Co s mléčnými výrobky?
Mléčné výrobky, mléko a sýry jsou bohatým zdrojem bílkovin a tuků. Proto se doporučuje zvolit s nižším obsahem tuku.
„Procento tuku v sýrech by mělo být kolem 30% tuku v sušině. Tučné mléčné výrobky jako smetana, tučné sýry a máslo by měly být konzumovány střídmě, protože nejsou ideální z hlediska skladby tuků,“ upozorňuje Silvia Illýová z Medicínského centra Praha.
Vláknina prospívá zdraví. Šest věcí, které byste o ní měli vědět |
Dostatečný příjem vlákniny
V boji s nepříznivými hodnotami cholesterolu je důležitá i vláknina, která také pomáhá se vstřebáváním cholesterolu. Denní příjem vlákniny by měl být alespoň 30 až 35 gramů u dospělé zdravé populace. Zaměřte se proto na příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a luštěnin.
„Luštěniny bývají často opomíjeny v našem jídelníčku, a přitom se doporučuje jejich konzumace minimálně dvakrát týdně. Jsou bohatým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin, což umožňuje alespoň částečně nahradit konzumaci masa rostlinnými zdroji. Mezi luštěniny patří čočka, fazole, hrách, cizrna a také můžeme zařadit produkty ze sóje, jako je tofu. Luštěniny jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá vázat cholesterol v střevech, a tím můžeme přispět k zlepšení hladin cholesterolu,“ uvádí odbornice na výživu Silvia Illýová.