Margarín, nebo máslo? Děti by měly mazadla střídat, řekla expertka

  3:00aktualizováno  12:28
Margarín by měl mít v jídelníčku jednoznačnou přednost před máslem. Doporučuje ho profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, která v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz radila, čím si zdravě namazat chléb.
Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek).

Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Děti by podle Dostálové měly kvalitní margarín a máslo střídat. "Pro děti bych doporučila máslo a margaríny střídat," odpověděla na jednu z otázek Dostálová. Zároveň vysvětlila, v čem je margarín zdravější.

"Z hlediska složení mastných kyselin je podle současných názorů zdravější margarín. Mléčného tuku konzumujeme poměrně hodně v mléčných výrobcích, a proto bychom si měli raději mazat margarínem. Ve většině současných margarínech (na základě vlastních analýz) jsou trans mastné kyseliny obsaženy v nepatrných množstvích. Jen ojediněle se mohou vyskytnout margaríny s jejich vyšším obsahem, ale jde o výrobky méně známých firem a většinou v nižších cenových kategoriích," řekla Dostálová, podle níž se másla nemusí bát zdravý, sportující člověk.

"Pro zdravého člověka máslo, pokud je konzumováno v přiměřené míře, škodlivé není," konstatovala Dostálová. Konstatovala, že margarín je možné využít i na pečení, byť někomu to nechutná.

"Mechanické vlastnosti těsta upečeného z margarínů na pečení jsou trochu lepší, chuť a vůně pro některé spotřebitele horší, ale řada našich studentů rozdíly nezjistila. Jenom upozorňuji - na másle ani na margarínech se nemá smažit," odpověděla na jednu z otázek profesorka Jana Dostálová.

Odpovědi profesorky Jany Dostálové najdete ZDE.

Podle profesorky Dostálové nejnovější výživová doporučení vyspělých zemí včetně Spojených států či Česka nabádají ke snížení příjmu nasycených mastných kyselin pod 10 procent z celkového energetického příjmu, tedy zhruba 20 gramů za den (obsaženo přibližně ve 30 gramech mléčného tuku).

Mléčný tuk přitom přijímáme nejenom v másle, ale poměrně ve velkém množství v mléčných výrobcích, zejména v sýrech.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Pracuje na Vysoké škole chemicko-technologické a v Ústavu chemie a analýzy potravin - výzkum v oblasti lipidů, luštěnin a složení potravin ve vztahu k lidské výživě.

Získala několik ocenění za vědeckou činnost. Je členkou v mnoha odborných společnostech. Přednáší na VŠCHT, 1. LF UK v Praze, Mendelově univerzitě v Brně a univerzitě v Pardubicích.  Publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku.

Více o profesorce Dostálové ZDE.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Další nasycené mastné kyseliny konzumujeme z masa a masných výrobků, pečiva a dalších potravin.

"Je proto vhodné nahradit máslo alespoň částečně margaríny, které jsou zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin, z nichž některé jsou esenciální, tedy nezbytné," uvedla profesorka Dostálová. Dodala, že mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin.

"Ve většině margarínu, které jsou na našem trhu, je obsah trans kyselin nižší než v másle, protože se již nepoužívají tuky ztužené hydrogenací, a proto také nemůže být přítomen nikl, který se při tomto způsobu ztužování používal jako katalyzátor," zdůraznila odbornice.

Připomněla, že do margarínů se nepřidávají chemické antioxidanty a všechny ostatní přidávané látky musí být povolené a v povoleném množství.

Podle výživové specialistky Karolíny Hlavaté jsou margaríny opředeny mnoha pověrami, kvůli nimž jsou některými lidmi zatracovány (čtěte, co namazat na chleba).

"Některé margaríny jsou obohacovány o vlákninu, rostlinné steroly, n-3 mastné kyseliny a další důležité látky," řekla Hlavatá.

"Pravda je taková, že kvalitní margarín má vhodné složení mastných kyselin a nižší energetickou hodnotu oproti klasickým tukům."


Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Krmí dítě podle tabulek, kritizovala rodiče náhradní manželka

Jídlo pro Leontýnku patří i na sociální sítě.

Bára je se svým životem spokojená. Žije s manželem a roční dcerou Leontýnkou v novém vlastním domě u Tábora a přesně...

Někdo se zbláznil, říkal si u scénáře Kameňáku herec Václav Vydra

Václav Vydra

Tvrdil, že touží být hasičem či ošetřovatelem v zoo. Jen ne hercem. Podvědomě chtěl uniknout srovnávání s členy své...

Mamku v sobě občas vidím, říká Prachařová o Batulkové

Mariana Prachařová

Mariana Prachařová (25) často slýchá, že je kopií své maminky Dany Batulkové (61). Podobu rozhodně nezapře hlavně nyní,...

Další z rubriky

Skolióza, bolavá záda i zuby. Kdy pomůže tejpování a jak na něj?

Ilustrační snímek

Sedavý způsob života a nárůst obezity mají za následek, že si čím dál víc lidí stěžuje nejen na bolest zad, ale i...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Jste nemocní. Než cigarety, radši vapujte, radí lékařka kuřákům

Elektronická cigareta

Celý život pomáhá na svém klinickém pracovišti kuřákům přestat se svou závislostí. Jako lékařku ji trápí, že kvůli...

Najdete na iDNES.cz