Elixír zdraví zvaný cibule: posílí srdce, sníží cholesterol

  0:53
Jak praví stará moudrost, člověk spíš uvaří bez ohně než bez cibule. Tato vpravdě zázračná zelenina, která vás dovede snadno rozplakat i postavit na nohy, patří do kuchyní světa už tisíce let.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Původ této zázračné plodiny nelze s určitostí zjistit, předpokládá se ale, že její „pramáti“ pocházela ze Střední Asie. A byla známá už 4000 let před naším letopočtem. Zmiňovali se o ní na svých hliněných tabulkách Sumerové, plnila řádky staroegyptských papyrů i moudré knihy starověké Číny a Indie. Byla spolu se solí prvním kořením chudších vrstev.

Kromě chuti oceňovali u cibule naši předci i posilující účinky na lidský organismus. A to díky složce alicin, která má antibakteriální a protiplísňové účinky a smícháním s dalšími látkami vytváří ono štiplavé aroma, díky kterému při krájení této zeleniny tak pěkně pláčeme.

Cibule obsahuje i další silice a látky, které posilují srdce a krevní oběh, čistí krev a zpevňují cévy. Můžeme ji do jídelníčku zařadit například jako prevenci mrtvice a infarktu, dokonce i mnoha druhů rakoviny – hlavně střev, hrtanu a vaječníků. Příznivě také působí na činnost žaludku, prospívá šlachám, vazům a chrupavkám.

Cenné jsou vitaminy řady B, hlavně B1, který má blahodárný vliv na naši nervovou soustavu a posiluje paměť. B2 zase krášlí naši pokožku, nehty i vlasy a B3 umí snižovat hladinu „zlého“ cholesterolu.

V této „královně“ kuchyně najdeme i řadu minerálních látek – draslík, vápník, železo, fosfor a další. Hojně je zastoupen i vitamin C. Cibule je pro lidské zdraví tedy skutečným elixírem, navíc je laciná a všude k dostání.

Tato nenahraditelná plodina je lákadlem i pro včely, které sbírají výživný cibulový pyl. Cibulový druhový med hned tak v obchodech neuvidíte, je vzácný. Má světle jantarovou barvu a jemně krystalizuje. Typická je pronikavá cibulová vůně, která ale po uskladnění medu zmizí.

Skvělé rady našich babiček

Babské rady nerezaví, budou se hodit, až vám mrazivé počasí nadělí rýmu a nachlazení. Při prvních příznacích ordinovali předci konzumaci syrové cibule. Kousejte ale pomalu a pořádně! Další cibuli pak rozkrojte a dejte do místnosti, ve které se pohybujete. Prý vyčistí vzduch od bakterií.

A kdyby to nezabralo, připravte si ještě cibulový med: 1 velkou cibuli nakrájejte, přidejte šťávu z citronu a 2 lžíce medu (nemáte-li, stačí cukr). Zakryjte a nechte 2 až 3 hodiny rozležet. Užívejte 1 lžičku po 3 hodinách.

Pomůže i cibulový čaj. Oloupejte 1 cibuli, nakrájejte na kolečka, zalijte 300 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 20 minut louhovat. Nápoj sceďte, oslaďte lžičkou medu a popíjejte.

Bílou, nebo červenou?

Nejběžnější je žlutá, kuchyňská odrůda, která se dobře skladuje a je nepostradatelnou součástí řady pokrmů teplé i studené kuchyně. Chuťově je nejvyváženější, ale je i poměrně štiplavá, takže třeba utopencům dodá ten správný říz.

Luxusně vyhlížející bílá cibule je doma v teplých krajích. Má tenčí slupku a jemnější chuť, méně štípe, ale hůř se skladuje. Milujeme ji ve studených pokrmech, za syrova se používá na dochucení polévek a salátů. Můžeme ji i sušit.

Lahodně nasládlá a šťavnatá je jarní cibulka, když ji hodíme na gril. Používá se syrová i s natí a je přímo dokonalá v salátech nebo jako samostatná příloha.

Šalotka je protáhlá, mírně do fialova zabarvená odrůda, která díky své ostré a výrazné chuti kraluje francouzské a středomořské kuchyni. Podtrhuje chuť ryb, přidává se do omáček. Je velmi trvanlivá, takže si ji můžeme nakoupit i do zásoby.

Někdy se plete s červenou cibulí, která je mnohem jemnější a lehce nasládlá. Při dušení a pečení ovšem ztrácí svou barvu.

Jde to i bez pláče

Pálení a slzení očí se při krájení cibule jde vyhnout. Babičky třeba radily loupat ji pod tekoucí studenou vodou nebo si při krájení dát do pusy kousek chleba. Použijete-li opravdu ostrý nůž a nakrájíte ji rychle, ani pak by vám slza neměla ukápnout.

Poslední odrůdou je prorůstavá neboli zimní či sibiřská cibule. Dostala se k nám z Ruska, roste v trsech a má křehkou nať, kterou využijeme hlavně ve studené kuchyni. Je plná vitaminu C.

Nejlepší je domácí

Cibule má ráda slunce a sušší, písčitější půdu bohatou na humus. Naopak nemá ráda vyšší nadmořskou výšku, nadbytek dusíku a přímo nesnáší chlór. Pravidelně ji zbavujte plevele a nezapomínejte ji zalévat. Pak se vám nestane, že ji vyndáte ze země stejně velkou jako při sadbě.

Cibulku si můžete vypěstovat ze semen nebo ze sazečky. Nepříjemností první varianty je fakt, že ji budete muset třídit, aby si cibulky nepřekážely a vyrostly velké. Ještě větší vám ale vyrostou ze sazečky. Sázejte mělce, aby konce cibulek vykukovaly nad povrchem půdy, a dodržujte vzdálenost minimálně 10 centimetrů, ať mají dostatek místa.

