Udělejte si na zimu zásobu vlastních kompotů. Stačí voda a cukr

aktualizováno 
Kompoty patří k nejhodnotnějším ovocným konzervám, jejich příprava přitom nemůže být jednodušší. Vybírá se do nich to nejkvalitnější ovoce, cukru se přidává méně než do džemů a u všech kompotů je pracovní postup v podstatě stejný.

Třešňové kompoty patří k nejvděčnějším. | foto: Profimedia.cz

Ovoce se do kompotů zpracovává celé, pouze bez nejedlých částí, jako jsou stopky či velké pecky. Cukru se přidává méně než do džemů a šťáv a ovoce zbytečně netrpí dlouhým vařením. Příprava kompotů je natolik jednoduchá, že to zvládnete i bez předchozích zkušeností. Kromě ovoce stačí mít po ruce vodu a cukr. Odměnou jsou široké možnosti upotřebení takto konzervovaného ovoce.

Čtěte ve středu

Skvělý kompot připravíte i z angreštu.

Pokračování seriálu o zavařování, včetně podrobných manuálů, tentokrát na téma kompoty

Pracovní postup je u všech kompotů obdobný. Vyberete jen to nejlepší, zralé, ale dosud tuhé ovoce, které naskládáte do sklenic. Menší bobuloviny ve sklenici při plnění průběžně setřásejte, aby později v nálevu nebylo poloprázdno.

Také tvrdé ovoce v kompotu rádo plave, proto se dává předvařit v cukerném roztoku, aby zvláčnělo. Některé druhy ovoce se  doporučuje loupat, aby byl kompot jemnější, například jablka, hrušky, broskve, někdy i švestky.

Nálev připravíte svařením cukru ve vodě, někdy se v receptech objevuje i koření, případně citron nebo kyselina citronová. Počítejte přibližně 0,25 litru nálevu na jednu sklenici o objemu 1 litru. Pokud vám zbude, lze ho několik dní uchovat. 

Ovocné kompoty byste ovšem neměli skladovat déle než rok, protože po delším skladování ovoce měkne, ztrácí barvu a částečně také chuť.

Kompot z jablek a hroznového vína krok za krokem

Jednoduchý kompot můžete vyrobit třeba z letních jablek, ta kyselejší jsou do něj nejlepší. Sladké hrozny budou ve směsi příjemným oživením.

Fotogalerie

Kromě kyselejších jablek a hroznového vína, ideálně bezpeckového, si připravte 350 g cukru na 1 litr vody. Hodit se vám bude i ocet, stačí lžíce do misky vody, aby pokrájená jablka hned nezhnědla.

Hrozny omyjte a oberte bobule z  třapin, Jablka zbavte jádřinců, pokrájejte je na menší hranolky a hned je dávejte do vody s přídavkem octa, jinak zhnědnou.

Vodu z jablek slijte do hrnce, přidejte odpovídající množství cukru a svařte v nálev. Ovoce naplňte do čistých sklenic, pravidelně přitom střídejte oba druhy ovoce a obsah sklenic průběžně setřásejte. Pak ovoce ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 85 °C.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz