Margarín

OBRAZEM: Změkčí vous i srovná nos. Pozor na laciné napodobeniny! Jak vypadaly inzeráty

Reklamní experti vábili zákazníky před sto lety podobnými triky jako dnes. Jen měli tehdy k dispozici hlavně tištěná média a s barvami moc pracovat nemohli. Redakce iDNES.cz připravila výběr...

17. dubna 2024  12:15

Exkluzivní průzkum: Potraviny v akci? Před rokem to byla normální cena

Premium

Dvě třetiny zboží Češi nakupují ve slevách, i ty se však prodražují. Nejvíce nahoru podle exkluzivního průzkumu pro MF DNES poskočily ceny margarínu Rama, o 60 procent zdražily také například okurky...

22. listopadu 2022

Chcete být fit a štíhlá? Rostlinné tuky jsou na vaší straně

Konec roku je obdobím, kdy málokdo z nás dbá na vyvážený a zdravý jídelníček. Koneckonců mísy plné chlebíčků a maminčina cukroví vybízejí spíš k obžerství než ke střídmosti. Od nového roku už žádné...

21. prosince 2020  9:42

Dáváte si novoroční předsevzetí? Vsaďte na vyváženou stravu

Během vánočních svátků si snad každý z nás dopřává různé často i nezdravé dobroty a vyvážená strava jde na pár dnů stranou. Na přelomu roku pak bilancujeme a slibujeme si, že příští rok už budeme žít...

21. prosince 2020  9:41

Pozor na dojídání zásob. Profesor Vrablík varuje před trvanlivými potravinami

Premium

Evropská kardiologická společnost vydala nové doporučení ohledně cholesterolu. Tedy toho „zlého“, kterému se říká LDL. Ale nejen o tom hovoří v rozhovoru pro časopis Téma profesor Vrablík. Lidé by si...

6. května 2020

Jak nejíst nekvalitní jídlo? Dietoložka Slimáková má jednoduchou radu

Premium

Rady, co jíst a co nejíst, už se ve virtuálním světě slily v jeden velký nepřehledný zmatek, v němž se orientujeme jen stěží. Před pár lety byly na indexu živočišné tuky, pak margaríny, dnes za...

16. října 2019

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše životy. Schválně, jak dlouho budeme pít limonády a drinky papírovým brčkem?

13. října 2019

Deset důvodů, proč používat ghí

Voní a nepřipaluje se. Dodá výbornou chuť jakékoliv polévce či omáčce, při pečení jím nahradíte margaríny i máslo a lze ho namazat i na pečivo. Pomůže také při hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O...

8. září 2019

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na margarín. Tedy náhražku másla vyrobenou ze zředěného mléka, vody a rozpuštěného loje....

15. července 2019  15:07

TEST DNES: Úplné výsledky testu margarínů

MF DNES otestovala ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju osmnáct margarínů. Zde najdete kompletní výsledky testu.

27. března 2018

TEST DNES: Margaríny chuťově na máslo nemají, kilo stojí 40 i 390 korun

V pomyslném souboji másla a margarínů je to 1:1. Máslo vyhrává v chuti, margaríny na poli výživy. Na rozdíl od másla neobsahují cholesterol a mají méně nezdravých nasycených kyselin. Neplatí to ale...

27. března 2018

RECENZE: Ztracený princ Marka Twaina je nadčasová příručka tvůrčího psaní

Letos je to právě 150 let od vydání prvního díla klasika americké literatury Marka Twaina. A při této příležitosti vychází jeho nová kniha Ztracený princ Margarín.

22. listopadu 2017  15:57

Máselná krize nakopla margaríny, prodeje rostou navzdory zdražení

Vysoké ceny másla vyhnaly část spotřebitelů zpět ­margarínům, které v posledních letech zažívaly pomalý, ale setrvalý pád. Vyplývá to z údajů společnosti Nielsen. Od loňského do letošního září se v...

1. listopadu 2017

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle odborníků však ani ten sebelepší margarín nemůže nahradit chuť másla.

1. listopadu 2017

Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to podle ní v naprostém pořádku. Je však...

10. října 2017

Máslo v některých obchodech chybí, dodavatelé odmítají vyšší objednávky

I když cena másla v posledních měsících prudce stoupá, nechtěné zboží se z něj nestalo. Naopak. Třeba Globus musel zúžit výběr značek, dodavatelé totiž odmítají navyšovat nasmlouvané objemy. V...

1. září 2017  16:49

Rusové se těší na potravinové lístky, vodku za ně nekoupí

Už letos by mohly být v Rusku zavedeny potravinové lístky, které by měly ulehčit nelehkou životní situaci nejchudších vrstev obyvatelstva. Průzkum zveřejněný listem Izvěstija ukázal, že plány...

28. února 2017  16:36

Kečupář Kraft Heinz je při chuti. Chce převzít konkurenční Unilever

Americká potravinářská společnost Kraft Heinz usiluje o spojení s britsko-nizozemským výrobcem spotřebního zboží Unilever. Ten ale fúzi odmítá. Cena akcií Unileveru se po zprávě zvýšila až o 14...

17. února 2017  15:02

Stát chystá velké srovnání potravin, chce stejnou kvalitu jako v Německu

Ministerstvo zemědělství chce v první polovině letošního roku provést velké srovnání kvality potravin zakoupených v Česku, na Slovensku nebo Maďarsku s potravinami zakoupenými v Rakousku či Německu....

