Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kompoty z mikrovlnky jsou jednodušší. Nepotřebujete cukerný roztok

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru. O estetické hodnotě barevných sklenic ani nemluvě.

Kolik kompotů máš, tolikrát jsi člověkem. | foto: Profimedia.cz

Při přípravě klasických kompotů potřebujete pouze vodu a cukr, pracovní postup je u všech kompotů obdobný. Důležité je především vybrat naprosto zdravé, hezké, nenahnilé a nepřezrálé, tedy pevné ovoce.

Čtěte ve středu

Ovocné kompoty (16. 7.), Kečupy a čatní (23. 7.), Okurky a zelí (30. 7.)

To se omyje a vloží syrové do zavařovacích sklenic, zalije cukerným roztokem (obvykle v poměru 1:2 ve prospěch vody) a steriluje. Většinou při teplotě 85 °C, zhruba 15 až 20 minut.

Půlky meruněk, měsíčky hrušek, jablek a další větší ovocné druhy je potřeba pečlivě naskládat na sebe, drobné bobuloviny, jako jsou jahody, borůvky či maliny se musí ve sklenici setřást. Jinak by po zavaření bylo v nádobách spíš poloprázdno a výsledkem by byla sklenice plná nálevu a nahoře plavající plody.

Na kompoty z mikrovlnky cukerný roztok nepotřebujete

Pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte netradiční recept na zavařování v mikrovlnce. Náš recept je na jahodový kompot, ale stejný postup lze přirozeně použít i u jiného ovoce. Má tu výhodu, že nemusíte připravovat cukerný roztok:

Na jednu porci je potřeba: dva šálky jahod, 2 lžičky hnědého cukru a lžíce vody.

Vložte jahody ve vhodné nádobě do mikrovlnné trouby, posypejte cukrem a polijte vodou. Přikryjte keramickým talířem a vařte na nejvyšší stupeň dvě minuty.

Po vytažení z mikrovlnky opatrně odkryjte, zamíchejte a znovu vařte jednu minutu. Nechte přikryté odstát 5 až 10 minut, naplňte do sklenic, ty uzavřete a poté sterilujte výše uvedeným způsobem, tedy cca 15 minut při 85 °C.

Schovejte si léto do sklenice

Připravte si ty nejlepší dezerty z vaší zahrádky. Naservírujte spolu s nedělním obědem domácí meruňkový kompotdýňový kompot nebo kompot z rybízu a fíků.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V Kašpárkově Hell’s Kitchen pořád není jisté, kdo zabojuje ve finále

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, aby zabojovali o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a...

4. prosince 2024  22:52,  aktualizováno  11.12 21:46

Symbol usmíření, ale i pokusy na zvířatech. Jak vzniklo sedm českých plemen

Premium

Některá jsou s námi pouze pár dekád a oficiálně byla uznána za socialistického Československa, jiná pamatují už středověkou lesní honitbu a žila zde na královských dvorech. Ze sedmi domácích...

8. prosince 2024

VIDEO: Makakové si užívají zimy v horkých lázních. Slastí zavírají oči

Makakové japonští si užívají lázeňskou kúru v horkých pramenech. Tuto kratochvíli jim připravuje botanická zahrada v Hakodate na Hokkaidó.

8. prosince 2024

Ježek kvůli zranění vypadal jako balon, veterináři ho „vyfoukli“ jehlou

Neobvyklý následek zranění ježka museli ošetřit veterináři na záchranné stanici v Liberci. Zvíře, které přinesli všímaví lidé, bylo nafouknuté a připomínalo balon. Veterináři z ježka odsáli vzduch a...

11. prosince 2024  16:12

Deset věcí, které doma rozproudí blahodárnou energii nejen před Vánocemi

Tradiční čínské umění radí, jak upravit prostory, kde žijete, a podpořit tak jejich harmonické vyzařování. Na umění rozproudit blahodárnou energii feng-šuej není vůbec nic složitého. Leckdy stačí jen...

5. prosince 2024

Věda je díky muchomůrce na stopě léku proti sarkomu, kvituje biochemik

Premium

Muchomůrku červenou má většina z nás jednoduše zařazenou mezi jedovaté houby. Tečka. Ovšem dobrodruzi zkoušejí její halucinogenní účinky. A fandové lidových receptů z ní připravují tinkturu, která má...

12. prosince 2024

V Kašpárkově Hell’s Kitchen pořád není jisté, kdo zabojuje ve finále

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, aby zabojovali o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a...

4. prosince 2024  22:52,  aktualizováno  11.12 21:46

Ježek kvůli zranění vypadal jako balon, veterináři ho „vyfoukli“ jehlou

Neobvyklý následek zranění ježka museli ošetřit veterináři na záchranné stanici v Liberci. Zvíře, které přinesli všímaví lidé, bylo nafouknuté a připomínalo balon. Veterináři z ježka odsáli vzduch a...

11. prosince 2024  16:12

Kdysi tu žili lvi i nosorožci. Pratury vyhubili až lidé ve středověku, líčí vědec

Premium

Závěje sněhu, mráz a téměř nepřetržitý příval sněhových vloček. Kam jen oko dohlédne, jsou v závějích vyšlapané stezky, po nichž se procházejí mamuti a další velcí savci. Tak si většina z nás...

11. prosince 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo...

Ve Švédsku vládne trend „měkkých dívek“. Ženy končí v práci a žijí z platu mužů

Švédsko má celosvětovou pověst země prosazující rovná práva žen a mužů. Přesto teď poněkud překvapivě tamní mladé ženy...

Příliš velké sousto. Smetanová cukrárna dopekla, věřitelům dluží stamiliony

Pražská Smetanová cukrárna, která dodávala své cukrářské výrobky téměř do všech obchodních řetězců, ukončila svůj...

Co čekat od pokoje za čtyři stovky? Cestovatel s UV lampou se vyděsil

Kritizovat kvalitu pokrmů v restauracích anebo psát recenze na známé turistické destinace, to už dnes dělá skoro každý...