Střevní infekce a otravy
Letní pikniky, grilovací párty a výletní svačinky, které konzumujeme s několikahodinovým časovým odstupem, mohou mít nepříjemnou dohru v podobě žaludečních a střevních obtíží. Teplé počasí nahrává rychlejšímu rozkladu potravin i pomnožení škodlivých mikroorganismů, které nás snáze mohou infikovat.
„Na rozdíl od zimních měsíců, kdy jsou původcem gastrointestinálních nákaz převážně viry, způsobují tento typ onemocnění v létě převážně bakterie. Nejčastěji jsou zastoupeny kampylobaktery, salmonely nebo listerie. Zdrojů kontaminace může být celá škála potravin, od vajec přes drůbeží maso po zeleninu,“ říká lékařka Mazylkinová.
Prevence spočívá v přísném dodržování hygienických pravidel: „Potraviny konzumované zasyrova vždy důkladně omyjeme. U mas a vajec dbáme na dostatečnou tepelnou úpravu, u ohřívaných jídel je důležité několikaminutové důkladné prohřátí. Samozřejmostí by mělo být dodržování skladovacích teplot jednotlivých potravin, čistota kuchyňského náčiní i pracovní plochy a omytí rukou před manipulací s potravinami,“ vypočítává lékařka.
Nejčastější dovolenkové onemocnění je průjem. Rady, jak ho správně léčit |
Zvláštní pozornost by výběru a úpravě potravin měli věnovat rodiče malých dětí, těhotné ženy nebo lidé se sníženou imunitou. „Tyto skupiny by se vzhledem k možným komplikacím způsobeným listeriemi měly vyhnout konzumaci vícekrát ohřívaných potravin nebo měkkých a zrajících sýrů,“ podotýká lékařka Mazylkinová.
Zvláštní kapitolu letních otrav tvoří intoxikace jedovatými houbami a plodinami. „Platí, že sbírat bychom měli pouze ty houby a rostliny, které bezpečně poznáme,“ připomíná. V případě hub je důležité i správné skladování.