Vepřové kotlety s jablečnou omáčkou
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
- sůl a čerstvě drcený černý pepř
- 50 ml rostlinného oleje
- 1 malá cibule
- 300 ml vepřového vývaru
- 1 lžíce medu
- 2 jablka
- 250 ml přírodního jablečného moštu
- 1 lžíce malinového octa (nahradit lze jablečným a mrazenými malinami)
- 30 g másla
Pracovní postup:
- Kotlety omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Necháme je odležet cca 20 minut při pokojové teplotě.
- V rendlíku nahřejeme polovinu oleje, přidáme nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli a restujeme dozlatova. Scedíme ji, olej uchováme a cibuli vrátíme do rendlíku. Zalijeme vývarem a zvolna vaříme.
- Mezitím v pánvi na zbylém rozpáleném oleji kotlety zprudka opečeme. Přendáme je do pekáče a dopékáme v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut doměkka.
- V pánvi zahřejeme uchovaný olej z cibulky, přidáme med a na půl plátky nakrájená očištěná jablka. Pozvolna je z obou stran opečeme dozlatova, přendáme na talíř a uchováme v teple. Do pánve vlijeme mošt, necháme odvařit med a přelijeme do rendlíku s vývarem. Svaříme asi na polovinu.
- Pak teplotu snížíme, přidáme ocet a zredukujeme na požadovanou konzistenci. Do základu zašleháme změklé máslo a výpek z kotlet. Omáčku dle chuti přisolíme. Vepřové kotlety podáváme společně s jablky a jablečnou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory s olivovým olejem a rozmarýnem a dušené kysané zelí.