Ovesné vločky, nebo koláč od babičky? Někdy je to úplně jedno

aktualizováno 
Ovesnou kaší se ládovali už staří Germáni, když dostali zprávu, že se z dálky blíží horda Římanů (posilněná pro změnu vločkami zalitými vínem). Müsli je zase švýcarský vynález, inspirovaný energetickými svačinkami alpských horalů. Jak ale s vločkami správně zacházet, abychom z nich vytěžili co nejvíc?

Zapečené vločky chutnají skvěle. Pozor ale na to, že procesem úpravy přicházejí o některé cenné látky a mívají poměrně vysokou energetickou hodnotu | foto: Profimedia.cz

Varianta s vínem se nám možná zalíbí, do zdravého jídelníčku ale nepatří, stejně jako poctivé porce ovesných kaší, po kterých bychom brzy mohli vypadat jako pohanský hrdina Obelix. Pojďme se tedy společně s nutriční specialistkou Hanou Lang podívat pod slupku vločkám samotným: co se v nich skrývá a po kterých z nich sáhnout, pokud chceme opravdu zdravou, nepřeslazenou porci.

Ovesné vločky se v průměru ze 60 až 70 procent skládají z polysacharidů, mají 15 až 20 procent bílkovin a až 15 procent vlákniny, která podporuje trávení a která kromě toho, že pomáhá při hubnutí, také omezuje zahnívání stravy ve střevech a šíření nebezpečných látek do organismu. Tuky tvoří pouze 7 procent vloček a jedná se o tuky „kvalitní“, které obsahují i určitý menší podíl vzácných, ale zásadních omega-3 nenasycených mastných kyselin. I když se jejich obsahem nejedna krabice vloček explicitně chlubí, jejich denní potřebu však ovesné vločky rozhodně nepokryjí, takže je potřeba doplnit je i z jiných zdrojů.

Dále ve vločkách najdete vitamíny skupiny B (například kyselinu listovou, nezbytnou pro správnou krvetvorbu, a pantothenovou, která zase podporuje zažívání, zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů a podporuje i tvorbu antistresového hormonu). V ovesných vločkách najdeme ale i minerální látky jako vápník, hořčík, železo či fosfor a lecitin.

Aktivní jedinci ocení vločky jako zdroj sacharidu škrobu, který se pomalu vstřebává a rovnoměrně uvolňuje energii, a zdroj stravitelné i nestravitelné vlákniny. Ta příznivě ovlivňuje trávicí trakt, snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje hladinu „hodného“ až o 10 až 15 procent.

„Sypání“, které najdete v obchodech

Suché sypané vločky nejsou doslazované a je to nejpřírodnější podoba vloček. Jsou ideální k míchání domácího müsli se sušeným čerstvým ovocem či oříšky, výrobě kaší a podobně.

Suché müsli směsi jsou už často namíchány se sušeným ovocem nebo ořechy, ale někdy také třeba s čokoládou (která jim sice dodá příjemnou chuť, ale také je „obohatí“ o ztužené tuky). Bývají i doslazované, což zbytečně zvyšuje jejich energetickou hodnotu. Nezapomeňte proto vždy zhodnotit údaje na etiketě, případně je porovnat s přírodními vločkami.

Zapečené vločky chutnají skvěle. Pozor ale na to, že procesem úpravy přicházejí o některé cenné látky a mívají poměrně vysokou energetickou hodnotu. Většinou jsou doslazované, a tedy méně dietní.

Cereálie – to je kouzelné slůvko, na které často slyšíme. Je to ale jen „hezký“ název pro obilniny, výrobek z mouky. Takže můžeme klidně říci, že cereální je i koláč od babičky. Ve výrobcích tohoto typu (sladké čokoládové kuličky, placičky nebo „vločky“ pro děti ke snídani) je minimum vlákniny, mají vyšší glykemický index a jsou plné „rychlých cukrů“ – rychle nás nasytí, ale stejně rychle nám zase vyhládne. Ne vše, označené jako „cereálie“, však musíme bezpodmínečně zavrhnout: sledujme obsah celozrnné mouky, drcených vloček, poměr cukru a obsah vlákniny.

Zdravá snídaně nebo svačinka: celozrnné vločky a žádný cukr navíc

S vločkami to nepřehánějte

Snídaně v běžný den bez tréninku: ovocné smoothie s 1 – 2 lžícemi celozrnných vloček

Snídaně před tréninkem: miska müsli nebo ovesná kaše, vhodná je kombinace vloček z různých druhů obilnin.

Rychlá svačina před tréninkem a doplnění energie pro regeneraci svalů po něm: malá müsli tyčinka nebo bílkovinná tyčinka a kousek ovoce – záleží na délce a typu tréninku

Energetické srovnání: Miska zapečených müsli (50g porce) má stejnou energetickou hodnotu jako celozrnná žemle s 100 gramy libové šunky a 100 gramy rajčat. Především v klidový den bez tréninku je tedy na vás, zda zvolíte „rychlou verzi“ snídaně, nebo si v klidu pochutnáte na něčem jiném.

„V kvalitě ovesných vloček na našem trhu jsou velké rozdíly. Měli bychom používat celozrnné, neslazené a nejlépe bio vločky z obchodů se zdravou výživou. Pokud nemáme čas na přípravu domácího müsli, je nutné si přečíst řádně etiketu a zjistit, jaké suroviny jsou v daných mixech. Většina levných müsli mixů je vyráběna z nekvalitních surovin a obsahuje vysoké množství cukru. Ani vločky slazené fruktózou nejsou vhodnou volbou,“ říká Hana Lang. Zdravou variantou jsou podle ní celozrnné vločky. Vlákninu najdeme ve slupce zrna, po jehož oddělení ji ztrácíme a zůstanou nám jen škroby, zvyšující glykemický index potraviny.

Záleží také na našich sportovních metách: pokud budujeme svaly nebo sportujeme opravdu intenzivně, nějaký ten cukr navíc nám dodá potřebnou energii. Redukční dietáři by se měli vyvarovat vysokého podílu ovoce (které zvyšuje glykemický index) a ořechů (které jsou plné tuků, i když zdravých).

„Ovesné vločky jsou lehce stravitelné, proto jsou mezi sportovci velmi oblíbené. Ne nadarmo zpíváme od útlého dětství „dejme koňům ovsa, oni skáčou hopsa“, takový účinek má totiž oves i na nás,“ směje se Hana Lang a dodává: „Pokud máme před sebou klidný den bez pohybu, doporučila bych jen rozmíchat jednu až dvě polévkové lžíce celozrnných vloček v ranním smoothie. Pokud máme před sebou naopak fyzicky náročný den, dopřála bych si pěknou misku ovesného müsli se sušeným ovocem a sekanými ořechy podle chuti.“

Ovesné, pohankové, špaldové - které vybrat?

Oves patří mezi bezlepkové obilniny. Vzhledem k jeho zpracování dochází ale ke kontaminaci s jinými obilninami, které lepek obsahují, a i oves samotný může některým alergikům způsobovat problémy (více o lepku v našem článku zde). „Pokud tedy někdo musí ze zdravotních důvodů dodržovat bezlepkovou dietu, raději bych klasické vločky z obchodů vyloučila a kupovala bezlepkový oves, který musí být zpracováván podle kritérií bezlepkových potravin,“ říká Hana Lang.

Výživové hodnoty vloček

v přírodní neupravované a nedoslazované formě, vybrané hodnoty na 100 g

Ovesné: energie: 1615 kJ (386 kcal), bílkoviny: 13 g, sacharidy: 68 g, tuky: 7 g

Pohankové: energie: 1332 kJ (317 kcal), bílkoviny: 11,9 g, sacharidy: 65 g, tuky: 2,4 g

Špaldové: energie: 1500 kJ (360 kcal), bílkoviny: 14 g, sacharidy: 64 g, tuky: 2,9,

Vhodnou alternativou jsou vločky z pohanky. Pohanka se řadí mezi takzvané pseudocereálie, neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro celiaky a navíc je lehce stravitelná. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů a je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který má „na svědomí“ pružnost cév. Zároveň je dobrým zdrojem cholinu, který regeneruje jaterní buňky, a hořčíku, který mimo jiné působí jako prevence křečí.

Další možností jsou vločky z pšenice špaldy, která sice lepek obsahuje, ale v menším množství. Je bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, je oproti ovsu lépe stravitelná a má příjemnou chuť, připomínající oříšky. Milovníci oříšků si tak mohou jejich chuť dopřát i tehdy, chtějí-li omezit tuky v nich obsažené. Vyzkoušejte třeba špaldovou kaši připravenou s mandlovým mlékem. Traduje se, že špaldová kaše postaví na nohy i polomrtvého, protože je po všech stránkách výživná. I přes relativní tučnost se jí tedy nemusíme bát, zasytí totiž i v malé dávce.

Pokud vám dělá problémy mléko (více o alergii zde), ale nechcete jíst müsli s vodou jako kůň, je možná namístě vyzkoušet sójové či mandlové mléko nebo se navrátit k původní myšlence z počátku 20. století, kterou propagoval švýcarský lékař Maxmilian Bircher-Benner. K vytvoření müsli ho inspirovala suchá směs celozrnného obilí a ovoce, kterou dostal během horské túry po švýcarských Alpách od místních horalů. Dodala mu tolik energie na další cestu, že se rozhodl podobným jídlem léčit neduživé pacienty ve svém sanatoriu. Suché vločky s ovocem ale podával jen tak nebo zalité čerstvým ovocným džusem. Zkuste to, není to vůbec špatná varianta, jakkoli to možná zní zvláštně.

Nejčtenější

Vezmi děti a kopni ji do zadku, radila náhradní manželka. Míra poslechl

Jarka poznala Míru, když jí bylo 15 let. Mají spolu dvě děti.

Vztah Jarky s Mírou je před krachem, zatímco Martina s Michalem spolu vrkají jako hrdličky a do Výměny manželek se...

Po třech dětech vážila Ludmila skoro metrák. Teď vypadá jako modelka

Osmatřicetiletá Ludmila shodila 25 kilogramů

U nás v rodině měly všechny ženy velké zadky, směje se Ludmila Černá (38), jejíž hmotnost se po narození třetího dítěte...

Tomáš se mně nemůže přizpůsobit, musím já, říká Anna Satoranská

Anna Satoranská

Společně se svým otcem Pavlem Maurerem pořádá gastronomické výlety do světa, vydává průvodce po restauracích a pořádá...

Zprvu jsem dietu před okolím tajila, říká žena, která zhubla 27 kilogramů

Jiřina Sedlmajerová zhubla 27 kilogramů.

Jiřina vaří v mateřské školce, se zdravým jídelníčkem pro sebe si však hodně dlouho neuměla poradit. Nakonec jí...

Jak přežít pubertu: dejte na instinkty a raději buďte trochu paranoidní

puberta matka dcera

„Je to náročné období, které má i své kouzlo,” říká o dospívání pedagog a konzultant Miloslav Hubatka. Pokud pubertou...

Další z rubriky

Z kašle se vyvinula otrava krve, kvůli které přišla žena o končetiny

Jayne Carpenterová

Jayne Carpenterové amputovali lékaři před třemi lety kvůli otravě krve obě nohy a levou ruku. Otravu přežila jen...

Čokoláda prospívá kráse, zdraví i chuti na sex. Dnes slaví svůj svátek

Ilustrační snímek

Málokterá lahůdka na světě je tak univerzálně milovaná jako právě čokoláda. Není užitečná jen tělu, ale dovede zahnat i...

Mají houby opravdu léčivé účinky? Sedm otázek pro odborníky na výživu

Asijské houby enoki, shimeji a hlíva

Tisíciletá čínská medicína mnohé houby používala jako léčivo. Některé se doporučovaly mužům jako afrodiziakum. Jiné...

Snažím se být pozitivní, lidé pak chtějí bojovat, říká onkolog

Profesor Marek Svoboda, ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně

Onkolog Marek Svoboda se snaží u svých pacientů porazit zákeřnou chorobu, ale věnuje se i genetice nádorů, která dokáže...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz