Margarín, nebo máslo? Děti by měly mazadla střídat, řekla expertka

  3:00aktualizováno  12:28
Margarín by měl mít v jídelníčku jednoznačnou přednost před máslem. Doporučuje ho profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, která v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz radila, čím si zdravě namazat chléb.
Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek).

Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Děti by podle Dostálové měly kvalitní margarín a máslo střídat. "Pro děti bych doporučila máslo a margaríny střídat," odpověděla na jednu z otázek Dostálová. Zároveň vysvětlila, v čem je margarín zdravější.

"Z hlediska složení mastných kyselin je podle současných názorů zdravější margarín. Mléčného tuku konzumujeme poměrně hodně v mléčných výrobcích, a proto bychom si měli raději mazat margarínem. Ve většině současných margarínech (na základě vlastních analýz) jsou trans mastné kyseliny obsaženy v nepatrných množstvích. Jen ojediněle se mohou vyskytnout margaríny s jejich vyšším obsahem, ale jde o výrobky méně známých firem a většinou v nižších cenových kategoriích," řekla Dostálová, podle níž se másla nemusí bát zdravý, sportující člověk.

"Pro zdravého člověka máslo, pokud je konzumováno v přiměřené míře, škodlivé není," konstatovala Dostálová. Konstatovala, že margarín je možné využít i na pečení, byť někomu to nechutná.

"Mechanické vlastnosti těsta upečeného z margarínů na pečení jsou trochu lepší, chuť a vůně pro některé spotřebitele horší, ale řada našich studentů rozdíly nezjistila. Jenom upozorňuji - na másle ani na margarínech se nemá smažit," odpověděla na jednu z otázek profesorka Jana Dostálová.

Odpovědi profesorky Jany Dostálové najdete ZDE.

Podle profesorky Dostálové nejnovější výživová doporučení vyspělých zemí včetně Spojených států či Česka nabádají ke snížení příjmu nasycených mastných kyselin pod 10 procent z celkového energetického příjmu, tedy zhruba 20 gramů za den (obsaženo přibližně ve 30 gramech mléčného tuku).

Mléčný tuk přitom přijímáme nejenom v másle, ale poměrně ve velkém množství v mléčných výrobcích, zejména v sýrech.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Pracuje na Vysoké škole chemicko-technologické a v Ústavu chemie a analýzy potravin - výzkum v oblasti lipidů, luštěnin a složení potravin ve vztahu k lidské výživě.

Získala několik ocenění za vědeckou činnost. Je členkou v mnoha odborných společnostech. Přednáší na VŠCHT, 1. LF UK v Praze, Mendelově univerzitě v Brně a univerzitě v Pardubicích.  Publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku.

Více o profesorce Dostálové ZDE.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Další nasycené mastné kyseliny konzumujeme z masa a masných výrobků, pečiva a dalších potravin.

"Je proto vhodné nahradit máslo alespoň částečně margaríny, které jsou zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin, z nichž některé jsou esenciální, tedy nezbytné," uvedla profesorka Dostálová. Dodala, že mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin.

"Ve většině margarínu, které jsou na našem trhu, je obsah trans kyselin nižší než v másle, protože se již nepoužívají tuky ztužené hydrogenací, a proto také nemůže být přítomen nikl, který se při tomto způsobu ztužování používal jako katalyzátor," zdůraznila odbornice.

Připomněla, že do margarínů se nepřidávají chemické antioxidanty a všechny ostatní přidávané látky musí být povolené a v povoleném množství.

Podle výživové specialistky Karolíny Hlavaté jsou margaríny opředeny mnoha pověrami, kvůli nimž jsou některými lidmi zatracovány (čtěte, co namazat na chleba).

"Některé margaríny jsou obohacovány o vlákninu, rostlinné steroly, n-3 mastné kyseliny a další důležité látky," řekla Hlavatá.

"Pravda je taková, že kvalitní margarín má vhodné složení mastných kyselin a nižší energetickou hodnotu oproti klasickým tukům."


Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Závislost na jídle mě málem zabila, říká morbidně obézní žena

Morbidně obézní žena měla před operací žaludku téměř tři sta kilogramů.

S obezitou bojovala Američanka Lacey Hodderová už jako dítě a v devětadvaceti letech měla téměř tři sta kilogramů. Když...

Předkloňte se a zatancujte si, radí stylistka, jak vybírat podprsenku

Každá jsme jiné, všechny si ale zasloužíme kvalitní podprsenku, která nám...

Padnoucí podprsenka je něco jako malý zázrak. Dokáže nám vyčarovat krásný dekolt, i když nám příroda nenadělila ňadra...

Další z rubriky

Od řídnutí kostí po roztroušenou sklerózu. Nemoci, které útočí na ženy

žena nemoc postel léky

Vlivem genetiky, evoluce, ale třeba také hormonální léčby potkávají ženy specifické neduhy. Mezi typicky ženské nemoci...

Dlouhodobé sezení je metla lidstva. Zabíjí spíš než kouření či obezita

Ilustrační snímek

Málo pohybu a hodiny vsedě, to jsou v současnosti největší rizika, která prostupují celou populací takzvaného...

Domácí porod je zbytečné riziko pro dítě, říká porodník Antonín Pařízek

Gynekolog prof. MUDr Antonín Pařízek

Ročně se u nás narodí přes sto tisíc dětí. Některé z nich by před třiceti lety nepřežily. Přibývá vážně nemocných...

Kia cee´d 1.6 CRDi, Serv.kniha
Kia cee´d 1.6 CRDi, Serv.kniha

r.v. 2013, naj. 116 060 km, diesel
215 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz