3. Zdraví na talíři
Zrak do jisté míry ovlivňuje i složení jídelníčku. Co si tedy pravidelně servírovat na talíř?
Zdravé oči nejsou jen v mrkvi aneb 10 potravin pro dobrý zrak |
Očím prospívá vitamin A (karotka, paprika, petržel, mléko, vaječné žloutky, brokolice, špenát, meruňky, máslo, rybí tuk, meloun, meruňky), vitamin E (ořechy, obilné klíčky, květák, rajčata, slunečnicový a olivový olej, brokolice, sójové boby, listová zelenina, hlavně kadeřávek), vitamin C (šípky, rakytník, černý rybíz, citrusové ovoce, kysané zelí, růžičková kapusta, brambory, červená paprika, brokolice, kiwi, papája), omega 3 nenasycené mastné kyseliny (tučné mořské ryby), zinek (luštěniny, vaječný žloutek, krevety, ryby, ústřice, hovězí a vepřové maso, játra, dýňová a slunečnicová semínka, listová zelenina, obilné klíčky, meruňky, ořechy, mléko a mléčné výrobky), selen (tuňák, česnek, pšeničné klíčky, cibule, ořechy, pivovarské kvasnice, houby, maso, játra, mléko, celozrnné pečivo), karotenoidy (listová zelenina a bobulovité ovocné plody).