Co dělat, pokud máte zvýšený cholesterol
První a nejdůležitější je prevence, což zahrnuje i pravidelné preventivní prohlídky u lékaře a to včetně odběru krve.
„Při rozboru na stanovení hladiny lipidu v krvi se sleduje několik parametrů, včetně celkového cholesterolu, LDL a HDL cholesterolu a triglyceridů,“ popisuje výživová terapeutka.
Celkový cholesterol by měl být v rozmezí 3,9–5,2 mmol/l. Jeho úlohou v těle je vytváření buněčných membrán a je součástí některých hormonů. Vyšší hodnoty mohou způsobit ukládání na stěnách cév.
LDL cholesterol (do 3,0 mmol/l) má za úkol transportovat cholesterol z jater do cév, ale při nadměrném množství se může ukládat do cév a vést ke vzniku aterosklerózy.
HDL cholesterol (nad 1,0 u mužů a nad 1,2 mmol/l u žen) má opačnou funkci, a přenáší cholesterol z cév do jater, kde se využívá pro tvorbu hormonů a žlučových kyselin.
Triglyceridy (pod 1,7 mmol/l) se částečně tvoří v těle, a na jejich hodnotách se podílí i příjem cukrů z potravy. Triglyceridy slouží k přenosu tuků z potravy a také jako zdroje energie.
Pokud vám výsledky krevního testu ukážou zvýšený cholesterol, je důležité přemýšlet o vašem životním stylu. K rizikovým faktorům patří také kouření, vyšší tělesná hmotnost, konzumace alkoholu, chronický stres a nadměrný příjem soli.
Potraviny, které snižují hladinu cholesterolu. Zkuste tučné ryby i oříšky |
Kde v potravě najdeme cholesterol
Cholesterol přijímáme pouze z živočišných zdrojů potravy. Mezi nejbohatší zdroje cholesterolu patří vnitřnosti, uzeniny, vajíčka a máslo.
„Denní příjem by měl být do 300 mg cholesterolu. Realita však bývá taková, že potravou přijímáme téměř dvojnásobné množství,“ říká odbornice na výživu Silvia Illýová.
Abyste si toto množství dokázali představit v praxi, 300 mg cholesterolu přijmete přibližně ve 2 menších vajíčkách, 120 gramech jater, 50 gramech vepřového mozku nebo 100 gramech másla.