7. února 2017

Fasovali jsme čtvrtku chleba na tři dny, vzpomíná muž na Terezín

Jako dvanáctiletý kluk měl Pavel Fried kopat do balonu na plácku za domem, stavět bunkry, chodit na hrušky sousedům, frajeřit před děvčaty na koupališti. Nic z toho ale nedělal, musel se snažit o to...

30. ledna 2017  7:25

Podle vyhlášky prošly jen pohankové křupky, říká majitel školních bufetů

Dvanáct let provozuje Martin Pečinka v Českých Budějovicích síť školních bufetů, ve kterých zaměstnává invalidní důchodce. Přestože v bufetech nabízí zdravé svačiny, obává se, že je pamlsková...

7. prosince 2016  14:57

Vnímejte to, co se daří: 10 kroků na cestě k pozitivnímu životu

Určitá schémata uvažování máme v sobě, ať už za nimi stojí genetický výbava, výchova v rodině, zkušenosti... Dobrou zprávou pro ty, kteří inklinují k negativistickému myšlení, je, že optimismu se do...

1. května 2016

Liberecký kondiční trenér: Hokejisté tu chtějí střílet kanónem z kanoe

Loni v létě naboural zaběhlá paradigmata trénování v Česku a čas ukázal, že měl pravdu. Hokejový Liberec válí i díky kondičnímu kouči Aleši Pařezovi.

17. dubna 2016  8:59

Pět tipů, jak si snížit hladinu cholesterolu

O svůj cholesterol se člověk obvykle nezajímá do chvíle, kdy ho lékař při prohlídce upozorní, že výsledky nejsou dobré, a že by měl zapracovat na tom, aby hladinu snížil. Jak na to?

10. dubna 2016

Unileveru hrozí pokuta 50 milionů. Tajil palmový olej v margarínu Flora

Potravinářský gigant Unilever má problém. Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje, že firma podváděla kupující informacemi na víčku margarínu Flora. Unilever zastíral, že výrobek...

23. března 2016  10:54

Česko palmový olej nezakáže. Je to věc etiky, ne zdraví, říká Jurečka

Mezi Čechy roste odpor vůči používání palmového oleje. Ministerstvo zemědělství zaznamenalo několik podnětů k jeho zákazu. Lidem vadí, že rozšiřování palmových plantáží vede k ničení deštných...

5. února 2016  12:19

Proti proudu. Banka Barclays zaměstnává více žen než mužů

Bankovnictví je obor, kterému tradičně dominují muži. Britské bance Barclays se však podařilo zbavit této genderové nálepky. Podíl žen dosáhl 51 procent, vyplývá ze zprávy OSN.

25. ledna 2016  12:07

Konopí vám v kuchyni zachutná, upečte si jamajské pirožky nebo dort

Konopí v kuchyni poslouží třeba ve formě semínek, mouky nebo oleje, u kterých se nemusíte bát obsahu THC, a tedy ani případného „rauše“. Naopak vašemu tělu prospějí esenciálními aminokyselinami a...

20. ledna 2016

McDonald’s podstupuje plastickou operaci. Bude barevnější a zdravější

Nejznámější americký řetězec rychlého občerstvení přichází v novém roce s dalšími inovacemi. Již minulý rok McDonald’s předznamenal přechod k „čerstvějšímu a zdravějšímu fast foodu“ a hned zkraje...

8. ledna 2016  21:33

Rozcvičit kvasinky a kouzlit s vodou. Jak se vyrábí vánočka bez chemie

Vánočky mohou v pražské rodinné pekárně Kabát plést poslepu. Když sledujete jejich pekaře, sotva stihnete pochopit, kam který cop přijde, aby na konci vznikla třípatrová vánočka. Týdně jich pekárna...

14. prosince 2015  14:41

Unilever vyhrál bitvu o margarín. Může tvrdit, že nemá vedlejší účinky

Potravinářský koncern Unilever může i nadále svůj margarín v Česku známý jako Flora pro.activ propagovat tvrzením o jeho nezávadnosti. V úterý tak rozhodl odvolací soud v Hamburku. Letitý spor však...

1. září 2015  19:06

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i...

18. dubna 2015

Cigaretu k snídani si neodpustí každý sedmý Čech, ukázal průzkum

Češi dobře vědí, jak by měla vypadat zdravá snídaně. Je jim to ovšem úplně jedno a svůj jídelníček sestavují hlavně podle ceny. Mezi ranní rituály každého sedmého Čecha navíc neodmyslitelně patří...

7. října 2014

UKÁZKA: Žijeme v době jedové, píší odborníci. Co podle nich škodí?

Série knih Doba jedová v posledních letech postupně vyvrací mnohé mýty o prostředí, ve kterém žijeme. Zajímavé informace o očkování, medu, margarínu nebo kosmetických přípravcích se dozvíte od...

13. srpna 2014

Rostlinné tuky nám pomáhají i škodí. Se kterými šetřit?

Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla, ale většinu tvoří rostlinné tuky a oleje. Mnoho lidí stále neví, které z nich opravdu prospívají. Výživoví specialisté...

30. dubna 2014

Studie: Rostlinné a rybí tuky pomáhají méně, než se říká

Souboj mezi "hodnými“ a "zlými“ mastnými kyselinami v jídle, který se odehrává v medicíně a na pultech obchodů, se komplikuje. Důvodem je tento týden zveřejněná studie, která částečně boří zažitá...

22. března 2014