Vyzkoušejte jahodovou marmeládu podle Jamieho Olivera

aktualizováno 
Sezona zavařování začíná. Pro lidi, kteří ho ještě nezkusili, má pověst něčeho složitého a obestřeného tradicí složitých postupů. Ti, kteří ho zvládli, vám naopak řeknou, že není nic jednoduššího.

Klasická metoda zavíčkování a převrácení dnem vzhůru | foto: Profimedia.cz

Kdo zavařoval jednou, už umí zavařovat navždy. Ať patříte do jakékoliv kategorie, letos s námi určitě vyzkoušíte hodne nových receptů.

Jaké jsou rozdíly mezi marmeládou, džemem, povidly a rosoly

Doma si samozřejmě na své sklenice můžete napsat, co chcete, ale oficiálně je rozhodnutím Evropské unie marmeláda už jedině výrobek z citrusu, vody a cukru.

Čtěte ve středu

Přehledný seznam bylinek podle jejich léčivého použití

Prázdninový seriál o zavařování a bylinkách

Takže naše klasické domácí výrobky jsou zavařeniny neboli džemy. Je v nich ovoce, cukr a pak koření nebo třeba troška alkoholu.

Povidla jsou kompaktní svařené ovoce bez přidaného cukru, které se ze sklenice vykrajuje, jak je tuhé.

A pak už zbývají jen rosoly, které jsou průhledné a čiré, nekdy se zalitými kousky ovoce.

Rosolovitá konzistence zavařeniny je výsledkem práce pektinu obsaženého v ovoci. Nekteré druhy ovoce želírují skoro samy (rybíz, angrešt, nezralá jablka, kdoule nebo brusinky), do jiného je třeba přidat želírovací cukr nebo prášek. Těch je nekolik druhu a návod na zpracování najdete vždy na obalu – vyplatí se ho držet.

Jen prvotřídní ovoce

Má-li se vám zavařenina vydařit tak, aby vám vydělala spousty chvály, musíte začít perfektním ovocem. Musí být dokonale zralé, ale ne přezrálé nebo chycené plísní. Ony se sice nedokonalosti ve skleničce husté směsi vizuálně ztratí, ale poškodí chuť a barvu vašeho domácího výrobku.

Jamie Oliver doporučuje jahody s vanilkou

1 vanilkový lusk, kilo zralých jahod, omytých a odstopkovaných, 500 g želírovacího cukru.

Než začnete, vysterilizujte sklenice a víčka. Bud je ve dřezu zalijte vařící vodou z konvice, nebo je úplně ponořené povařte deset minut v hrnci. Případně položte sklenice i víčka na pečicí plech a zahřejte je na 100 °C.

Kuchařky Jamieho Olivera

Seženete je za akční ceny na Knihy.iDNES.cz

Jamie Oliver na titulu své knihy Moje velká Británie

Máte-li dobrou myčku s extra horkým programem, můžete je vysterilizovat i v ní. Rozkrojte podélně vanilkový lusk a vyškrabejte semínka. Vložte semínka do pánve spolu s jahodami a cukrem.

Rozmačkejte je v mačkadle na brambory a nechte schválně kusy jahod, aby měl džem hrubou strukturu. Položte pánev na střední plamen, přiveďte směs k varu a vařte pět minut. Potom teplotu o polovinu snižte a pečlivě stírejte pěnu z povrchu. Až už žádná nebude, nechte mírně vychladnout.

Asi po 15 minutách rozdělte směs do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Sklenice se teplem zatáhnou. Necháte-li džem vychladnout a pak ho zavíčkujete, musíte ho sníst do týdne a uchovávat v lednici.

  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Hlídejte si čas zazimování exotických rostlin a přeneste je včas domů

Pomalu bude načase přenést do zimoviště exotické rostliny v nádobách. Budete-li se řídit následujícími radami magazínu...

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Kompletní průvodce kompostováním. Chraňte přírodu a vyrobte si humus

Právě na podzim si člověk nejvíc uvědomí, kolik odpadu vzniká při údržbě zahrady. Byla by škoda ho vyhodit, raději ho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz