Udělejte si na zimu zásobu vlastních kompotů. Stačí voda a cukr

aktualizováno 
Kompoty patří k nejhodnotnějším ovocným konzervám, jejich příprava přitom nemůže být jednodušší. Vybírá se do nich to nejkvalitnější ovoce, cukru se přidává méně než do džemů a u všech kompotů je pracovní postup v podstatě stejný.

Třešňové kompoty patří k nejvděčnějším. | foto: Profimedia.cz

Ovoce se do kompotů zpracovává celé, pouze bez nejedlých částí, jako jsou stopky či velké pecky. Cukru se přidává méně než do džemů a šťáv a ovoce zbytečně netrpí dlouhým vařením. Příprava kompotů je natolik jednoduchá, že to zvládnete i bez předchozích zkušeností. Kromě ovoce stačí mít po ruce vodu a cukr. Odměnou jsou široké možnosti upotřebení takto konzervovaného ovoce.

Čtěte ve středu

Skvělý kompot připravíte i z angreštu.

Pokračování seriálu o zavařování, včetně podrobných manuálů, tentokrát na téma kompoty

Pracovní postup je u všech kompotů obdobný. Vyberete jen to nejlepší, zralé, ale dosud tuhé ovoce, které naskládáte do sklenic. Menší bobuloviny ve sklenici při plnění průběžně setřásejte, aby později v nálevu nebylo poloprázdno.

Také tvrdé ovoce v kompotu rádo plave, proto se dává předvařit v cukerném roztoku, aby zvláčnělo. Některé druhy ovoce se  doporučuje loupat, aby byl kompot jemnější, například jablka, hrušky, broskve, někdy i švestky.

Nálev připravíte svařením cukru ve vodě, někdy se v receptech objevuje i koření, případně citron nebo kyselina citronová. Počítejte přibližně 0,25 litru nálevu na jednu sklenici o objemu 1 litru. Pokud vám zbude, lze ho několik dní uchovat. 

Ovocné kompoty byste ovšem neměli skladovat déle než rok, protože po delším skladování ovoce měkne, ztrácí barvu a částečně také chuť.

Kompot z jablek a hroznového vína krok za krokem

Jednoduchý kompot můžete vyrobit třeba z letních jablek, ta kyselejší jsou do něj nejlepší. Sladké hrozny budou ve směsi příjemným oživením.

Fotogalerie

Kromě kyselejších jablek a hroznového vína, ideálně bezpeckového, si připravte 350 g cukru na 1 litr vody. Hodit se vám bude i ocet, stačí lžíce do misky vody, aby pokrájená jablka hned nezhnědla.

Hrozny omyjte a oberte bobule z  třapin, Jablka zbavte jádřinců, pokrájejte je na menší hranolky a hned je dávejte do vody s přídavkem octa, jinak zhnědnou.

Vodu z jablek slijte do hrnce, přidejte odpovídající množství cukru a svařte v nálev. Ovoce naplňte do čistých sklenic, pravidelně přitom střídejte oba druhy ovoce a obsah sklenic průběžně setřásejte. Pak ovoce ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 85 °C.

Autoři:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Je ideální čas na sběr kořenů bylin. A přípravu tinktur či náhražky kávy

Začátek podzimu je nejvhodnější čas ke sběru kořenů rostlin, jejichž léčivá moc je ceněna odedávna. Představují symbol...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Najdete na iDNES.cz