Omezení energetického příjmu je jednou z podmínek úspěšného hubnutí. Tuky mají v přepočtu na gram nejvyšší energetickou hodnotu. Chceme zhubnout - musíme je omezit. Až potud je všechno pravda. Mylné je ovšem vyvodit z těchto tvrzení závěr, že krásní, zdraví a veselí budeme jen tehdy, když tělu nedopřejeme ani ždibínek tuku.
Tělo tuky potřebuje. Kvůli tvorbě buněčných membrán, kvůli vstřebávání některých vitaminů i jako zdroj energie. Některé tuky dokonce přispívají ke snižování hladiny cholesterolu, jiné ji naopak zvyšují.
Mezi tuky si ale můžeme vybrat tak, aby přinesly co nejvíce užitku. Václava Kunová, odborná konzultantka pro výživu ze společnosti STOB, říká: "Nejlépe uděláte, pokud dáte přednost rostlinným tukům před živočišnými. Mezi nejvhodnější patří olej olivový a řepkový." Další důležité tuky může získat tělo z ryb.
Light? Ale co?
Řada lidí se snaží omezit denní přísun energie tím, že si vybírá nízkotučné a light výrobky. Označení "light" ovšem znamená "snížený obsah něčeho", ale o kolik a čeho není nikde definováno. "Dochází tak k absurdním situacím," říká Václava Kunová. "Jogurt stejného výrobce má 2 varianty: lihgt s 1% tuku a jogurt s 0,1 % tuku. Který by podle vás měl mít méně kalorií? Možná uvažujete dobře, ale méně má ten s 1 % tuku, protože je na rozdíl od tukuprostého slazen náhradním sladidlem, nikoli cukrem." Pak se jaksi nelze divit, že se efekt hubnutí jaksi nedostavuje.
Odhalte neviditelné tuky
Pokud chcete nějaká kila shodit, je potřeba zaměřit se spíš na tuky "neviditelné". Omezte ty potraviny, které tuků obsahují značné množství, i když si to člověk mnohdy neuvědomuje. Jedná se především o tučné maso, uzeniny, zákusky, krémy a tučné sýry. Mylné by bylo také domnívat se, že máslo i rostlinné margaríny jsou stejně tučné a tloustne se po obojím. Opak je pravdou – zatímco klasické máslo má okolo 80 procent tuku, rostlinné tuky ho mohou mít i jen kolem 25 procent. Navíc bývají doplněny o ty mastné kyseliny, které snižují cholesterol v těle.
Složení tukůTuky živočišné obsahují především nasycené mastné kyseliny. Ty zvyšují riziko obezity, podporují zvyšování hladiny cholesterolu, rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a podobně. Rostlinné tuky cholesterol neobsahují. Skládají se především z mononenasycených mastných kyselin. A pokud jsou ještě bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, hladinu cholesterolu dokonce snižují. Tuky mohou obsahovat také takzvané trans izomery mastných kyselin. Ty se nejvýznamnějším způsobem podílejí na zvyšování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Jejich zdrojem jsou především jídla z fast-foodu, některé druhy oplatek a kupovaných koláčů. |