeho pokus o únik nevyšel. A také peloton výrazně stáhl ztrátu na čelni dvojici, je zpět na minutě.

42,5km

Na čele výborně pracují Georg Steinhauser a Amanuel Ghebreigzabhier, kteří si dokázali vypracovat náskok takřka dvou minut na skupinu favoritů! Mezi těmito dvěma skupinkami by se měl nacházet ještě jeden závodník, konkrétně je to Ital Frigo z Israel Premier-tech.

44km

Problémy s udržením se v pelotonu má Christian Scaroni z Astany. Na čele balíku pracuje Felix Grossschartner, týmový parťák Tadeje Pogačara.

45km

Začalo první ze dvou stoupání na Passo Brocon. Napřed se vyjíždí nahoru po "melčí" straně, následovat bude výstup z jihu, který má několik mnohem náročnějších úseků.

47km

Hirt s Alaphilippem nedokázali pelotonu ujet, mají jen těsný náskok před balíčkem za sebou.

47km

Na dlažebních kostkách vyhrál prémii na Canal San Bovo Georg Steinhauser, jenž bere tři sekundy a 12 bodů. Amanuel Ghebreigzabhier dorazil hned v závěsu za ním.

49km

Z pelotonu se snaží ujet Jan Hirt s Julianem Alaphilippem ze Soudalu!

50km

Vedoucí dvojička si dokázala vypracovat náskok 40 sekund v probíhajícím sjezdu. Blíží se k prémii na Canal San Bovo. Posléze se začne poprvé stoupat na Passo Brocon (13.6 km à 6.5%).

55km

V pelotonu se momentálně nadále drží kolem 30 závodníků. Na čele se spojili Ghebreigzabhier se Steinhauserem. Náskok má čelní skupinka 25 sekund.

56km

Ghebreigzabhier drží mírné vedení před skupinou favoritů. Pomalu se blíží ke sjezdu, za kterým je další sprinterská prémie.

58,6km

Amanuel Ghebreigzabhier získal na Passo Gobbeře devět bodů. Má vypracovaný mírný náskok před svými konkurenty. Za ním je Georg Steinhauser, který získal 4 body..

59,1km

Z pelotonu vyráží do popředí Amanuel Ghebreigzabhier, jenž útočí na vrchařskou prémii na Passo Gobbeře!

61km

Filippo Zana ztratil kontakt se skupinou favoritů. Devátému muži Gira se snaží pomoci jeho parťák Luke Plapp.

61,5km

Jezdci Team dsm-firmenich převzali tempo po dostižení čelní skupiny a diktují tempo předního balíčku s favority.

62km

Úník byl při stoupání na Passo Gobberu zlikvidován. Někteří se ještě snaží nastupovat, ale rozestup je jen nějakých pět sekund.

62,4km

Únik je v podstatě dostižen! Čelo pelotonu už je takřka docvaknuté k vedoucí desítce.

63,5km

Balík se dotáhl na rozdíl pouhých 25 sekund.

64,2km

Začíná stoupání na Passo Gobberu (5.7 km à 5.8%), na jehož vrcholku je prémie třetí kategorie.

66km

Peloton se neskutečně zeštíhlil na zhruba 30 závodníků. Informace, že by v balíku chyběl některý z favoritů, nejsou v tuto chvíli k dispozici.

68,5km

Čelo závodu a v podstatě i peloton má dlouhý sjezd z Passo Rolle za sebou. Zbývají zhruba čtyři kilometry do stoupání na Passo Gobberu.

72km

Rozestup mezi čelní skupinou a pelotonem se ustálil kolem 40 sekund. Vypadá to, že o stahování ztráty má zájem hlavně Tadej Pogačar, který by rád zaútočil na další etapový vavřín, aby potvrdil, že letošní Giro je jednoznačně jeho.

77km

Krátce po dokončení sjezdu do údolí dojde ke krátkému pětikilometrovému přejezdu na úpatí Passo Gobbery, což je stoupání třetí kategorie. Měří 5,7 kilometru a má převýšení 5,8 %.

78km

Dlouhý sjezd z Passo Rolle přináší na mokré vozovce občas trochu nebezpečné situace hlavně v zatáčkách. Naštěstí zatím nedošlo k žádnému pádu. Peloton stáhl svou ztrátu na 40 sekund.

87km

Peloton mezitím stáhl ztrátu na čelní skupinu opět pod minutu. Výborně si kontroluje rozestup.

90km

Nyní následuje zhruba 24 kilometrů dlouhý sjezd, avšak na mokré vozovce, což není úplně nejpříjemnější.

91,5km

Giulio Pellizzari vyrazil z čelní skupiny spolu s Quintanou, který ale nedokázal vymyslet protiútok. Pellizzari bere 40 bodů a ztrácí na Tadeje Pogačara 60 bodů v hodnocení vrchařské soutěže!

93km

Na Passo Rolle bere vítěz 40 bodů, druhý 18 bodů a třetí 12 bodů. Zájemců o tuto prémii je v čelní skupině dost, zejména Pellizzari a Quintana.

95km

Blíží se vrcholek Passo Rolle. O body na vrchařské prémii budou bojovat Ballerini, Steinhauser, Conci, Valter, Frigo, Ghebreigzabhier, Quintana, Alaphilippe, Pellizzari a Caruso. Mezitím se objevily záběry z Passo Brocon, kde silně prší.

97,5km

Dlouhé stoupání na Passo Rolle je ve své poslední třetině. Jednalo se o úsek, který byl spíš rovinatější, nyní ale opět přichází vyšší převýšení. Čelo si vybudovalo náskok ke dvěma minutám.

100km

Do cíle hornaté etapy zbývá sto kilometrů! Na čele si vedoucí desítka znovu vybudovala náskok zhruba minuty a půl.

102km

David Dekker, Nizozemec jezdící v barvách Arkéy, odstoupil ze závodu.

104km

Ballerini, Steinhauser, Conci, Valter, Frigo, Ghebreigzabhier, Quintana, Alaphilippe, Pellizzari a Caruso drží před pelotonem ve stoupání na Passo Rolle náskok rovné minuty.

106,3k

Neustálé pokusy o nástupy mají za následek, že peloton stahuje ztrátu na vedoucí desetičlennou skupinu. Pomaličku se dostává k minutě.

107km

Na čele pelotonu se nakrátko osamostatnila desetičlenná skupina, nicméně balík rychle zareagoval a tento pokus zlikvidoval. Záhy zkouší další nástup Storer z Tudoru, ale balík znovu reaguje.

108,8k

Nicola Conci z Alpecinu a Attila Valter z Vismy se dotáhli do vedoucí skupiny, kterou tak rozšířili na deset členů! Jsou tam také Ballerini, Steinhauser, Frigo, Ghebreigzabhier, Quintana, Alaphilippe, Pellizzari a Caruso.

109,4k

Conci s Valterem stáhli ztrátu na čelo na pouhých 25 sekund! Už to s nimi vypadá v této stíhačce velmi dobře!

110km

Čelní osmička má k dobru před pelotonem už takřka dvě minuty. Usilovně se do úniku snaží dotáhnout Nicola Conci a spolu s ním už také Attila Valter.

112km

Sprinterskou prémii v Predazzu a zisk 12 bodů může slavit Davide Ballerini z Astany!

114km

V Predazzu bude zahájeno druhé stoupání etapy. Výstup na Passo Rolle (19.8 km à 4.6%) není nejnáročnější, ale je nejdelší a má své kritické úseky s vysokým převýšením.

114,5k

Před pelotonem se ještě drží jako osamocený bojovník Nicola Conci. Jeho snaha ale nemá kýžený efekt. K čelní skupině se nepřibližuje, a tak si jede sólo závod, což stojí ohromné množství sil.

118km

Na čele pelotonu pracují jezdci UAE. Na čele se ale poctivě spolupracuje, díky čemuž Ballerini, Steinhauser, Frigo, Ghebreigzabhier, Quintana, Alaphilippe, Pellizzari a Caruso získávají další a další sekundy k dobru.

121km

Déšť může komplikovat hlavně sjezdy, který bude zejména za Passo Rolle dost prudký. Ale je také možnost, že tomuto vrcholku se dešťové mraky vyhnou. Momentálně se čelo závodu a balík blíží do Predazza, kde bude sprinterská prémie.

125km

A už jich je osm. Také Damiano Caruso se připojuje do úniku, který má aktuálně půl minuty na peloton. Začalo pršet, což není zrovna pozitivní zpráva.

127km

Do čelní skupiny se dotáhl taktéž Davide Ballerini z Astany. Na čele je tedy sedm statečných.

129km

Steinhauser s Frigem doplnili vedoucí skupinu, která se rozrostla na šest jmen.

130km

Na čele se drží nyní skupinka ve složení Amanuel Ghebreigzabhier, Nairo Quintana, Julian Alaphilippe a Giulio Pellizzari. Vehementně se k ním ale dotahují Georg Steinhauser a Marco Frigo.

132km

Přeci jen ale peloton trochu zpomalil a začíná nabírat ztrátu. Ta se drží ale pouze zatím do minuty.

135km

Peloton drží hodně rychlé tempo a nenechává skupinky uprchlíků získat nějaký komfortní náskok. Je to pro všechny v popředí hodně vysilující.

138km

Nejprudší část sjezdu je za čelní skupinou, která má k dobru zhruba 15 sekund před balíkem. Na čele se osamostatnili Ghebreigzahier a Alaphilippe. Na ty nyní čekají rovinky s mírnou klesající vozovkou. Je to postupné klesání do Predazza, kde se zase začne stoupat.

143km

Ve dlouhém sjezdu se snaží držet před pelotonem Amanuel Ghebreigzabier, Nairo Quintana, Julian Alaphilippe a Giulio Pellizzari. Za nimi se ještě z balíku odpoutala skupina čítající zhruba 15 závodníků.

147km

Nakonec je držitelem 50 bodů Giulio Pellizzari. Nairo Quintana byl druhý a bere 30 bodů, s 20 přejel vrcholek Julian Alaphilippe. Pro šest bodíků si dojel také Tadej Pogačar, který tedy nyní vede před Pellizzarim o rovných 100 bodů.

148km

Nyní čeká na závodníky dlouhý táhlý sjezd, okolo 12 kilometrů. Následně bude mít vozovka nadále sklon směrem dolů až do Predazza., kde je sprinterská prémie. A pak se bude opět stoupat na Passo Rolle.

150km

Vypadá to, že Nairo Quintana to stihl a bere 50 bodů! Na Pellizzariho tak zbylo 30 bodíků. Ale bylo to natolik těsné, že si raději počkejme na oficiální verdikt.

150km

V samém závěru se snažil před Giulia Pellizzariho procpat jeden ze závodníků Movistaru! Rozhodovaly centimetry.

151km

Kilometr před vrcholem zkouší nástup Ital Pellizzari v barvách Bardiani. Útočí na 50 bodů na vrcholu Passo Sella.

151,5k

To nejhorší mají závodníci za sebou. Peloton zlikvidoval i další pokusy o únik a o body tak budou teoreticky moci usilovat všichni.

152,5k

Těžké stoupání na začátku etapy má své první oběti. Z pelotonu odpadli první jezdci, například Filippo Fiorelli či Jan Tratnik.

153km

Z balíku se pokouší nastoupit další jezdci, na což peloton ale nereaguje a čelo balíku jede strojovým tempem, čímž nesvoluje soupeřům získat významné vedení.

153,5k

Opět se také do skupinky uprchlíků dotáhl Pelayo Sánchez z Movistaru. Náskok této trojičky ale není prozatím nijak výrazný, peloton nadále drží vysoké tempo.

154km

Peloton zlikvidoval i další pokus o únik. Nicméně následuje okamžitě další odpojení z popředí balíku. Jimmy Janssens a Alessandro De Marchi to zkouší. Nelze se ale divit, že peloton zatím zkouší pracovat, přeci jen jde o hodně bodů do vrchařské soutěže.

155km

Pořadí se při stoupání na Passo Sella dost promíchává. Nyní se zase na čele utvořila menší skupinka, za kterou se ale snaží držet peloton.

156km

Peloton sice dotáhl oba uprchlíky, ale okamžitě se protiútokem prezentovali Nicola Conci a Pelayo Sánchez, kteří se opět snaží odpoutat.

158km

V popředí se nadále drží Fiorelli s Marcellusim.

159km

Hned na prvních metrech se začíná stoupat, takže okamžitě přichází první pokus o únik. Fiorelli a Marcellusi, oba z Bardiani, vyrazili dopředu.

Etapa odstartovala.

Peloton vyrazil na 1,5 kilometrový přejezd k oficiálnímu startu etapy.

Čeká se na start etapy. Hned po startu se bude stoupat na Passo Sella, což je prémie kategorie HC. Měří 9 kilometrů s průměrným převýšením 7,3 %.

Když si představíme klasickou horskou etapu Giro d'Italia, pravděpodobně se nám vybaví Dolomity. Alpy se sice objevují jak na Giru, tak na Tour de France, protože obě země mají společnou hranici, ale tato konkrétní část pohoří se nachází na druhé straně Itálie na východě a má svou osobitou identitu, která zdejším etapám dodává jedinečnost, jež je odlišuje od konkurenční Grand Tour.

Nejenže jsou Dolomity nápadné svým vzhledem s rozeklanými vrcholky bledé barvy, ale další jejich charakteristickou vlastností je to, jak těsně jsou horské vrcholy soustředěny vedle sebe, což má zvláštní význam pro středeční etapu a její kontrast se dvěma horskými etapami, které jí předcházely. Zatímco v obou případech se jednalo o dlouhé horské etapy, z nichž každá měřila více než 200 km, tato etapa bude mnohem kratší. Přesto se na tomto krátkém prostoru nachází pět vrcholů, což představuje 4 200 m převýšení, což je jen o zlomek méně než včera. To, co etapa postrádá na délce, vynahrazuje intenzitou, která by z ní mohla v některých ohledech udělat nejtěžší etapu závodu. Závodníci nebudou mít žádné prostoje nebo odpočinek na zotavení, ale čeká je neúprosný závod, s téměř žádným kilometrem, který by nebyl protkán stoupáním nebo klesáním.

Hned od startu začnou jezdci stoupat na 8,9 km dlouhý Passo Sella, jeden ze základních vrcholů Dolomit. Poté následuje nejcharakterističtější fáze etapy, kterou tvoří téměř 40 km sjezdů, nejprve prudkých a poté mírných, než přijde stoupání na Passo Rolle. I tento kopec je na Giru často využíván a bude dlouhou zkouškou, protože na 6 km stoupá rychlostí 6,5 %, pak se na dalších 8 km zmírní na 4,8 % a na zbývajících 6 km se opět zvedne na 6,4 %. Následuje další dlouhý sjezd, který závodníky přivede pod nejjednodušší stoupání dne, prémii třetí kategorie Passo Gobbera. Krátce poté přijde dvojí stoupání na hlavní horu této etapy, tedy Passo Brocon.

Passo Brocon se sice na Giru d'Italia neobjevil už 57 let, ale v 50. letech minulého století se těšil krátkému období popularity, nejpamátnější v roce 1956, kdy byl jedním z kopců, které zdolal Charly Gaul při svém epickém návratu do růžového trikotu. Ve středu se na tuto horu bude stoupat dvakrát, nejprve z její mělčí východní strany s průměrným sklonem 6,5 % na 13,3 km a poté z jihu. Povrch jižní části je strašně nerovný, přičemž jeden úsek s dvouciferným sklonem se udržuje po dobu 3 km ve dvou třetinách cesty nahoru.

Pořadí jezdců do 25 let (bílý trikot):
1. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious 59:11:18
2. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +24
3. Filippo Zana (ITA) Jayco AIUIa +2:34
4. Davide Piganzoli (ITA) Polti Kometa +9:46
5. Alex Baudin (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale +16:08

Vrchařská soutěž (modrý trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 224 bodů
2. Christian Scaroni (ITA) Astana Qazaqstan 91
3. Simon Geschke (GER) Cofidis 78
4. Daniel Martínez (COL) Bora – hansgrohe 74
5. Giulio Pellizzari (ITA) VF Group-Bardiani CSF 68

Bodovací soutěž (fialový trikot):
1. Jonathan Milan (ITA) Lidl – Trek 284 bodů
2. Kaden Groves (AUS) Alpecin – Deceuninck 175
3. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 99
4. Julian Alaphilippe (FRA) Soudal Quick-Step 99
5. Filippo Fiorelli (ITA) VF Group-Bardiani CSF 98
---
91. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step 2

Celkové pořadí po 16. etapě (růžový trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 59:01:09
2. Daniel Martínez (COL) Bora – hansgrohe +7:18
3. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers +7:40
4. Ben O ́Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale +8:42
5. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +10:09
6. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +10:33
7. Romain Bardet (FRA) dsm-firmenich PostNL +12:18
8. Filippo Zana (ITA) Jayco AIUIa +12:43
9. Einer Rubio (COL) Movistar +13:09
10. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +14:07
---
143. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +4:05:42

Giro d'Italia pokračuje ve středu svou sedmnáctou etapou ze Selvy di Val Gardena až na vrchol Passo del Brocon. Etapa měří 159 kilometrů a obsahuje hned pět vrchařských prémií. Jedná se tedy o další horskou etapu. Tentokrát doufejme, že k žádnému zkracování trasy nebude nutné sáhnout.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.