Vyzkoušejte jahodovou marmeládu podle Jamieho Olivera

aktualizováno 
Sezona zavařování začíná. Pro lidi, kteří ho ještě nezkusili, má pověst něčeho složitého a obestřeného tradicí složitých postupů. Ti, kteří ho zvládli, vám naopak řeknou, že není nic jednoduššího.

Klasická metoda zavíčkování a převrácení dnem vzhůru | foto: Profimedia.cz

Kdo zavařoval jednou, už umí zavařovat navždy. Ať patříte do jakékoliv kategorie, letos s námi určitě vyzkoušíte hodne nových receptů.

Jaké jsou rozdíly mezi marmeládou, džemem, povidly a rosoly

Doma si samozřejmě na své sklenice můžete napsat, co chcete, ale oficiálně je rozhodnutím Evropské unie marmeláda už jedině výrobek z citrusu, vody a cukru.

Čtěte ve středu

Přehledný seznam bylinek podle jejich léčivého použití

Prázdninový seriál o zavařování a bylinkách

Takže naše klasické domácí výrobky jsou zavařeniny neboli džemy. Je v nich ovoce, cukr a pak koření nebo třeba troška alkoholu.

Povidla jsou kompaktní svařené ovoce bez přidaného cukru, které se ze sklenice vykrajuje, jak je tuhé.

A pak už zbývají jen rosoly, které jsou průhledné a čiré, nekdy se zalitými kousky ovoce.

Rosolovitá konzistence zavařeniny je výsledkem práce pektinu obsaženého v ovoci. Nekteré druhy ovoce želírují skoro samy (rybíz, angrešt, nezralá jablka, kdoule nebo brusinky), do jiného je třeba přidat želírovací cukr nebo prášek. Těch je nekolik druhu a návod na zpracování najdete vždy na obalu – vyplatí se ho držet.

Jen prvotřídní ovoce

Má-li se vám zavařenina vydařit tak, aby vám vydělala spousty chvály, musíte začít perfektním ovocem. Musí být dokonale zralé, ale ne přezrálé nebo chycené plísní. Ony se sice nedokonalosti ve skleničce husté směsi vizuálně ztratí, ale poškodí chuť a barvu vašeho domácího výrobku.

Jamie Oliver doporučuje jahody s vanilkou

1 vanilkový lusk, kilo zralých jahod, omytých a odstopkovaných, 500 g želírovacího cukru.

Než začnete, vysterilizujte sklenice a víčka. Bud je ve dřezu zalijte vařící vodou z konvice, nebo je úplně ponořené povařte deset minut v hrnci. Případně položte sklenice i víčka na pečicí plech a zahřejte je na 100 °C.

Kuchařky Jamieho Olivera

Seženete je za akční ceny na Knihy.iDNES.cz

Jamie Oliver na titulu své knihy Moje velká Británie

Máte-li dobrou myčku s extra horkým programem, můžete je vysterilizovat i v ní. Rozkrojte podélně vanilkový lusk a vyškrabejte semínka. Vložte semínka do pánve spolu s jahodami a cukrem.

Rozmačkejte je v mačkadle na brambory a nechte schválně kusy jahod, aby měl džem hrubou strukturu. Položte pánev na střední plamen, přiveďte směs k varu a vařte pět minut. Potom teplotu o polovinu snižte a pečlivě stírejte pěnu z povrchu. Až už žádná nebude, nechte mírně vychladnout.

Asi po 15 minutách rozdělte směs do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Sklenice se teplem zatáhnou. Necháte-li džem vychladnout a pak ho zavíčkujete, musíte ho sníst do týdne a uchovávat v lednici.


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Najdete na iDNES.cz