Pořadí týmů
1. Decathlon AG2R La Mondiale Team 229:54:37
2. INEOS Grenadiers +44:23
3. UAE Team Emirates +1:01:50
4. Bahrain – Victorious +1:20:25
5. Movistar Team +1:51:00

Pořadí jezdců do 25 let (bílý trikot)
1. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious 76:35:02
2. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +1:42
3. Filippo Zana (ITA) Team Jayco AIUIa +11:10
4. Davide Piganzoli (ITA) Team Polti Kometa +19:34
5. Valentin Paret-Peintre (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale Team +30:37

Vrchařská soutěž (modrý trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 270 bodů
2. Giulio Pellizzari (ITA) VF Group-Bardiani CSF 206
3. Georg Steinhauser (GER) EF Education – EasyPost 153
4. Nairo Quintana (COL) Movistar 114
5. Julian Alaphilippe (FRA) Soudal Quick-Step 101

Bodovací soutěž (fialový trikot):
1. Jonathan Milan (ITA) Lidl – Trek 327 bodů
2. Kaden Groves (AUS) Alpecin – Deceuninck 200
3. Tim Merlier (BEL) Soudal Quick-Step 143
4. Julian Alaphilippe (FRA) Soudal Quick-Step 132
5. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 126
---
69. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step 9

Celkové pořadí po 20. etapě (růžový trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 76:20:51
2. Daniel Martínez (COL) BORA – hansgrohe +9:57
3. Geraint Thomas (GBR) INEOS Grenadiers +10:26
4. Ben O ́Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale Team +12:09
5. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +12:52
6. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +14:33
7. Einer Rubio (COL) Movistar Team +15:56
8. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +18:05
9. Romain Bardet (FRA) Team dsm-firmenich PostNL +20:32
10. Michael Storer (AUS) Tudor Pro Cycling Team +21:11
---
141. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +5:52:23

A už je to jasné! Jan Hirt se posunul v konečném pořadí nejen před Filippa Zanu, ale také před Romaina Bardeta na osmé místo! V Říme si tedy dojede pro druhý nejlepší výsledek na Grand Tour v kariéře!

Výsledky 20. etapy
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 4:58:23
2. Valentin Paret-Peintre (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale Team +2:07
3. Daniel Felipe Martínez (COL) BORA – hansgrohe +2:07
4. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain – Victorious +2:07
5. Einer Rubio (COL) Movistar Team +2:07
6. Giulio Pellizzari (ITA) VF Group – Bardiani CSF – Faizané +2:07
7. Geraint Thomas (GBR) INEOS Grenadiers +2:07
8. Ben O'Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale Team +2:07
9. Michael Storer (AUS) Tudor Pro Cycling Team +2:31
10. Rafal Majka (POL) UAE Team Emirates +3:08
---
13. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +3:08
110. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +43:48

Cíl

Tadej Pogačar nastoupil ve druhém výstupu na Monte Grappa, dojel do té doby osamoceného Giulia Pellizzariho a osamostatnil se na čele. Postupně si budoval komfortní náskok, který se dostal nad dvě minuty. V tu chvíli se slovinská hvězda rozhodla, že stačí a udržel své vedení. A v podstatě se stejným náskokem pak dorazil do cíle dvacáté etapy. Navýšil tím své vedení na čele Gira na takřka deset sekund a k tomu také uhájil výrazný náskok na čele vrchařské soutěže. Pogačar je jistým vítězem nejen modrého, ale také růžového trikotu, k tomu má na kontě už šest etapových vítězství z tohoto ročníku. V neděli v Římě jej tak čeká především slavení.

Cíl

Jan Hirt skončil těsně za elitní desítkou, bude v pořadí Gira nejhůře devátý!

Cíl

Se ztrátou dvou minut a sedmi sekund projel cílem na druhém místě Valentin Paret-Peintre před Danielem Martínezem.

Cíl

Tadej Pogačar si už v mnohem mírnějším tempu dojel do cíle pro šesté etapové vítězství na letošním Giru! Potvrzuje, že je na italském etapovém závodě oproti soupeřům zkrátka suverénní.

4km

Slovinská superhvězda už ví, že dnes nemá konkurenci. V jeden okamžik si Pogačar dovolil pozdravit diváky a chvilku se nekoncentrovat na jízdu.

6km

Tadej Pogačar už má takřka poslední sjezd dnešní etapy za sebou. Blíží se na rovinatější závěr etapy, kde oslaví svůj šestý triumf na letošním Giru.

10km

Možná by si Pogačar mohl dovolit trochu zvolnit. V jedné z ostřejších zatáček sjel do krajnice a moc nechybělo, aby vyjel ze silnice.

11km

Zatímco Pogačar bez větších obtíží drží luxusní náskok na čele, za ním se spojily dohromady hned dvě skupiny. Vytvořil se tak osmičlenný paklíček, který si to rozdá o konečné druhé místo. Jsou tam Martínez, O'Connor, Thomas, Paret-Peintre, Rubio, Storer, Pellizzari a Tiberi.

15km

Pogačar na čele drží komfortní vedení okolo dvou minut a ve sjezdu na sluncem zalité vozovce už neexistuje šance, že by byl dostihnut. O vítězství by ho mohl připravit jen nějaký technický problém.

17km

Ve sjezdu byl ovšem Martínez opět sjet, zezadu se navíc blíží skupinka s Thomasem, O'Connorem a Valentinem Paret-Peintrem.

20km

Daniel Martínez nastoupil před Il Pianarem a vzdaluje se od Rubia s Tiberim. Osamostatňuje se na druhém místě.

20,5km

Pogačar bere na Il Pianaru tři bonifikační sekundy a znovu se dostává ke sjezdu vstříc cíli dvacáté etapy.

21km

Pogačar si nyní našel čas, aby dal jednomu z dětí, které běželo podél jeho kola, bidon jako suvenýr. I takové dítě mělo víc rozumu a na Pogačara nesahalo, než co předváděli někteří na Monte Grappa.

22km

Antonio Tiberi se snaží odpoutat ze skupiny s Martínezem, Rubiem a Pellizzarim. Klíčový pro něj bude nájezd na zmíněný ostrý kopec, na jehož konci je sprinterská prémie v Il Pianaru.

25km

Pogačar ve sjezdu atakuje rychlost okolo 70 kilometrů v hodině. Nikterak se nešetří, byť má komfortní náskok.

30,6km

Giulio Pellizzari byl mezitím dojet skupinou za sebou a ve čtveřici projeli touto prémií se ztrátou takřka dvou minut na Pogačara. Pellizzari získal 18 bodů, Tiberi 12, Martínez 9 a Rubio 6.

30,6km

To nejhorší ale má Pogačar za sebou. Je na vrcholu Monte Grappa, bere 40 bodů a nyní jej čeká sjezd, už bez diváků, co by mu mohli zkomplikovat život.

31,1km

Další z diváků, co by zasloužil minimálně tučný flastr. Rukou strčil do Pogačara, který to samozřejmě vůbec nečekal a může být rád, že nespadl.

31,8km

Jan Hirt se bohužel neudržel ve skupině s Geraintem Thomasem a v tuto chvíli to nevypadá s jeho bojem o konečné osmé místo už příliš pozitivně. Otázkou ovšem je, jakou ztrátu má Romain Bardet. Na toho potřebuje najet zhruba dvě minuty.

32,5km

Nezadržitelně se blíží vrchol Monte Grappa, po němž bude následovat opět dlouhý sjezd, který měří přes 25 kilometrů s krátkým a intenzivním stoupáním. A pak už rovinatý dojezd etapy.

33,5km

Na těchto monumentálních stoupáních, jak už jen na Grand Tour zvykem, dochází občas k šíleným situacím. Asi málokdo závidí závodníkům, když se musí prodírat zdivočelým davem. Pogačar už měl dva konflikty a ještě se nadýchal kouře z dýmovnice.

34km

Netrvalo dlouho a Pogačar soupeři z Bardiani ujíždí!

34,6km

Pellizzari se prozatím vyváží na zádech Pogačara a snaží se trochu nabrat dech. Nicméně, při Slovincově tempu to jde docela obtížně.

35,2km

Za touto dvojicí se s odstupem 35 sekund pohybuje trio Martínez, Rubio a Tiberi. I dalších 20 sekund zpět jsou Thomas, Arensman, O'Connor, Storer, Majka, Caruso a Jan Hirt.

35,5km

Pogačar dojel na čele jedoucího Giulia Pellizzariho a dostává se před něj!

36km

Tadej Pogačar nastupuje! Dnes skutečně hodlá zaútočit na šestý etapový vavřín na letošním Giru!

36,3km

S Majkou a Pogačarem zůstali ve skupince už jen Antonio Tiberi, Daniel Martínez a Einer Rubio.

36,6km

Giulio Pellizzari na čele má k dobru už jen necelou minutu. Majka se do toho skutečně opřel.

37km

A bohužel se ve skupině favoritů podle informací nedokázali udržet ani Jan Hirt a Michael Storer. Majkovo tempo je opravdu ostré, drží se ho jen pět dalších mužů. Už ani Geraint Thomas nezvládá toto tempo.

37,2km

Po Domenovi Novakovi, který si vystoupil, převzal taktovku skupiny favoritů Rafal Majka, poslední parťák Tadeje Pogačara na čele. Jeho tempo okamžitě odnesl jako první oběť Simon Geschke.

37,5km

Zdá se, že cesta k osmému místu pro Jana Hirta by mohla vést přes dříve zmíněného Bardeta, který ztrácí na skupinu favoritů už minutu. A do vrcholu stoupání stále nesmírně daleko.

39,5km

Pellizzariho náskok se smrsknul k minutě a půl. Stále je ještě na vrchol takřka devět kilometrů.

40,5km

A pokud nedojde k menšímu zvolnění tempa, pak Bardet odpadl. Jde o sedmého muže Gira. Na vrchol Monte Grappa zbývá ještě takřka deset kilometrů, tohle je pro něj vážný problém.

40,8km

Romain Bardet začíná mít trošičku problémy udržet kontakt se skupinou favoritů.

41,1km

Jak se dále a dále stoupá na Monte Grappa, Pogačara obklopují už jen dva parťáci, vystoupil si Grosschartner. Vadit mu to ovšem příliš nemusí, je totiž dost dobře možné, že pomalu, ale jistě, spřádá plány na pokus o nástup. Je již jistým vítězem Gira, ale možnost vybojovat šestý etapový vavřín je lákavá.

42,8km

Giulio Pellizzari je zatím zhruba na konci první třetiny stoupání na Monte Grappa. Zatím se snaží držet strojové tempo, co to síly dovolí. Skupina favoritů ale přeci jen mírně své manko stahuje.

43,3km

Jan Hirt momentálně ztrácí minutu a 11 sekund na Einera Rubia v pořadí Gira. Je ale otázkou, jestli riskovat nástup a zkusit se posunout na osmé místo s tím, že může přijít zatuhnutí a propad, nebo jestli se vyvážet směrem ke klidnému devátému místu.

43,5km

Pelayo Sánchez se propadl zpět do pelotonu, dnešní únik pro něj končí. Skupina favoritů tedy i s ním čítá 15 mužů, nicméně Sánchez se tohoto balíku neudrží. Síly zkrátka došly.

44,5km

V podstatě celý závod pracují na čele pelotonu jezdci UAE, kteří pracují na Tadeje Pogačara, jenž se za nimi vyváží. Nyní už jsou v popředí jen tři jeho parťáci, vystoupil si další z domestiků.

45,5km

Pellizzari nadělil Sánchezovi už bezmála 40 sekund. A drží také stabilní odstup od pelotonu ve výši dvou a půl minuty.

46km

V pelotonu se neudržel jedenáctý muž Gira Lorenzo Fortunato. Ve výsledku to znamená, že Jana Hirta v současnosti nikdo reálně ze zadních pozic neohrožuje.

46,5km

Pellizzari z Bardiani ujel Sánchezovi z Movistaru a míří sám na stoupání na poslední vrchařskou prémii letošního Gira. I když ji vyhraje, zůstane v celkovém pořadí vrchařské soutěže za Tadejem Pogačarem.

50km

Na Monte Grappa se na Giru naposledy vystoupalo v roce 2017 (pokud nepočítáme dnešní první stoupání), tehdy byl na vrcholu jako první Dries Devenyns, v současnosti asistent sportovního ředitele v Soudalu, za který bojuje o deváté místo Jan Hirt.

51km

Intergiro, tedy sprinterskou prémii, vyhrál Alessandro Tonelli, který se posléze odpoutal z čelní skupiny a nechává na Monte Grappa stoupat Giulia Pellizzariho a Pelaya Sáncheze o samotě.

55km

Krátce za sjezdem, po zhruba pěti kilometrech, přijde na řadu druhá sprinterská prémie a okamžitě druhé stoupání na Monte Grappa. Vedoucí trio, jak to vypadá, bude mít k dobru přes dvě minuty.

58km

Sánchez, Pellizzari a Tonelli dál pokračují v dlouhém sjezdu, který bude na následujících kilometrech ještě trochu strmější. Daří se jim dál navyšovat vedení před pelotonem.

63,5km

Ve sjezdu se vedoucí skupině, do které se dotáhl díky svým sjezdařským kvalitám Alessandro Tonelli, povedlo navýšit vedení na peloton na minutu a půl.

67,5km

Krátké, avšak intenzivní, stoupání má vedoucí dvojice za sebou a opět se pouští do sjezdu, který skončí jen pár kilometrů před sprinterskou prémií v Semonzo del Grappa, kde následně začne druhý výstup na Monte Grappa.

68km

Tonellimu se povedlo už poněkolikáté chytit druhý dech a snaží se dotáhnout k vedoucí dvojici.

68,5km

Na čele se na úpatí krátkého stoupání v lesní části sjezdu osamostatnili Pelayo Sánchez a Giulio Pellizzari. Alessandro Tonelli i Jimmy Janssens ztrácí přes dvacet sekund.

74km

Jan Hirt se ve virtuálním pořadí Gira posunul na deváté místo před Filippa Zanu.

77,8km

Pellizzarimu trval výstup z úpatí na vrchol Monte Grappa 56 minut a 15 sekund. Zajímavý statistický údaj.

77,8km

Giulio Pellizzari je na vrcholu první a bere 40 bodů! Za ním projel před vrcholek Alessandro Tonelli, pak Pelayo Sánchez a nakonec Jimmy Janssens. Na tuto čtveřici čeká nyní dlouhý sjezd, který měří nějakých 27 kilometrů a na konci první třetiny obsahuje krátké, ale ostré stoupání.

78km

Pellizzari se skutečně dokázal dotáhnout po mohutné stíhačce a bojuje o vítězství na první ze dvou prémií na Monte Grappa!

78,1km

Není bez šance, má oční kontakt s Janssensem, Sánchezem a Tonellim!

78,4km

Pellizzari to ale nevzdává a mohutně stahuje svou ztrátu! Chce se dostat na čelo ještě před vrcholkem!

79km

Pellizzariho nástup přišel pozdě, na čelo závodu to před vrcholkem nestihne. Může ale usilovat o dostižení v následném sjezdu. Mezitím zase z vedoucí skupinky odpadl Henok Mulubrhan.

79,5km

Peloton dál táhnou parťáci Tadeje Pogačara. Nyní ale už jen ve čtyřech (plus Pogačar).

80,1km

Z pelotonu vyrazil dopředu Giulio Pellizzari z Bardiani, který se jal před vrcholem Monte Grappa stíhat čelní skupinu.

80,5km

Kde se vzal, tu se vzal, do čelního tria se dotáhl Henok Mulubrhan. To však znamená, že vedoucí skupině významně dochází síly. Ostatně, peloton ztrácí už jen 75 sekund.

80,8km

Dobrou zprávou je, že Jan Hirt se nadále drží v pelotonu, respektive v tom, co z něj zbylo. Pokud se Filippo Zana nezmátoří a za sjezdem nenajde nějaké nové síly, bude český cyklista útočit na konečné deváté místo na Giru. Jeho dosavadním maximem je šesté místo z roku 2022.

81km

Z celkového počtu 4540 nastoupaných výškových metrů mají závodníci za sebou polovinu. Jak síly ubývají s blížícím se vrcholkem Monte Grappa, bude další stoupání na tuto horu pro řadu jezdců opravdu brutální. A nic na tom nezmění ani zhruba pětadvacetikilometrový sjezd, který bude jen krátce přerušen krátkým ostrým stoupáním zhruba na konci první třetiny sjezdu do údolí.

82,1km

Tonelli se dotáhl k Sánchezovi s Janssensem. Nyní to naopak vypadá, že Janssens začíná nabírat menší ztrátu.

82,4km

Filippo Zana, který drží v pořadí Gira deváté místo před Janem Hirtem, odpadl ze skupiny favoritů.

82,6km

Na čele se snaží ještě vydolovat nějaké síly ze svých rezerv Alessandro Tonelli, který stahuje ztrátu na Janssense se Sánchezem.

83km

Ve stoupání na Monte Grappa se významně roztrhal také peloton. Velké problémy má například Filippo Zana či Alex Baudin, aby se ve skupině favoritů udrželi.

83,7km

Janssens ale jeho nástup zachytil a drží se na jeho zádech.

84km

Na čele se odpoutali od vedoucí skupiny Jimmy Janssens a Pelayo Sánchez. Sánchez má víc energie a ukazuje záda i Janssensovi. Tedy prozatím.

85km

Tadej Pogačar by mohl být prvním mužem od roku 2004, který vyhraje alespoň šest etap na Giru. Alessandrovi Petacchimu se povedlo alespoň šest etap vyhrát dvakrát za sebou. Napřed v roce 2003 jich vyhrál šest a o rok později zapsal dokonce devět etapových vavřínů.

86km

Stíhačka jezdců UAE je hodně úspěšná. Na čelo se dotáhl i Conci, nicméně ztráta pelotonu klesla ke dvěma minutám. Nyní následuje jeden z nejtěžších úseků Monte Grappa, během něhož převýšení klesne jen velmi málo pod deset procent.

88km

UAE stáhli ztrátu na čelo na tři minuty. Vedoucí pětice nejede tak rychle, čehož využil Ruben Fernandez, jenž se dotáhl k čelní pětici.

89km

Peloton mezitím pohltil Edwarda Theunse a Andreu Pietrobona, bývalé členy vedoucí skupiny.

89,5km

V pelotonu ve stoupání na Monte Grappa makají jezdci UAE. Pogačar je šestý ve vláčku tohoto týmu na čele.

90km

Vedoucí trio bylo dostiženo Vendramem s Tonellim. Ti předvedli opravdu skvělých stíhací jízdu a rozšířili tedy skupinku na čele na pět mužů. Kam se propadl mezitím Nicola Conci, toť otázka.

92km

Janssens, Mulubrhan a Sánchez mají náskok kolem půl minuty před Concim. Ten stoupá na Monte Grappa o samotě, za ním jsou s odstupem Vendrame s Tonellim a o samotě také Germani. Zbytek původní vedoucí skupiny už ztrácí minutu a více.

93,4km

Vendrame se ale Mulubrhana se Sánchezem, kteří dostihli Janssense, nedokázal udržet. Pořadí se nyní hodně přelévá.

94km

Na čele nyní převzal taktovku Jimmy Janssens, za kterým se snaží držek Vendrame, Mulubrhan a Sánchez. Za nimi vlaje skupinka ve složení Conci, Germani a Tonelli. Ostatní se už propadli hluboko za čelní skupinky.

94,8km

Na čele vedoucí skupiny nastoupil Andrea Vendrame z AG2R. Přední balíček se rozpadl na několik menších skupinek.

95,5km

Hodně rychle vypadl z přední skupiny Edward Theuns ze stáje Lidl – Trek.

96km

Nejnáročnější úsek tohoto stoupání má podle informací převýšení 14 %.

96km

Čelní jedenáctka jde na to, začíná první ze dvou stoupání na Monte Grappa, vrchařskou prémii první kategorie. Vítězství Tadeje Pogačara v honbě za modrým trikotem už nemá šanci nikdo ohrozit.

100km

Do cíle etapy zbývá 100 kilometrů! Čelní skupina má náskok kolem čtyř minut na peloton.

105km

Monte Grappa, třetí nejnáročnější stoupání letošního Gira (ačkoliv záleží, jak se to vezme, je třetí nejdelší, ale má vyšší převýšení než obě delší stoupání). Měří 18,1 kilometru a má průměrné převýšení 8,1 %, přičemž několik úseků je výrazně přes 10 %. Závodníci ve zbytku etapy absolvují tento horský výšlap hned dvakrát. V podstatě se jedná o poslední možnost, jak ještě zabojovat o vylepšení umístění v celkovém pořadí. Do startu prvního stoupání zbývá devět kilometrů.

108km

Sprinterskou prémii v Passagnu si přisvojil Davide Ballerini, jenž bere plný počet, tedy 12, bodů. Za ním si pro osm bodů dojel Edward Theuns a šest bodíků ukořistil Andrea Pietrobon.

113km

Vedoucí skupina ve složení Davide Ballerini, Lorenzo Germani, Nicola Conci, Jimmy Janssens, Henok Mulubrhan, Ruben Fernandez, Andrea Vendrame, Edward Theuns, Pelayo Sánchez, Andrea Pietrobon a Alessandro Tonelli se blíží do Passagna. Náskok na peloton mírně klesl, stále je však přes tři a půl minuty.

119km

Zbývá deset kilometrů do sprinterské prémie v Passagnu.

120km

V čelní skupině mají po dvou závodnících stáje Alpecin a Astana. Po jednom pak Cofidis, AG2R, Groupama, Lidl-Trek, Movistar, Polti Kometa a Bardiani.

122km

Odstup vedoucí jedenáctky od pelotonu se konstantně pohybuje kolem čtyř minut. Krátí se úsek před sprinterskou prémií v Possagnu. Za ní pak už přijde hlavní dění v etapě, tedy dva výstupy na Monte Grappa.

128km

Vedoucí skupina se dostala do oblasti, kde už konečně vysvitlo také slunce. Po propršených padesáti kilometrech je to příjemná změna.

131km

V pelotonu pracují zejména závodníci z UAE, tedy parťáci Tadeje Pogačara. Odstup vedoucí skupiny se ustálil kolem čtyř minut.

137km

Svým způsobem jsou Ballerini s Germanim rádi, že byli dostiženi stíhací skupinou. Mohou se totiž prostřídávat s mnohem více jezdci, což s sebou přináší více prostoru k odpočinku v závěsu za ostatními. Během této deštivé etapy je to významná pomoc.

141km

V Sernagliu della Battaglii se stíhací skupina docvakla k vedoucí skupince. Na čele je tak utvořen jedenáctičlenný balíček, v němž jsou vedle Davideho Balleriniho a Lorenza Germaniho také Nicola Conci, Jimmy Janssens, Henok Mulubrhan, Ruben Fernandez, Andrea Vendrame, Edward Theuns, Pelayo Sánchez, Andrea Pietrobon a Alessandro Tonelli.

142km

Už je stíhací skupina takřka v kontaktu s vedoucí dvojicí. Výbornou spoluprací se dokázala dotáhnout na rozdíl 11 sekund.

145km

Ovšem Ballerini s Germanim odmítají spojení sil s dalšími borci před pelotonem. Vzdálili se opět na více než půl minuty od soupeřů. Ve stíhací skupině jsou Nicola Conci, Jimmy Janssens, Henok Mulubrhan, Ruben Fernandez, Andrea Vendrame, Edward Theuns, Pelayo Sánchez, Andrea Pietrobon a Alessandro Tonelli. Peloton ztrácí už přes tři a půl minuty.

149km

Veškeré uniknuvší skupiny a peloton nyní čeká čtyřicetikilometrový přejezd směrem ke sprinterské prémii v Possagnu. Trasa etapy bude nyní rovinatější. Dá se očekávat, že početná stíhací skupina docvakne vedoucí dvojici a utvoří se jedenáctičlenný paklíček na čele závodu.

153km

Stoupání pelotonu na Muro di Ca' del Poggio se neobešlo bez problémů. Na tak úzké vozovce se balík zkrátka zasekl a chvíli se stálo.

153,7k

Na vrcholu stoupání byl jako první Lorenzo Germani, který tak bere tři body. Dva body jdou na konto Davideho Balleriniho.

154,1k

Stíhací skupina ztrácí na Balleriniho s Germanim půl minuty. Peloton už trochu zvolnil a jeho ztráta vystoupala na více než minutu.

154,7k

Ballerini s Germanim se dostali na úpatí krátkého, ale o to intenzivnějšího stoupání na Muro di Ca' del Poggio. Vozovka je z obou stran lemována stovkami, ne-li tisícovkami fanoušků.

158km

Do této stíhací skupiny se připojili další tři závodníci, kteří ujeli z pelotonu. Ballerini a Germani však jedou strojovým tempem a zatím nesvolují k tomu, aby byli dostiženi.

161km

Z pelotonu vyrazili Andrea Pietrobon, Jimmy Janssens, Andrea Vendrame a Edward Theuns, kteří se snaží dostihnout vedoucí dvojičku.

164km

Peloton projel kolem jezera Lago di Santa Maria a míří ke krátkému sjezdu před stoupání na Muro di Ca' del Poggio.

165km

Hlavní balík prozatím jede poměrně vysokou rychlostí a nedovoluje Ballerinimu s Germanim získat vyšší vedení. Nadále se drží rozestup do půl minuty.

167km

Zbývá zhruba patnáct kilometrů do stoupání na Muro di Ca' del Poggio. To je krátké, 1,1 kilometru dlouhé stoupání, avšak s průměrným převýšením 11,7 %.

170km

Duo italských závodníků na čele už má k dobru půl minuty. Mezitím z pelotonu přišel pokus o další únik.

173km

Ballerini na čele vyměnil parťáka, což mu ale vůbec nevadí. Spolu s Lorenzem Germanim začíná mírně navyšovat své vedení.

177km

Davide Ballerini vyrazil z pelotonu, na zádech má ještě Cyrila Bartheho. První opravdu nadějný útok z balíku!

180km

Prozatím se nepovedlo nikomu nastoupit tak, aby ujel pelotonu. Veškeré pokusy o úniky byly pelotonem prozatím zlikvidovány.

182km

Probíhají první pokusy o únik z pelotonu. Do popředí vyrazilo několik skupinek.

Etapa odstartovala! Nadále prší.

Zatímco peloton vyrazil na 5,5 kilometru dlouhý přejezd na začátek etapy, na závodníky prší a vozovka je hodně mokrá. Na prvních 88 kilometrech je naplánováno jen jedno krátké, ale o to prudší, stoupání, takže příliš nebezpečných úseků v první polovině etapy nebude.

Celkem osm kilometrů z dnešní etapy bude mít převýšení přes 12 %. Převýšení od 9 do 11 % bude mít 11 kilometrů a o kilometr víc bude mít převýšení 6 až 8 %.

Vrchařská soutěž (modrý trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 230 bodů
2. Georg Steinhauser (GER) EF Education – EasyPost 153
3. Giulio Pellizzari (ITA) VF Group-Bardiani CSF 148
4. Nairo Quintana (COL) Movistar 114
5. Julian Alaphilippe (FRA) Soudal Quick-Step 101

Bodovací soutěž (fialový trikot):
1. Jonathan Milan (ITA) Lidl – Trek 327 bodů – jistý vítěz
2. Kaden Groves (AUS) Alpecin – Deceuninck 200
3. Tim Merlier (BEL) Soudal Quick-Step 143
4. Julian Alaphilippe (FRA) Soudal Quick-Step 132
5. Filippo Fiorelli (ITA) VF Group-Bardiani CSF 116
---
68. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step 9

Celkové pořadí po 19. etapě (růžový trikot):
1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 71:24:04
2. Daniel Martínez (COL) Bora – hansgrohe +7:42
3. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers +8:04
4. Ben O ́Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale +9:47
5. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +10:29
6. Thymen Arensman (NED) Ineos Grenadiers +11:10
7. Romain Bardet (FRA) dsm-firmenich PostNL +12:42
8. Einer Rubio (COL) Movistar +13:33
9. Filippo Zana (ITA) Jayco AIUIa +13:52
10. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +14:44
---
141. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-Step +4:53:34

Letošní Giro d'Italia má před sebou svou předposlední etapu. V sobotu bude na programu další horská etapa, tentokrát z Alpaga do Bassana del Grappy. Hlavní dění na trase bude probíhat ve stoupání, konkrétně ve výšlapu na Monte Grappa. Toto stoupání, které měří 18,1 kilometru a má průměrné převýšení 8,1 %, absolvují závodníci hned dvakrát. Stejně tak dvakrát absolvují dlouhý a náročný sjezd z Monte Grappy, přičemž cíl je jen pár kilometrů po dokončení druhého ze sjezdů. Monte Grappa je zároveň třetí nejdelší stoupání, a zároveň i nejnáročnější, které letošní Giro nabízí. Etapa samotná pak měří 184 kilometrů.

První výstup na Monte Grappa začne zhruba na 88. kilometru etapy. Podruhé se začne stoupat 48 kilometrů před cílem.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:50.