Autor:

Nejčtenější

Nemoc ALS vás postupně paralyzuje. Před deseti lety zabila Stanislava Grosse

Začíná nenápadnými potížemi, třeba při psaní nebo zapínání knoflíků. Při chůzi pacient zakopává, má svalové křeče a později potíže s polykáním. Na konci je úplně paralyzován a závislý na umělém...

Odmítnout, nebo strpět rychlovku? Co s tím, když vzrušený muž stále doráží

V dlouhodobých vztazích je běžné, že jeden z partnerů zrovna nemá na sex chuť, zatímco ten druhý neví, kam s apetitem. Ženy třeba po porodu, v období mateřství nebo menopauzy zažívají, že dychtivý...

Dokonalá krása ukrajinské modelky bere dech, vše je dílem přírody

Žije v Miláně, ale narodila se na Ukrajině. Do rodné země už by se vracet nechtěla, ale přesto je na své kořeny hrdá. Modelka Anastasia Nochna sklízí úspěch u předních modelingových agentur a zájem o...

Suchý rohlík je ve finále lepší svačina než banán, říká odbornice na stravování dětí

Premium

Ergoterapeutka Jitka Ludvíčková buduje zdravý vztah k jídlu už u dětí předškolního věku. Setkala se s malými klienty, kteří se odmítají najíst bez tabletu nebo jedí jen tři druhy jídel. „Je potřeba...

Latexová prsa místo pravých, nuda, šeď i kýč. Jarní týdny módy zklamaly

Jarní týdny módy jsou u konce, a my jsme díky nim získali vhled do trendů pro letošní podzim a zimu. Milovníky barev a inovací tentokrát návrháři zklamali. Převládaly velmi jednoduché modely,...

Dívka doplatila na vapování, její plíce vypadají jako popcorn

Brianne Culenová se podělila o svůj příběh, aby ostatní varovala před možnými popcornovými plícemi, se kterými se potýká ona sama. Roky tajného vapování si vybraly svou daň. „Elektronické cigarety...

18. dubna 2025  8:33

Blíží se Bílá sobota, den velkého úklidu i návratu zvonů z Říma

Bílá sobota je den, který předchází Velikonoční neděli. Letos vychází na 19. dubna a pro křesťany je to důležitý předěl velikonočního období. V tento den se západem slunce končí půst a také období...

18. dubna 2025

Oblečení nosím klidně i dvacet let. Na návštěvě v šatníku Olgy Menzelové

V dalším pokračování našeho seriálu V šatníku slavných nás k sobě domů pozvala Olga Menzelová, která se kromě produkční činnosti a práce pro Nadační fond Jiřího Menzela v současné době věnuje hlavně...

18. dubna 2025

Hudba vyhání splín. Blahodárně působí na naši duši i vztahy

Muzika lidi nejen potěší. Podle vědeckých výzkumů také pomáhá jejich zdraví i psychické pohodě. Jak velký vliv na naše nitro má a proč by ji měl poslouchat úplně každý?

18. dubna 2025

Někdo to rád horké, někdo studené. Teplota jídla se má řídit i obdobím

Nad jídelníčkem se nemusíme zamýšlet jen z hlediska obsahu tuku, množství zeleniny nebo počtu kalorií. Zajímat by nás měla i teplota. Otázka, zda dávat přednost teplému, nebo studenému jídlu, není...

18. dubna 2025

Čekám na biologickou léčbu, říká Roman. Od dětství bojuje s migrénou

Bolesti hlavy se u mě objevily už v deseti letech. Hlava mě pak občas bolela na základní i střední škole. Vše se zhoršilo, když jsem studoval na vysoké. Lékaři zjistili, že mě trápí migréna. Čtenář...

18. dubna 2025

„Hraj si normálně! Neptej se proč!“ Pozor na věty, kterými dětem ničíte sebehodnotu

Premium

„Nežaluj, nekřič, nic se ti neděje.“ „Proč ti to tak všechno trvá?“ „Až se vyvztekáš, tak přijď.“ „Jdi od toho, raději si to dodělám sama.“ Věty, které s poslední kapkou trpělivosti letí k našim...

18. dubna 2025

KVÍZ: Velký velikonoční obrazový kvíz

Velikonoční svátky jsou nejen nejdůležitějším obdobím liturgického roku, ale také oslavou jara a dobrého jídla. Poznáte tradiční i méně tradiční součásti svátků na fotografiích?

vydáno 18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes
Recept

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Spousta dětí v kolektivu nevynikne, u nás našly talent, říká náčelnice woodcraftu

Premium

Do americké rezervace nepojedeme, tentokrát se spokojíme s pražskými Lužinami. Dita Laštovičková vede místní oddíl Ligy lesní moudrosti. S dětmi vyráží na výpravy do přírody nebo na tábory. „Od...

17. dubna 2025

Jsme stvořeni k přibírání, ke zhubnutí nestačí cvičit a málo jíst, říká obezitoložka

Premium

Na světě je více než miliarda obézních lidí, z toho 159 milionů dětí. Obezita je uznána jako závažné chronické onemocnění. Jako nejrozšířenější civilizační choroba přímo způsobuje na třicet závažných...

17. dubna 2025

Žena si pořídila speciální auto, aby mohla za jízdy uspokojovat partnera

Devětadvacetiletá influencerka Kaylee Killionová ze San Franciska si pořídila vůz značky Tesla, aby mohla s partnerem za jízdy provozovat sex, zatímco se auto bude pohybovat po silnici bez řízení....

17. dubna 2025  9:26